Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Obilježena 25. godišnjica odbrane Tuzle
DAN KADA SU TUZLACI POKAZALI MAKSIMALNU HRABROST
Autor: NAP
Objavljeno: 15. May 2017. 15:05:15


U Tuzli je danas prigodnim svečanostima obilježen 15. maj - Dan odbrane Tuzle, piše Patria.

Na današnji dan prije 25 godina tuzlanski policajci spriječili su pripadnike JNA da okupiraju Tuzlu. U sukobima, do kojih je došlo u tuzlanskom naselju Brčanska Malta, život je izgubilo 49 rezervista JNA, trojica tuzlanskih policajaca i jedan civil.

U Beogradu je za napad na kolonu JNA 1992. godine vođen sudski proces u kojem se Ilija Jurišić kao pripadnik MUP-a RBiH teretio da je naredio napad na kolonu. U martu 2016. godine Jurišić je, nakon višegodišnjeg sudskog procesa te boravka u beogradskom zatvoru, pa puštanju da se brani sa slobode, pravosnažno oslobođen. Uhapšen je 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

Dan odbrane Tuzle obilježili su predstavnici Grada Tuzla, Vlade FBiH, boračkih, civilnih, stranačkih organizacija.

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić izjavio je na današnjem obilježavanju da su tada Tuzlaci pokazali kako se brani čast i ljudsko dostojanstvo.

- Danas kada se otvore svi arhivi mogu kazati da su Tuzlaci pokazali maksimalnu hrabrost, kao i svi drugi branioci BiH. Svi elementi koje danas imamo govore da je to bilo skoro nemoguće i zbog toga sam ponosan na građane Tuzle, jer je tada faktički počela prava odbrana Tuzle i BiH. Također, ponosan sam i na sve one koji su svojim životima branili ovu državu. Krivo mi je što to u društvu jednom ne možemo da shvatimo i napravimo od toga ono što treba da bude – poručio je danas Bešlagić.

Nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić istakao je da sve priče oko dešavanja u Tuzli traju toliko dugo samo iz razloga jer je Tuzla bila fenomen očuvanja građanskog kocepta društva.

- Na neki način mi smo se na referendumu izjasnili za jednu cjelovitu, nezavisnu, demokratsku BiH, zajednicu ravnopravnih naroda i građana. Mi smo branili takvu BiH. Nakon 25 godina Tuzla se može ponositi time da je očuvala te civilizacijske vrijednosti, ali može i poslužiti kao nukleus za koheziju, jedinstvo, reintegraciju i povjerenje u BiH kao budućoj demokratskoj zajednici – rekao je Bajrić.
Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
» NASTAVAK RADOVA NA PRVOJ DŽAMIJI U GRACU
Emir Serdarević | 16. June 2018 22:08
Ostali prilozi istog autora: