Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mirsad Cvrk promovisao svoju knjigu
SREBRENICA - KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA OD DEJTONA DO DANAS
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 30. June 2017. 14:06:04


U okviru ovogodišnje manifestacije privrede, kulture i sporta „Vogošćanski dani 2017“, u foajeu Kino sale u Upravnoj zgradi vogošćanske Javne ustanove Kulturno sportski centar Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“, upriličena promocija knjige „Srebrenica-Kršenje ljudskih prava od Dejtona do Danas“, autora Mirsada Cvrka.

-Motivi kojima sam vođen u pisanju ove knjige su višestruki, kaže Mirsad Cvrk. Jedan od njih je bol koju nosim kao srebreničanin, prognan sa svog ognjišta, ali neko ko ne nos mržnju u smislu revanšima, već neko ko želi na ovaj način doprinijeti da se više nikome ne ponovi Srebrenica. Kao humanista, opredijelio sam se da istražujem oblike kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i Srebrenici, da identifikujem mjesta i institucije koji su najviše doprinijeli kršenju ljudskih prava. Dejtonski mirovni sporazum je uspostavio institucionalni okvir za zaštitu ljudskih prava. Međutim, ista se u praksi nedovoljno ostvaruju. Povratak Bošnjaka u Srebrenicu više se sprečavao nego li ostvaivao upravo d odgovornih institucija Republike Srpske i lokalnih predstavnika vlasti koji su odgovorni za nesprovđenje Aneksa 7. Sporazuma o izbjeglim i raseljenim lcma.

Inače, Mirsad Cvrk je rođen 1971.godine u Srebrenici gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. U Sarajevu je doktorirao 2015. godine. Do sada je objavio značajne radove u časopisima „Ibn Sina-Znakovi vrmena“, „Naša škola“ i „Muallim“.
Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 18. October 2017 16:53
» OMAŽ PJESNIČKOM VELIKANU MAKU DIZDARU
Fena | 17. October 2017 17:08
Ostali prilozi istog autora:
» VOGOŠĆA: MLADI SDA DARIVALI KRV
07. October 2017 12:39
» KAD VLAST NEĆE HOĆE GRAĐANI
01. October 2017 23:58
» LJEVICA VEĆ IZGUBILA IZBORE
10. September 2017 20:00
» KAO DJEČACI BILI GLUMAČKE ZVIJEZDE
05. September 2017 19:59