Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pismo iz našeg mail boxa
UPOZORENJE BH I BOŠNJAČKIM INSTITUCIJAMA: SPRIJEČITI EMISARE I FAŠISTE KOJI VRŠLJAJU PO BIH, SARAJEVU...
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. May 2017. 20:05:01
Sve češće državom Bosnom i Hercegovinom, posebno glavnim gradom Sarajevom, iz država zapadne i istočne Europe vršljaju razni emisari, fašisti, pripadnici raznih tajnih službi sa namjerom unošenja pometnje među Bošnjacima, preživjelim žrtvama genocida. Pod plaštom naučnika, historičara, profesora sa univerziteta, prijavljuju se na razne naučne skupove, koje usput organizoraju njihovi nalogodavci, i na tim javnim skupovima, tu pred našim očima, vrijeđaju i negiraju žrtve genocida. Institucije države i entiteta, kao i kantona, grada ili gradova su potpuno pasivni, ništa ne preduzimaju da spriječe takve mešetari, koji su moguće naručeni od strane nasljednika zlikovca Radovana Karažića da izvrću istinu o genocidnoj tvorevini.
U nastavku možete pročitati pismo koje je upućeno na adresu predsjednika Bošnjačke nacionalne fondacije, preporučujemo vam da ga pročitate u cjelosti. Dok institucije BiH ali i bošnjačke moraju preduzeti sve aktivnbosti da spriječe radne bjelosvjetske emisare po BiH, kao i plasiranje raznih priručnika koji izvrću istinu o srpsko-crnogorskoj i hrvatskoj agresiji na BiH i o genocidu nad Bošnjacima. BH: institucije preko židovske zajednice u Sarajevu moraju skrenuti pažnju Memorial Shoah iz Pariza, ali im i trajno zabraniti da organizoraju bilo kakav skup u BiH i da plasiraju kvazinaučne priručnike koji vrijeđaju žrtve genocida u BiH.


Pismo objavljujemo u cjelosti:Poštovani Hako Duljeviću,
Nastavnica sam historije. Razlog zbog čega Vam pišem je višestruk. Saznala sam da ste predsjednik fondacije i smatram da bi i Bošnjačka nacionalna fondacija trebala biti upoznata sa ovim. A vi ćete, nadam se, obavjestiti o tome BANU i ostale institucije, organizacije i ljude koji mogu svojim poznanstvima mžda djelovati ili lobirati da se zaustavi zlo koje se radi i namjerava raditi.

Naime, imala sam priliku skoro prisustvovati seminaru u Historijskom muzeju u Sarajevu koji je organizirao Memorial Shoah iz Pariza na temu holokausta. Iz Sarajeva i Goražda bilo je prisutnih 13 nastavnika. Ostali su bili iz manjeg entiteta, Srbije i Hrvatske zajedno sa svojim savjetnicima za historiju iz Ministarstva. Nećete se iznenaditi ako kažem da su predstavnici iz Ministarstva KS samo kratko navraćali po koju minuticu i to ne svaki dan.

Izvrsni predavači i naučnici su držali predavanja. Bilo je par koji su bili pristrasni kad su se spominjale žrtve muslimanske koje su stradale od četnika u II sv. ratu kao i kada se govorilo o genocidu u Srebrenici. Od nas 13 samo smo ja i jedan mlađi kolega tražili riječ za repliku profesoru Francuzu koji uopće nije naučnik već novinar. Ja sam ga nazvala čak i fašistom.

Mom iznenađenju nije bilo kraja kada sam otišla sa grupom nastavnika na radionicu koju je vodila profesrica sa Univerziteta u Beogradu Dubravka Stojanović.

Naime predstavljala nam je priručnike koji će se koristiti u nastavi historije u svim zemljama na Balkanu. Priručnik je na engleskom jeziku, a u novembru bi se trebala štampati verzija na jezicima bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom.
Priručnik za historiju govori o periodu 1990. - 2008. gdje je napisan i objašnjen rat u BiH.

Sve je radila organizacija CDRSEE sa nekim profesorima iz Grčke, Makedonije, ima i jedan Turčin, potom Srbije i Hrvatske a niko od njih nije historičar. Saradnike iz BiH su našli u "historičarima".

Vuku Baćanoviću, za koga ste vjerujem culi, i Admiru Ibričiću (o njemu nekom drugom prilikom).

Ni jedan od njih ne bavi se specijalno novim vijekom već su historičari općeg znanja.

Ja i mladi kolega Senja Mahinić smo za 5 minuta pronašli na desetine grešeka u udžbeniku i odmah reagovali. Od toga da je iznad slike Šehidskog mezarja Kovači stoji naslov da je to "Memorijalni centar Potočari", do toga da je prikazana slika pripadnika ARBiH a ispod je objašnjenje da su to mudžahedini, dok se u stvari radi se o pripadnicima 7. muslimanske slavne brigade koja je bila u sastavu Armije RBiH.
Također u tom priručniku stoji za Armiju RBiH da je bošnjačka, što apsolutno daje pogrešnu sliku onome ko ne poznaje prilike, jer se može steći dojam da je Armija RBiH bila jednonacionalna a ne multinacionalna.

Srpski zločini i zločini su umanjeni, broj logora i grobnica se ne spominje, a jedan Srbin koji je ubijen u Viktor Bubnju dobio je cijelo jedno poglavlje.

S obzirom da smo ja i kolega s pravom burno reagovali jer je priručnik urađen neprofesionalno i nestručno dotična profesorica je rekla da joj se javimo preko maila i da pošaljemo sve greške koje nađemo.

S obzirom da je to jako težak posao i zahtjeva puno vremena, bojim se da do novembra je to nemoguće uraditi.

Udruženje nastavnika historije KS i najvjerovatnije da ćemo dobiti pisanu pidršku Instituta za historiju u Sarajevo mi ćemo se direktno obratiti sa protestnom notom samom centru CDREE kao i njihovim stranim donatorima koji im takvo smeće finansiraju i tražit ćemo da se oformi novi tim.

Smatram da je veoma važno da i vi znate za ove stvari i da upoznate ličnosti od krucijalnog značaja koji mogu pomoći da se ovo zaustavi.

Institucije Bosne i Hercegovine moraju spriječiti razne fašiste iz država Evrope koji sa kvazinačunim istupima i radovima prekrajaju dešavanja i to u srcu naše domovine, moraju biti spriječeni, kao i da im se zabrani distribucija ovakvih i sličnih priručnika.

Naknadno ću vam poslati linkove sa kojih možete skinuti priručnik.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: