Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Džebrail BAJRAMOVIĆ, povodom izlaska knjige "Bošnjački demokratski izazovi"
BOŠNJACI, DOMOVINA BOSNA IZNAD SVEGA!
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. April 2017. 03:04:56
Džebrail Bajramović, borac Armije RBiH, dobitnik priznanja “Zlatni ljiljan”, kandidat na proteklim izborima za člana Predsjedništva BiH, aktivista i humanista, autor knjige "Političko ponašanje". Ovih dana iz štampe je izašla njegova nova knjiga "Bošnjački demokratski izazovi", čijim povodom govori za Bošnjaci.Net. Knjiga je promovirana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, kao i na Međunarodnom sajmu knjige u Skenderiji. U nastavku objavljujemo nekoliko fotografija sa promocija.VIDEO ZAPIS SA PROMOCIJE
Bošnjaci.Net: Poštovani g. Bajramoviću, čestitamo vam na objavljivanju nove knjige sa primamljivim naslovom. O kakvom izazovima govori knjiga?
BAJRAMOVIĆ:
Hvala lijepa na čestitci. Knjiga "Bošnjački demokratski izazovi" je determinisana promišljanjem o Bošnjacima u kontekstu savremenih demokratskih izazova – na lokalnom i globalnom nivou –i u cilju je unapređenja međubošnjačkog dijaloga, kao preduslova za razumjevanja i isticanje etničkih/nacionalnih i državnih interesa.

Bošnjaci.Net: Šta je temeljna postavka sadržaja?
BAJRAMOVIĆ:
Temeljna postavka analitičko-kritičkog odnosa zasniva se na logici - da je prioritet urediti i unaprijediti odnose unutar bošnjačkog naroda (1), a što je temeljni uslov da bi se organizovano, odgovorno i konzistentno zastupali, branili i ugradili bošnjački interesi u društvene i državne strukture Bosne i Hercegovine (2)".

Bošnjaci.Net: Šta Bošnjaci moraju promijeniti da bi mijenjali bh. društvo?
BAJRAMOVIĆ:
Bošnjaci prije svega moraju promjeniti sebe da bi bili sposobni da mijenjaju bosanskohercegovačko društvo!

Bošnjaci.Net: Šta to podrazumijeva?
BAJRAMOVIĆ:
Podrazumijeva da Bošnjaci trebaju funkcionalno urediti političke stranke u sklopu kojih djeluju.


Akademik Muhamed Filipović je bio jedan od promotora u Gazi Husrev begovij biblioteci


Bošnjaci.Net: Možete li nam konkretno nekim primjeru to ukazati?
BAJRAMOVIĆ:
Svakako! Evo godinama već traje tzv. "Mostarski model“, što je ustvari zamrzavanje demokratskog života u gradu na Neretvi „do daljnjeg“, a to je bez sumnje najveći uspjeh antidemokratskih snaga u dejtonskoj BiH! Pitam se, da li su Bošnjaci uopće svjesni karcinoma koji im je serviran i znalački doziran, dok je proces metastaze u rukama onih čije namjere, očito, nisu dobronamjerne jer su prikrivene sa sedam barijera.

Bošnjaci.Net: Radi se o poznatim stranama?
BAJRAMOVIĆ:
Da, jedna strana se uzda u svoju snagu i odlučnost da svoj zahtjev, iako iracionalan, ostvari u praksi – dok druga strana, uspavana anemičnim vodstvom, očito se nada „pravednom rješenju“ i da tu nepravdu „međunarodna zajednica neće dozvoliti“ – mada nam iskustvo govori da ako Bošnjaci nisu kadri da nešto sami odbrane da će im biti oduzeto: prije ili kasnije, na ovaj ili onaj način.
Bošnjaci.Net: Koja su bitna pitanja pred našim narodom u 2017. godini?
BAJRAMOVIĆ:
Pred Bošnjacima je još niz bitnih pitanja u 2017. godini, a o mnogima je suviše kasno govoriti kada ističe rok za njihovo rješavanje. Pored frustracija kojih sigurno neće nedostajati u javnosti zbog sve znakovitijih pokazatelja da bošnjačka društveno-politička praksa nije na nivou historijskih potreba, poželjno je da se oglase i intelektualci koji će ponuditi konkretne modalitete za sinergiju intelektualnih i organizacionih kapaciteta domovine i dijaspore u cilju prosperiteta Bošnjaka.

Bošnjaci.Net: Mogu li Bošnjaci govoriti o reformi društva?
BAJRAMOVIĆ:
Od svih reformi za Bošnjake je ključno da se provede – REFORMA MIŠLJENJA – za čiju realizaciju ne postoje objektivne barijere niti iko ima mogućnost da te procese blokira, već je pitanje - ko će je aktuelizirati i doslijedno provoditi u praksi? – a iz čega logički proizilazi pitanje od općeg interesa: Ima li ova generacija Bošnjaka kapaciteta da proiciraju viziju svoga prosperiteta u domovini Bosni i Hercegovini?

Bošnjaci.Net: Šta konkretno treba uraditi i čija je odgovornost što mladi odlaze iz BiH?
BAJRAMOVIĆ:
Treba zaustaviti praksu da se fokusira priča o učinkovitim projektima a da se zanemaruju ljudi koji su kadri da realiziraju stručne i zahtjevne angažmane. Posljedica je odlazak mladih i stručnih građana, a za to se niko ne osjeća odgovornima niti želi preuzeti odgovornost. Šta znači vlast bez odgovornosti?Bošnjaci.Net: Kakve demokratske metode preporučujete da trebaju koristiti Bošnjaci?
BAJRAMOVIĆ:
Bošnjaci trebaju imati svijest šta je posljedica ako biraju osobe koje će ih predstavljati u strukturama vlasti bez osjećaja odgovornosti – i u tom kontekstu trebaju koristiti instrumente demokratske kontrole vlasti. Vrijeme da se Bošnjaci počnu odgovorno odnositi prema cjelokupnom izbornom procesu, te da iznađu modalitet da se sankcionišu oni koji ne ispunjavaju preuzete obaveze i u poziciji i u opoziciji, kao i da se nagrade oni koji su dokazali konstuktivne društvene kapacitete.
Dakle, Bošnjaci trebaju da koriguju svoj odnos prema fundamentalnim društvenim elementima i da počnu tretirati vlast u konstruktivnom kontekstu koji podrazumijeva da vlast nije cilj – da bi se prigrabila moć i privilegije, već sredstvo za realizaciju općekorisnih društvenih ciljeva.

Bošnjaci.Net: Šta Bošnjaci trebaju znati?
BAJRAMOVIĆ:
Bošnjaci, ako žele da opstanu kao narod, moraju imati samosvijet – što podrazumijeva respekt prema svom biću, kao i da se izgradi državotvorna svijest koja podrazumijeva odgovornost za očuvanje domovine i funkcionisanje države Bosne i Hercegovine. Bošnjaci u svakom momentu, ma gdje bili – privremeno ili stalno naseljeni, trebaju znati šta su im društveni interesi, kao i šta su im prioriteti u društveno-političkom djelovanju.Bošnjaci.Net: Šta je sa elitom, šta oni trebaju uraditi?
BAJRAMOVIĆ:
Bošnjačka društveno-politička elita treba da se odrekne licemjerstva u javnom djelokrugu ne namećući poslušnički odnos prema potčinjenima i onima koji su angažovani u privatnom i nevladinom sektoru. Neophodno je da Bošnjaci naprave javni otklon prema sveprisutnoj korupciji koja je u vidu kriminogene hobotnice i drži paralisano bosanskohercegovačko društvo, nesposobno da rješava nagomilane društvene probleme. Ako to Bošnjaci ne učene – ko će to učiniti? Ko će umjesto Bošnjaka preuzeti državotvornu odgovornost i urediti Bosnu i Hercegovinu na uzoritim demokratskim principima?
Dakle, neće niko. I ako toga Bošnjaci danas ne budu svjesni, već sutra to može biti kasno – jer se kroz neodrživost i nefunkcionalnost države stvaraju društveno-politički uvjeti za rastakanje njenog tkiva, pucanje to etničkim šavovima i brisanje Bosne i Hercegovine – domovine svih Bošnjaka svijeta - sa karte Evrope.

Bošnjaci.Net: Prijetnje koje dolaze od strane secionističkih političkih snaga i nasljednika genocidne politike podjelom čak i nestankom države BiH, šta to govori Bošnjacima?
BAJRAMOVIĆ:
Naravno da nestanak države Bosne i Hercegovine nosi neminovnost i nestanak Bošnjaka kao naroda – koji je bez svoje države osuđen na propast i nestanak. Svaka generacija Bošnjaka, od pamtivijeka pa do danas, nalazila se pred istovjetnim historijskim izazovom – kako sačuvati rodnu grudu? – kroz čiju se herojsku i humanističku borbu iskovalo geslo na bajraku slobode: DOMOVINA IZNAD SVEGA!
Ostali prilozi:
» "HATIDŽA MAJKA SREBRENIČANKA"
Faruk Vele | 05. July 2018 18:00
» NI MANJE ZEMLJE NI VIŠE IZDAJNIKA
NAP | 29. June 2018 17:59
» NJEMAČKA, OBEĆANA ZEMLJA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 23. May 2018 14:42
» DIGITALNA KNJIGA JE BESMRTNA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 27. April 2018 18:35
Ostali prilozi istog autora: