Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Vogošći obilježena 25. godišnjica stradanja 30 mještana naselja Tihovići
KAZNA ZA ZLOČINCE U NAŠE DUŠE MOŽE DONIJETI DJELIĆ MIRA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 05. July 2017. 15:07:55


U povodu obilježavanja 25.ogodišnjice od srpsko-crnogorskog ratnog zločina nad mještanima vogošćanskog naselja Tihiovići, u nedjelju, 04.07.2017., u mjesnoj džamiji, za sve poginule tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992-19945.godine, proučeni su Tevid i Dova.

Tevhidu i Dovi prethodili su obilasci šehidskog mezarja u Tihovićima i Spomen obilježja šehidima i poginulim borcima ovog naselja na kojima su se, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i Jasina, brojni građani prisjetili vremena od prije 25 godina kada su agresorske snage, potpomognute lokalnim Srbima, napale Tihoviće i tom prilikom, na svojim ognjištima, mučki pobili trideset mještana, a njihove kuće i imanja opljačkali.

O tome šta se tokom mnulog rata dešvalo a ovom prostoru govorili su Ema Čekić, predsjednik „Udruženja porodice nestalih općne Vogošća“ koje je, u saradnji sa Mjesnom zajednicom Blagovac, organizovalo ovu manifestaciju i Zijad Kadrić, pomoćnik načelnika Općine Vogošća.

Istakli su potrebu da se na ovakvim i sličnim skupovima, kad se to ne može činiti u školskim klupama, mladima govori istina o tome šta se dešavalo na ovim prostorima, ne zbog poziva na osvetu, već zbog toga da se takvo nešto nikada više i nikome ne ponovi. Pozvali su one koji imaju saznanja o zločinima i zločincima da svojim svjedočenjima pomognu nadležnim institucijama u procesuiranju onih koji su zločine činili.-Da je bila neka obratna situacija i ruke i noge stavljao bih u vatru kako bih spasio svoje komšije srpske nacionalnosti, rekao je Munib Halać, predsjednk Skupštine Udruženja "Porodice nestalih općine Vogošća“ čiji se otac nalazio među ubijenim mještana Tihovića. Šta reći o zlotvorima koji su, nakon što su naše najmilije lišili života, pod njihova tijela stavili automobilske gume i spalili ih. Mučno je bilo gledati porodice kada su prilikom ekshumaciji njihovih posmrtnih ostataka, među ostatcima izgorjelih kostiju, pokušavali prepoznati svoje očeve, braću, majke, muževe, sestre.... Slike su to koje mi sve ove godine iza ne daju miran san na oči. Pravda jeste spora i ponekad nedostižna. No, nadam se da će se naše inertne sudske i tužilačke institucije probuditi iz „zimskog sna“ i konačno zločince početi privoditi pred lice pravde. Trenutno teče sudski proces protiv Jovana Tintora, predsjednika Kriznog štaba Srpske Opštine Vogošća pod čijom je komandom učinjen i ovaj zločin. Nadati se da će on i njegova sabraća, po istoj liniji, Miladin Trifunović, komandant njihovog kriznog štaba za ovo naselje koji se javno hvalio kako je "očistio“ Tihoviće, te Momčilo Kenjić, Vojin Šućur i drugi, dobiti primjerenu kaznu, kaznu koja naše najmilije neće vratitnu život, ali u naše duše može donijeti djelić mira.
Ostali prilozi:
» NEDŽIB VUČELJ NA PJESNIČKIM SUSRETIMA U ZAGREBU
Bošnjaci.Net | 15. February 2018 20:47
Ostali prilozi istog autora:
» NASMIJ SE I ZA POJAS ZADJENI
23. January 2018 15:50
» NE SMIJEMO GLAVE SAGINJATI
29. December 2017 23:16
» PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE ČITAOCE
23. December 2017 16:01
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
16. December 2017 14:53
» NAŠ ZADATAK JE DA BRANIMO BOSNU
08. December 2017 18:27
» VEČER KUR'ANA
06. December 2017 19:45
» BORCIMA TREBA VRATITI DOSTOJANSTVO
28. November 2017 18:42