Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ŽIVA LOMAČA: NASTAVNICA NADA KOMAD VRIJEĐALA UČESNIKE SKUPA U VIŠEGRADU
Autor: NAP
Objavljeno: 27. June 2017. 19:06:24
U Višegradu je obilježena 25. godišnjica od ubistva 70 Bošnjaka u naselju Bikavac, koje su 1992. godine žive spalili pripadnici srpske paravojne jedinice „Osvetnici“.

Među živo spaljenim civilima bila je i beba stara samo dva dana.

Bakira Hasečić, predsjednica udruženja „Žena-žrtva rata“ u čijoj organizaciji je obilježena godišnjica i postavljena spomen ploča stradalim rekla je za agenciju Patria da je skup u Višegradu prošao relativno mirno, uz nekoliko provokcija lokalnih ekstremista.

- Nastavnica tjelesnog odgoja Nada Komad izašla je pred skup i nekoliko puta izvuknula: „Pobjeda, pobjeda“... sa podignuta tri prsta – rekla je Hasečić za agenciju Patria.

- Nada je supruga Milana Komada, koji je bio osumnjičen za smrt komšije Ibrahima Ripca ubijen u višegradskom naselju Kosovo Polje – kaže Hasečić, dodajući da je tužno da nakon tolikih zločina u Višegradu počinjeni od '92. do '95. još uvijek postoje ljudi koji ispoljavaju mrženju prema komšijama samo jer su druge vjere.

- Nada je prosvjetni radnik. Šta ona može naučiti mlade ljude, ako ima toliko mržnju u sebi – rekla je Hasečić. Ona je dodala da su iz Udruženja prijavili nastavnicu Nadu višegradskoj policiji zbog provociranja skupa.

U Višegradu je otkriveno više od 10 „živih lomača“, kuća u kojima su tokom rata u BiH masovno spaljivani bošnjački civili. U tim kućama, prema evidenciji Udruženja „Žena-žrtva rata“ broj spaljivanih žrtava kreće se od jedne do 70. Najveće lomače su one iz Pionirske ulice i sa Bikavca, kada je u junu 1992. ukupno spaljeno oko 140 ljudi, piše NAP.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: