Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Stalni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu i ime predsjednika Evropskog parlamenta uputio pismo Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institutu za istraživanje genocida, Kanada
EVROPSKI PARLAMENTARACI SU ISKRENO ZAINTERESOVANI ZA RAZUMIJEVANJE PROBLEMA SA KOJIMA SE SUOČAVA BOSNA I HERCEGOVINA
Autor: B.net
Objavljeno: 05. June 2017. 15:06:17
Odgovor stalnog izvjestitelja za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom parlamentu Cristian Dan Preda u ime predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija poslanog KBSA i IGK

Neosnovane, antibosanske i antievropske tvrdnje evropskog parlamentarca Edouarda FerrandaRAMIĆ - ELEZOVIĆ; Ovu vrstu nacionalističke propagande europski parlamentarc Edouard Ferrandse koristi od strane političkog establišmenta manjeg entiteta da dodatno polarizuje Srbe i hronično destabilizuje Bosnu i Hercegovinu i region.


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} u saradnji sa Institutom za istraživanje genocida Kanada {IGK} je poslao pismo predsjedniku Evropskog parlamenta u kome između ostalog piše:

- "Zaprepašteni smo uvredljivim i netačnim izjavama o Bosni i Hercegovini od strane europskog parlamentarca Edouard Ferrand. Neosnovane, antibosanske i antievropske tvrdnje Edouard Ferrand da je Bosna i Hercegovina puna "radikalnih islamista koji se bave džihadom" ne samo da su potpuno lažne, već je to nacionalistička retorika koju propagira politički establišment manjeg bosanskohercegovačkog entiteta u svrhu antibosanske kampanje. Ova vrsta nacionalističke propagande se koristi od strane političkog establišmenta manjeg entiteta da dodatno polarizuje Srbe i hronično destabilizuje Bosnu i Hercegovinu i region. To dovodi do osporavanja u napredovanju evroatlanskih integracija kroz hronični politički zastoj koji sprječava pozitivne reforme, integraciju i ekonomski rast. Suprotno onome što Edouard Ferrand tvrdi, građani i narodi Bosne i Hercegovine žele jedinstvenu i stabilnu bosanskohercegovačku državu sa ubrzanim ekonomskim razvojem, kao i sklad i jednaku zaštitu svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru ili etničku pripadnost. Agresija na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad njenim građanima, posebno Bošnjacima, rezultirali su stvaranjem entiteta Republika Srpska koji i danas slavi osuđene ratne zločince kao svoje heroje. Vidjeli smo u Bosni i Hercegovini šta nacionalistička ideologija i praksa i fašistička retorika može uraditi. Mi ne možemo dozvoliti tu vrstu ideologije, prakse i mržnje da utiče na budućnost kako Bosne i Hercegovine tako i Evrope”, napisali su predsjednik KBSA Eldin Elezović i direktor IGK Emir Ramić.

Stavovi Edouarda Ferranda su izolirani i u manjini u Evropskom parlamentu


U odgovoru stalnog izvjestitelja za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom parlamentu Cristian Dan Preda u ime predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija se između ostalog kaže:

- “Kao stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, želio bih da vam se zahvalim na vašem pismu u vezi Rezolucije Evropskog parlamenta o izvještaju za 2016. godinu o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj Uniji (EU), koja je usvojena februara ove godine. Pročitao sam sa velikim zanimanjem vaše procjene izazova s kojima se suočava Bosna i Hercegovina na njenom putu reformi. U tom smislu uvjeravam vas da vaša zemlja ima kontinuiranu podršku i predanost Evropskog parlamenta u smislu da integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju postane bliska stvarnost. Također uzimamo u obzir vašu zabrinutost u pogledu izjave Edouard Ferrand, tokom rasprave na spomenutu rezoluciju. Želim naglasiti da su takvi stavovi izolirani i u manjini u Evropskom parlamentu. Većina evropskih parlamentaraca je iskreno zainteresovana za razumijevanje problema sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, iskrenih su namjera i želja za pomoći vašoj zemlji i njenim narodima i građanima. Vjerujem da ste iz teksta rezolucije uvidjeli da je stav večine onaj koji je odlučan u namjeri da vaša zemlja bude na pravom putu reformi i integracije u Evropsku Uniju.”

Zahvaljujemo se svim onim članovima Evropskog parlamenta koji su govorili pošteno o napretku Bosne i Hercegovine u evroatlanskim integracijama. Snazi, nadi i odlučnosti građana Bosne i Hercegovine da prevaziđu prepreke u naporima za izgradnju bolje i skladne budućnosti za sve građane i narode u Bosni i Hercegovini su potrebni konstruktivni napori od strane članova Evropskog parlamenta, što će imati značajnu korist ne samo za Bosnu i Hercegovinu i region, već i za Evropu.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: