Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Sarajevo
KNJIGA O BORBI ZA BIH: 'PRAVNO-POLITIČKA PROMIŠLJANJA U BOSNI' AKADEMIKA DR. KURTĆEHAJIĆA (VIDEO)
Objavljeno: 27. June 2017. 13:06:19
Nakon promocije u Sarajevu, akademik dr. Kurtćehajić u New Yorku, 1. jula u 7:00pm, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centruBošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu održat će predavanje i promociju svoje dvije posljednje objavljene knjige.U četvrtak, 22.juna 2017. u Sarajevu u organizaciji „Foruma bošnjačkih intelektualaca“ i Stranke za BiH promoviranja je knjiga „Pravno – politička promišljanja o Bosni" autora akademika dr. Suada Kurtčehajića.

Pored autora promotori knjige su bili:
Akademik Abdulah Sidran,
Prof. dr. Nedžad Korajlić, član Predsjedništva FBI,
Vlastimir Mijović, novinar,
Prof. dr. Elmir Sadiković.
Moderator je bio pisac i novinar Muhamed Mahmutović.


Cijeli snimak sa promocije knjige "Pravno politička promišljanja o Bosni"
Kroz dosadašnje djelovanje s premijerske pozicije, Aleksandar Vučić je često govorio o odnosima s Bosnom i Hercegovinom i njenim narodima. Važno je za mir i stabilnost, govorio je Vučić, da se relaksiraju odnosi posebno između Bošnjaka i Srba. Međutim malo se na tom radilo unutar same BiH jer je Milorad Dodik čestim ispadima narušavao takve pokušaje. O tome, između ostalog piše u svojoj knjizi "Pravno-politička promišljanja u Bosni", akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, prenosi Hayat.

Negiranje genocida, bosanskog jezika, favorizovanje Republike Srpske kao države, nepoštivanje odluka Ustavnog suda. To je samo mali dio onoga čime se Dodik služi kako bi omalovažio državu u kojoj živi. S druge strane novoimenovani srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić veoma je oprezan šta radi i priča. Akademik Kurtćehajić podsjeća na Vučićeve stavove u kojima navodi da su ključevi rješenja na Balkanu u rukama Bošnjaka i Srba. Samo iskrena i dobronamjerna politika može biti garant sigurnosti.

Prof. dr. Suad Kurtćehajić smatra da bi se oficijelna srbijanska politika trebala zvanično odreći Miloševićeve politike, da ukaže na njenu pogubnost i da prizna ono što je konstatirao sud u Hagu, genocid u Srebrenici.

- Tada bi se moglo razmišljati o integracijama - kaže Kurtćehajić.

A integracija je ono što Evropa očekuje i od Srbije i od Bosne i Hercegovine. Separatizam kojem Dodik teži u tom smislu nije opcija i neće proći, smatraju intelektualci. Evropa ali i svijet danas sve više djeluju kao jedno tijelo.- Ako zabodete iglu u sjeverni pol jauknut će neko na južnom polu. Toliko je planeta postala globalno selo i ne postoji ništa što nije u vezi sa svim ostalim - rekao je akademik Abdulah Sidran.

Ipak, naše vlasti se često ponašaju suprotno globalnim trendovima. Jedinstva u Bosni nema a tome najviše doprinose političari. Tri naroda imaju tri istine i tri cilja, nema međustranačkog a često ni unutarstranačkog dogovora. Intelektualna elita izgleda danas uzalud upozorava.- Vlast neće da očepi pola uha a kamoli oba da bi čula ono što govori barem ovaj dio intelektualaca koji je u manjini koji se ne libe da javno govore i da o tome govore pošteno i otvoreno - izjavio je novinar i publicist Vlastimir Mijović.

A sve što je imao reći akademik Kurtćehajić sažeo je u knjizi "Pravno-politička promišljanja u Bosni." Ona govori o nesposobnosti onih koji žele štititi BiH i upornosti onih koji bi da je ruše. Ni jedni ni drugi ne uspijevaju pa i dalje živimo po Dejtonskim pravilima koja, prema Kurtćehajiću, nisu dovoljno iskorištena jer da jesu BiH bi jačala a entiteti slabili.
Ostali prilozi:
» OVO JE ROMAN O SVIMA NAMA DRAGIM LJUDIMA
Eset Muračević | 05. December 2018 21:11
» „BATONOVE PRIČE“ IZMAMILE SUZE U MAGLAJU
Bošnjaci.Net | 26. November 2018 17:20
» „BATONOVE PRIČE“ PROMOVISANE U STUPNOM DOLU
Tim Bošnjaci.Net | 21. October 2018 00:39
» NAJPRODAVANIJI SLIKAR U BOSNI I ŠIRE DANAS JE UPRAVO SAMOUKI SLIKAR
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11. October 2018 17:46
» ISPOVIJEST O ČOVJEČNOSTI
Mela Hadrović Murić | 02. October 2018 14:40
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI OBILJEŽILI ĆAMILOVIH 105 GODINA
Senada Đešević, prof. | 19. September 2018 15:20
» SAN SUADE SULJIĆ-SOKOLOVIĆ
Said Šteta | 13. September 2018 17:55
» “KNJIŽEVNE STUDIJE” AKADEMIKA ALIJE DŽOGOVIĆA
Sahit Kandić | 05. September 2018 14:07
» AJŠINO ČEVRE
Senada Đešević, prof. | 15. August 2018 20:13
» KURBAN TREBA BITI LIJEP
Mehmed Meša Delić | 09. August 2018 20:43
» MELBOURNE: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE "ISKUŠENJE"
Suada Suljić Sokolović | 05. August 2018 16:14
» BOŠNJAČKA KNJIŽEVNO UMJETNIČKA FAKTOGRAFIJA
Husein Tokić | 25. July 2018 21:43
» POLAZNICI BOSANSKIH ŠKOLA DOBILI DIPLOME
Hanna Hajduk | 23. July 2018 14:07