Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sandžak
PLAV: U SULTANIJI PRIREĐEN OMLADINSKI IFTAR
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. June 2017. 03:06:00
U utorak, 20. juna t.g., Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje iz New Yorka i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) u Sultaniji džamiji u Plavu priredili su Omladinski iftar. Pored džematske omladine, na iftaru su bili prisutni učenici plavske gimnazije sa svojom profesoricom Senadom Đešević, koja je za Bošnjaci.Net izjavila:

- Razumljiva je želja i nostalgija naših iz dijaspore za rodnim krajem, te zbližavanjem i održavanjem rodbinskih i komšijskih veza. A u svima nama se rodi ljubav i potreba za očuvanje identiteta, vjere, običaja i kulture, navela je našu cijenjenu braću, sestre i prijatelje da se na iftaru oko zajedničke sofre okupe i ujedine u jedno - mladost - budućnost ovog podneblja, države, svijeta, rekla je Đešević, posebno ističući da bez mladosti nema napretka, života.
Nakon iftara, imam u Sultaniji džamiji Sead ef. Jasavić, svojim nadasve iscrpnim vazom i snažnim porukama, iznio je osnove na kojima islam počiva. Oplemenio je i napojio duše prisutnihomladinaca i džematlija, i ukazao na važnost posta, na predrasude stereotipe, zavist, oholost, poroke, podstakao, ohrario i ukazao na ljepotu islama i mjeseca Ramazana.

Profesroca Đešević se zahvalila sponzorima iftara koji su iako godinama daleko od zavičaja, poslali poruku zbližavanja, druženja i čuvanja miruha Ramazana. Đešević je posebno naglasila: Oni su večeras bili dio nas a mi dio njih. I posebno se zahvalila Seadu efendiji na pozivu i divnom vazu.

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» „BATONOVE PRIČE“ U ŽEPČU
24. November 2018 14:52
» OSTVAREN AMERIČKI SAN
15. October 2018 16:40