Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kanada - BiH
TORONTO: ŽELJKA CVIJANOVIĆ LAŽNO PREDSTVLJALA ENTITET RS KAO DRŽAVNU KATEGORIJU
Autor: B.net
Objavljeno: 27. June 2017. 14:06:39

Kancelarije organiziraju “diplomatske” posjete entitetskih funkcionera RS, bez znanja Predsjedništva, Ministarstva vanjskih poslova i ambasada Bosne i Hercegovine. Ovakvu vrstu nepoštovanja diplomatskih pravila smatramo antibosanskim djelovanjem.


Osuda promoviranja entiteta RS kao državne kategorije od premijerke Željke Cvijanović tokom razgovora u Torontu s direktorom za Istočnu Evropu i Evroaziju u okviru Ministarstva vanjskih poslova Kanade, Kevinom Rexom.

Tokom razgovora u Torontu Željka Cvijanović je tražila jačanje institucionalnih i ekonomskih veza entiteta RS sa Kanadom. To je direktno ugrožavanja integriteta, suvereniteta nezavisnosti bosanskohercegovačke države. Ranije smo upozorili da entitet RS lažno se predstavljaju kao dio diplomatske mreže s diplomatskim ovlaštenjima. Kancelarije organiziraju “diplomatske” posjete entitetskih funkcionera RS, bez znanja Predsjedništva, Ministarstva vanjskih poslova i ambasada Bosne i Hercegovine. Ovakvu vrstu nepoštovanja diplomatskih pravila smatramo antibosanskim djelovanjem.

Da li su Ambasada BiH u Ottavi i MVP BiH bili upoznata sa sastankom? Da li je kanadska strana pristupila sastanku na osnovu redovne diplomatske i protokolarne korespondencije ili je pristala na ilegalne aktivnosti Dodikovih advokata? Da li je sastanku prisustvovao nadležni bosanskohercegovački diplomata? Ne znamo, ali ćemo saznati i reagovati.

Također ne znamo zašto se advokatima osobe koja je na američkoj crnoj listi, koja se direktno zalaže za nepoštovanje međunarodnog poretka i međunarodnih presuda, koja teži separatizmu i nacionalnom ekskluzivizmu i šovinizmu daje prilika da se sretnu i razgovaraju s kanadskim zvaničnicima.

Promovisati entitet RS kao subjekt koji može razgovarati s kanadskim zvaničnicima protivno je svim međunarodnim pravilima i opasno je antievropsko djelovanje koje ugrožava mir i stabilnost u regionu i Evropi.

Bolju zajedničku bosanskohercegovačku budućnost nije moguće graditi veličanjem Vojske i Policije RS - jer su odgovorni za presuđeni genocid, a to pokušava Željka Cvijanović.

Aktivnosti Dodikovih advokata nastavljaju genocidni posao kroz pokušaj paradiplomatskog djelovanja. Kanada ima dovoljno snage da stane u kraj osporavanju genocida i promociji genocidnih učinaka putem paradiplomatskog djelovanja Željke Cvijanović i opskurnog Obrada Kesića. I mi ćemo joj, naravno, u tome svesrdno pomoći. Bosno i Hercegovino, budi pripravna, opet ti rade o glavi.
Tražimo od bosanskohercegovačkih državnih organa da odmah osudi neodgovorno ponašanje premijerke entiteta RS u Torontu, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: