Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Mladi Bošnjaci u svijetu nauke
DEMIR PURIŠIĆ MAGISTRIRAO NA PRESTIŽNOM HARVARD UNIVERZITETU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. June 2017. 20:06:58


Ima li veće radosti nego kada Stvoritelj roditeljima podari zdravo dijete/djecu. Koje opet savjesni roditelji, svjesni prvog kur’anskog imperativa: ‘Ikre bismi Rabbike’!, odnosno ‘Uči, čitaj, proučavaj u ime Gospodara tvoga’; lijepo odgoje svoju djecu, školuju ih kroz vrijeme djetinstva, tinejdžerstva, punoljetstva, a oni im uzvrate lijepim ahlakom i uspjesima koje nižu na svoj tespih kroz sve faze školovanja - od predškolskog, mektebskog, osnovnog, srednješkolskog, fakultetskog i postiplomskog obrazovanja.

Diplomirani ekonomista Muharem Purišić iz Plava i Đulka, rođena Radončić, iz Gusinja, kada su prije tri ipol decenije sklopili brak, vjerovatno jedan od temeljnih ciljeva im je bio da Allahovom voljom formiraju porodicu, upućujući Mu dove da im podari zdravo potomstvo koje će odgovorno odgajati i školovati u svom zavičaju ali i univerzitetskim centrima Sarajeva, Prištine… Vjerovatno tada najmanje su računali da će biti stanovnici “obećane zemlje”. Ali politička i ratna stihija ’90-tih na prostoru bivše YU dovela su ih u SAD, odnosno najznačajniju svjetsku metropolu New York, kao i na desetine hiljada Bošnjaka koji su također emigrirali, tražeći sigurnije mjesto življenja pod vedrim nego što su to umali u svome zavičaju, topraku i na svojoj zemlji.

Oni dvoje sa petero malodobne djece: Seniha, Meliha, Semir i Demir, krenili su život ispočetka… Nova sredina, novi život, čak bez osnovnog znanja engleskog jezika…

I onda život idedalje; prvo učenje engleskog jezika, priprema djece za školovanje, novi školski sistem… Muharem i Đulka morali su raditi razne poslove kako bi plaćali troškove života i podizali djecu. Djeca, intelegenciju koju im je darivao Stvoritelj, brzo su se uklopila u američki školski sistem, kroz porodični odgoj uspostavili rad, red i redali su uspjeh za uspjehom, kako u osnovnom tako i srednješkolskom ali i fakultetskom obrazovanju. Što jeste najbolja zahvala roditeljima.


Demir sa ponosnim roditeljima, mamom Đulom i babom Muharemom


U New Yorku završile su kćerke Seniha koja je magistar psihologije; dok je Meliha završila fakultet računovodstva i magistrirala na matematici, a sin Semir završio je ekonomski fakultet. Najmlađa Amina sada završava 12 razred gimnazije, i ide stopama braće i sestara.

Ključni povod pisanja ovog kratkog teksta je Demir, koji je Muharemu i Đuli četvrto dijete po redu. Demir je baš pred mubarek Ramazan i šerif uspješno odbranio magisterij na jednom od najprestižnijih univerziteta u svijetu. Put u obrazovanju ga vodio od rodnog Plava u Sandžaku do Bostona u Sjedinjenim Američkim Državama.

Demir je u Plavu je završio prvi razred osnovne škole. Dolaskom u New York krenuo je drugi i ostalih sedam razreda osnovne škole. Zatim, godine 2009., završava Srednju tehničku školu u Brooklynu (Brooklyn Technical High School). Po uspješnom završetku srednje škole, iste godine upusuje Fakultet arhitekture na Gradskom univerzitetu u New Yorku (The City University of New York-Bachelor of Architecture), koji sa viskim uspjehom završava 29. maja 2015. Kao vrijednom i uspješanom studentu profesori sa fakulteta mu preporučuju da ne staje, već da nastavi dalje sa sticanjem visokog akademskog obrazovanja. Sa visokim prosjekom ocjena, što jeste ključni uvjet, upisuje magisterij arhitekture na Harvard univerzitetu- Kembridž-Boston, Masačuset (The degree of Master in Architecture-Harvard University at Cembridge in the commonwelth of Massachusetts). Dvogodišnje studiranje na ovom prestižnom svjetskom univerzitetu okončao je 25. maja 2017. kada je odbranio magistarski rad.

Da javnost ima u vidu gdje je odbranio magistarski rad mladi Bošnjak Demir Purišić rodom iz Plava, ističemo da je Harvard najstarija akademska institucija u Sjedinjenim Državama. Institucija je nazvana Harvard College 13.marta 1639. godine, prema svom prvotnom donatoru, mladom svećeniku po imenu John Harvard. Harvard predstavlja jedan od osam univerziteta koji tvore elitni Ivy League.


POTVRDA DA JE NA SVJETSKOM UNIVERZITETSKIM TRONU: Damir sa diplomom magistra arhitekture


Ujedno, Harvard se smatra jednim od najelitnijih univerziteta u SAD. Britanski nedjeljnik “Times Higher Education” (THE) u saradnji sa agencijom “Thomson Reuters” prije nekoliko godina objavio je rang listu od 200 najboljih univerziteta na svijetu koju upravo predvodi američki Harvard, a za njim slijede još četiri visokoškolske institucije iz SAD - Institut tehnologije u Kaliforniji, Institut tehnologije u Masačusetsu, Stenford i Prinston.

Ovo potvrđuje uspješnost mladog magistra arhitekture Demira Purišića koji je ovo visko akademsko zvanje stekao na Harvardu, – ističemo prvom univerzitetu u svijetu. Dakako ovo je ujedno veliki uspjeh i radost njegovih roditelja Muharema i Đulke, brata i sestara, rodbine, ali bez sumnje veliki uspjeh cijele bošnjačke zajednice od New Yorka, preko Bosne, Sandžaka do rodnog Plava i Gusinja.

Neka sa ovim tekstom ostane zapisano da je Demir Purišić prvi Bošnjak iz plavsko-gusinjskog kraja koji se popeo na akademski vrh Harvarda, prvi univerzitet u svijetu.

Kako saznaju Bošnjaci.Net, Damir će u svojoj struci tražiti posao u svjetskoj metropoli u New Yorku.

Redakcija Bošnjaci.Net upućuje srdačne čestike Demiru na visokom akademskom uspjehu, sa dovom Stvoritelju da mu pomogne da nastavi dalje ka vrhu, te da bude pozitivan prijemjer mladim Bošnjakinjama i Bošnjacima da koračaju stopama akademskog uspjeha… Iskrene čestitke njegovim roditeljima, bratu i sestrama.

Ponosimo se svi skupa na Demira!
(EK)Ostali prilozi:
» VOLJELI SU ALIJU IZETBEGOVIĆA SVI ONI KOJI SU VOLJELI ISTINU, PRAVDU I SLOBODU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. October 2017 20:31
» SANDŽAČKI LOKALNI ŠERIFI
Mirsad Kuburović | 12. October 2017 16:10
» BOŠNJACI POTURČENI, A HRVATI POKATOLIČENI SRBI
Al Jazeera | 09. October 2017 17:09
» ZAŠTO JE DODIK FRUSTRIRAN? ZAŠTO GA ČOVIĆ BAŠ DANAS TJEŠI? ZAŠTO JE VUČIĆ BLAŽI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. October 2017 12:52
» VRIJEME JE DA ZNAMO DA IMAMO: VOLJU ZA ŽIVOTOM! VOLJU ZA SLOBODOM!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. October 2017 14:04
» SOPSTVENO PROBIJANJE PRTINE
Ibrahim Husejnović | 04. October 2017 17:22
» PRVI BOŠNJAČKI SABOR - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2017 14:34
» MOSTARSKA RAJA SE BUDI
Mr. Milan Jovičić | 29. September 2017 13:38
» AH, PUSTI DODIKOVI SNOVI
Mr. Milan Jovičić | 25. September 2017 16:21
» IZ HUMUSA NARODNE KULTURE LIJEČENJA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 22. September 2017 21:54
» NOVA MUSLIMANSKA GODINA SA STARIM MUSLIMANSKIM PITANJIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2017 03:54
» HIDŽRA
Elmedina Muftić | 20. September 2017 21:07
» BOŠNJAČKO SLOVO O RASTKU NEMANJI
Fikret Hafizović | 17. September 2017 00:47
» DA LI NAM ALEKSANDRE, DONOSIŠ NADU U BOLJU BUDUĆNOST?
Mr. Milan Jovičić | 07. September 2017 01:31
» KOD MOĆNIH PAZARKI PUNA KUĆA POMOTERKI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. September 2017 20:54
» IGRAJTE FER PLAY!
Dr. Mersim Ziljkić | 03. September 2017 02:15
» RIJEČ O MORALIZMU ILI BIGOTIZMU ESADA DURAKOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. August 2017 13:15
Ostali prilozi istog autora:
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
25. June 2017 21:01