Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UZBUNA U GENOCIDNOJ TVOREVINI!!! BURNE REAKCIJE IZ DODIKOVOG TABORA: SNSD se zalaže za slobodu širenja mržnje i negiranja genocida!
ZA NEGIRANJE GENOCIDA UBUDUĆE 10 GODINA ZATVORA
Objavljeno: 14. June 2017. 13:06:25


Negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti ubuduće bi se u Bosni i Hercegovini moglo kažnjavati zatvorskom kaznom. To je predviđeno, prijedlogom izmjena krivičnog zakona kojeg je danas utvrdilo Vijeće ministara. Također, uvode se i kazne od najmanje jedne godine za širenje mržnje na internetu.

Ukoliko Zakon prođe parlamentarnu proceduru, svi oni koji negiraju genocid i zločine protiv čovječnosti ubuduće bi mogli na izdržavanje dugogodišnje kazne zatvora, do 10 godina.

Otpor za usvajanje ovog zakona, može se očekivati od Dodikovog SNSD-a u Domu naroda, gdje koalicija okupljena oko SNSD-a ima većinu u srpskom klubu. No to bi eventualno značilo pozivanje na vitalni nacionalni interes, što bi um konačnici značilo da je vitalni interes Srba negiranje genocida i zločina. Sam Dodik, genocid u Srebrenici je priznao 2008. godine u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Vijeće ministara BiH

Usvojene izmjene Krivičnog zakona:
Uvodi se kazna zatvora zbog širenja mržnje na internetu

Vijeće ministara usvojilo je izmjene Krivičnog zakona kojim se uvode kazne od najmanje jedne godine za širenje mržnje na internetu.
Osim toga izmjene zakona podrazumijevaju i kazne od 5 do 10 godina zatvora za one koji negiraju genocid i zločin protiv čovječnosti.
"Ko putem javnih medija, novina, informatičkih sistema propagira nasilje ili mržnju biće sada kažnjen", rekao je ministar pravde Josip Grubeša.
"Ovim zakonom će se novčana kazna u zamjenu za dan zatvora povećati na 100KM, s tim sto osuđenici za terorizam, zločine protiv čovječnosti i genocid neće moći zamijeniti kaznu zatvora", rekao je Josip Grubeša.
Ovim izmjenama će se osuđenicima do godinu dana zatvora omogućiti da uz pomoć elektronske narukvice van zatvora služe kaznu.
Izmjene će stupiti na snagu ukoliko ih podrže oba doma parlamenta BiH, objavio je portal Vijesti.ba


Nekoliko godina nakon toga, Dodik mijenja ploču, i u svakoj prilici negira genocid. Posljednji u nizu negiranja genocida i zločina bio je Dodikov istup po pitanu zabrane udžbenika iz Federacije u kojima se nalaze lekcije poput “opsade Sarajeva” i “genocida u Srebrenici”.

Do montiranja ovog priloga Dodik se nije oglasio. Treba napomenuti da je izmjena krivičnog zakona usklađena sa Deklaracijom Vijeća Evrope. Osim negiranja genocida, biće kažnjivo i širenje mržnje na internetu.

Izmjene predviđaju i mogućnost vanzatvorskog izdržavanja kazne osuđenicima državnog zatvora uz elektronsku narukvicu, uz uslov da je kazna zatvora manja od jedne godine, javlja TV1.
BURNE REAKCIJE IZ DODIKOVOG TABORA IZ GENOCIDNE TVOREVINE:

SNSD se zalaže za slobodu širenja mržnje i negiranja genocida!

Vijeće ministara BiH utvrdio je jučer izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je, pored ostalog, predviđaju sankcije za javno podsticanje na nasilje i govor mržnje, što je u Republici Srspkoj izazvaalo burne i neodmjerene reakcije političara iz SNSD-a.

Zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić izjavila je da je utvrđivanjem izmjena Krivičnog zakona BiH u Vijeću ministara, kojim se predviđa pet do 10 godina zatvora za negiranje genocida ili zločina protiv čovječnosti, "počinjena nečuvena izdaja interesa Republike Srpske".

Komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da su prilikom utvrđivanja ovog prijedloga uvažene sugestije ministara iz Republike Srpske, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske, Majkićeva je rekla da je Šarović morao reći koje su to sugestije srpskih ministara u Vijeću ministara uvažene.

"Nema nijedne sugestije koja bi tu poziciju popravila. Biće veoma zanimljivo vidjeti o čemu je riječ i šta su to predstavnici Saveza za promjene prihvatili", rekla je Majkićeva, priznavši da još nije pročitala tekst zakonskog prijedloga o kojem će se izjasniti Parlament BiH.

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović izjavio je danas da će poslanici SNSD-a biti protiv usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Ukoliko bi ovaj prijedlog zakona bio usvojen, kaže Prodanović, direktno bi bio u funkciji obračuna zbog verbalnih izjava bilo kog građanina koji bi eventualno raspravljao o bliskoj tragičnoj prošlosti na ovim prostorima, odnosno dao izjavu ili mišljenje da negira genocid na području Srebrenice.

On ukazuje da bi to otvorilo mogućnost da veliki broj građana bude sankcionisan nepravedno, čak zavisno od volje ili percepcije tužioca ili sudije da im presudi za takve izjave.

Prodanović upozorava da bi usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH dodatno izazvalo uznemirenost i strah kod građana i stvorilo motivaciju da ljudi ovdje više ne žive.

On kaže da ne iznenađuje što je Vijeće ministara BiH razmatrao ovaj prijedlog, ali da iznenađuje podrška ministara iz Saveza za promjene tom prijedlogu.

Prodanović smatra da bi ovaj prijedlog, u suštini, mogao dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini ukoliko bi poslanici Saveza za promjene slijedili svoje ministra iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara BiH.

Ministar pravde u Vladi RS, Anton Kasipović, (SNSD) također tvrdi da je Vijeće ministara BiH utvrdilo izmjene Krivičnog zakona BiH mimo stavova koje je dalo Ministarstvo pravde Republike Srpske.

"Ministarstvo pravde Republike Srpske poslalo je svoje primjedbe našim ministrima i delegatima da bismo upozorili da nešto za nas ima neprihvatljivo. To je usvojeno i nikog ne krivim, ali želim o tome obavijestiti", rekao je Kasipović na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da su u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH, doslovno uvažene primjedbe Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske.

"Insistirali smo da se doslovno uvaže primjedbe VSTS-a i Ministarstva pravde Republike Srpske", izjavio je Mektić Srni.

On kaže da je pristao da glasa nakon što su u tekst unesene primjedbe.

"Bile su primjedbe VSTS-a i Ministarstva pravde Republike Srpske i, koliko je meni poznato, to je uvaženo", rekao je Mektić.

Podsjećamo, izmjenama Krivičnog zakona BiH predviđena je kazna zatvora od najmanje godinu dana "za javno podsticanje na nasilje i mržnju usmjerenu protiv grupe ili nekog člana takve grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, pol, polno opredjeljenje, rodni identitet, invaliditet ili bilo koje druge osobine".

Kazna je predviđena i za javno odobravanje, poricanje ili grubo umanjivanje pravosnažnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda utvrđenog zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina iz člana šest, sedam i osam Statuta stalnog Međunarodnog krivičnog suda ili zločina iz člana šest Povelje Međunarodnog vojnog suda, pridružene Londonskom sporazumu od 8. avgusta 1945. godine i drugog međunarodnog suda koji prihvata BiH, piše Slobodna-bosna.ba.Šarović: Vijeće ministara je prihvatilo primjedbe iz RS-a o Krivičnom zakonu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici prihvatilo primjedbe i sugestije iz Republike Srpske u pogledu izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH te da su u načelu dali saglasnost za ovaj prijedlog zakona.

"U toku je sravnjenje svih komentara i primjedbi, konačan tekst izmjena i dopuna krivičnog zakona nećemo vidjeti tokom narednih dana, dok kroz Zapisnik ne konstatujemo da li su sve primjedbe ugrađene u novi tekst zakona", rekao je Šarović, dodajući da je za članove Vijeća ministara BiH iz Saveza za promjene bio opredjeljujući stav iz RS-a koji su u nekoliko navrata dali o ovom pitanju.

Ministar je napomenuo da su, komentirajući tekst Nacrta Krivičnog zakona, iz Ministarstva pravde RS-a kazali da uvažavaju činjenicu da je postojeći Krivični zakon BiH, odnosno član 145., potrebno usaglasiti s okvirnom odlukom Vijeća Evrope kako bi se ispunile preporuke "Moneyvala".

"Slažemo se s tim, to je obaveza koja stoji pred BiH, u tom smislu imamo saglasnost resornog ministarstva da se krećemo u okviru onoga što je definirano u okvirnoj konvenciji i u dodatnom protokolu o cyber kriminalu, jer to i jeste dio člana 145.", kazao je Šarović.

Također, dodao je da je resorno ministarstvo konstatovalo da je predloženi tekst Krivičnog zakona - član 145. u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ovaj prijedlog, kako je istakao Šarović, ograničava slobodu izražavanja i može imati različite konotacije u svojoj primjeni.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pojasnio je da ministar pravde RS-a Anton Kasipović traži da se u potpunosti implementira okvirna odluka Vijeća Evrope koja kaže da je negiranje genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti krivično djelo - samo u slučaju da je negiranje izvršeno na način da se podstiče na nasilje i poziva na mržnju prema određenoj grupi.

"To je stav Ministarstva pravde RS-a i mi smo poslušali njihov stav o pitanju definicije ovog člana", kazao je Šarović i dodao da se o tome da li su određene odredbe dobre ili ne može komentirati samo onda kada tekst tog zakona, koji je sada u pripremi, bude konačan.

Kako je rekao, predloženi tekst će konačno biti utvrđen na narednoj sjednici, kada bude utvrđeno i to da li su sve korekcije koje su tražili ministri Saveza za promjene uvažene.

"Tek nakon toga ovaj zakonski prijedlog ići će u parlamentarnu proceduru s glasovima ministara iz srpskog naroda ili bez njihovih glasova", dodao je, prebosi FENA.Branislav Borenović:
Nećemo podržati Krivični zakon BiH bez uvaženih primjedbi iz RS-a

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da u parlamentu BiH neće proći izmjene i dopune državnog krivičnog zakona, ukoliko se ne uvaže primjedbe iz RS-a.

Istakao je da je vidio primjedbe iz RS-a u kojima se ukazuje na dio zakonodavstva koji je u nadležnosti entiteta.

- Stoga nema razloga da zakon prođe u parlamentu BiH, dodao je Borenović u izjavi novinarima u Banjoj Luci navodeći da je legitimno pravo predstavnika RS-a u bh.organima da reagiraju na taj način, jer sve što je u nadležnosti RS-a mora tako i da ostane.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović je rekao da ohrabruje današnja izjava ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da će tek doći do konačnog usaglašavanja teksta krivičnog zakona BiH te da su bile opravdane primjedbe iz RS-a.

- Smatrao da smo na vrijeme ukazali na nužnost da se s velikom pažnjom razmatraju primjedbe Vlade RS-a na taj tekst zakona. Uvjeren sam da će biti dovoljno dobre volje i razumijevanja, jer je za vladavinu prava u BiH veoma važno da imamo što kvalitetniju međusobnu saradnju, jer samo na taj način možemo doći do dobrih rješenja - kazao je Kasipović, javlja FENA.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39