Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu 11. maja - Dana nacionalne zastave Bošnjaka
ZUKORLIĆ: BJELINA NA SANDŽAČKOM BAJRAKU ODRAŽAVA TRAJNU HISTORIJSKU I KULTUROLOŠKU OPREDIJELJENOST BOŠNJAKA IDEJI MIRA, SUŽIVOTA, TOLERANCIJE, DOBROTE I LJEPOTE
Autor: B.net
Objavljeno: 11. May 2017. 13:05:05


Povodom 11. maja Dana nacionalne zastave Bošnjaka, lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić uputio je čestitku:

Poštovani Bošnjaci, braćo i sestre, kroz našu prošlost, sadašnjost, ako Bog da, i budućnost Bošnjaci su dostojanstveno i odlučno uzdizali svoj bajrak kao odraz identiteta i simbol prepoznavanja među narodima svijeta. Za nas bajrak ima posebno značenje, jer je utkan u srž našeg postojanja, jer i Sandžak znači bajrak, odnosno zastava.

Bjelina na sandžačkom bajraku odražava trajnu historijsku i kulturološku opredijeljenost Bošnjaka ideji mira, suživota, tolerancije, dobrote i ljepote za šta je neophodno sveopće suštinsko pomirenje – prvo nas Bošnjaka među sobom kako bismo vlastitim primjerom i pod jedinstvenim bajrakom nastupali prema našim južnim, sjevernim, zapadnim i istočnim susjedima i ozračjem takve energije pozitivno utjecali na druge. Tradicija bošnjačkoga naroda uči nas da se jedino trajno rješavanje problema postiže dijalogom, kao i da u ekscesnim situacijama institucija muslihuna/pomiritelja ima prednost nad svim ostalim arbitražama.

Balkanski narodi imaju veliku šansu da iskrenim dijalogom prevaziđu sve međusobne nesuglasice i prostrani Balkan učine mjestom kulturnih i civilizacijskih prožimanja, što bi moglo poslužiti kao urnek cijelome svijetu. Pozicija Bošnjaka u takvom razvoju ovog prostora može biti presudna, iz tog razloga je važno da svi dostojanstveno, odlučno, ponosno, hrabro i jedinstveno zavihorimo naš časni bajrak i budemo uzori generacijama kojima danas krčimo puteve u sretniju budućnost.

U tom duhu, mubarek olsun dan bošnjačkog bajraka, uz želju da ove posebne trenutke provedete u ambijentu porodične i kolektivne sreće!, - naglasio je u čestitci narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: