Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BUDIMIR: ZAKON O NEGIRANJU GENOCIDA POTREBAN KAKO BI MANJINU IZDVOJILI OD POŠTENE VEĆINE
Autor: NAP
Objavljeno: 18. June 2017. 22:06:52


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas u Banja Luci nakon sastanka sa predsjednikom SNSD-a i predsjednikom ovog bh. entiteta Miloradom Dodikom da su „nedopustive izmjene Krivičnog zakona BiH“, a kojima se spominje i zabrana negiranja genocida u Srebrenici.

Čović je obećao da hrvatski ministri u Vijeću ministara BiH neće podržati nijedno zakonsko rješenje u kojem nisu uvaženi i stavovi iz Republike Srpske.

S druge strane, Živko Budimir, prenzionisani general HVO-a ne razmišljako kao Čović. On je u komentaru za agenciju Patria rekao da je Bosni i Hercegovini itekako potreban zakon koji bi zabranio negiranje genocida „ne da bi se okrivio cijeli srpski narod, već da bi se kaznili zločinci“.

- Mi u BiH trenutno imao teror manjine nad većinom. Manjina koja je činila zločine sada teroriše većinu, a sve kako bi ostali na vlasti i zaštiti svoja nedjela – rekao je Budimir, dodajući da je tu manjinu, u sva tri naroda potrebno što prije skloniti kako bi većina živjela u miru. On je rekao i to da najveći broj Srba u BiH nije bio za rat, i nisu se slagali sa tadašnjom politikom, te da i danas ispaštaju zbog manjine koja je činila zločine.

Izmjene Krivičnog zakona BiH predložilo je Ministarstvo pravde BiH na čijem čelu je HDZ-ov ministar Josip Grubeša, ali je Čović svejedno najavio rušenje zakona, piše NAP.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: