Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu
PROMOCIJA KNJIGE "KAKO OPISATI SREBRENICU" AUTORA HARIZA HALILOVIĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 09. July 2017. 18:07:00


Ponedjeljak, 10. jula 2017. u 14:00 sati
Bošnjački institut
Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo

Na promociji učestvuju:
Hariz Halilović, fra Ivan Šarčević, Emir Suljagić, Faruk Šehić i Damir Uzunović
Moderatorica: Kristina Ljevak
Izdavačka kuća Buybook s velikim zadovoljstvom najavljuje promociju knjige Hariza Halilovića Kako opisati Srebrenicu: Zapisi, eseji, polemike, sjećanja. Knjiga je objavljena u Buybookovoj biblioteci Memorija u izdanju Sarajevo – Zagreb, i izlazi iz štampe upravo na dan promocije. Promocija će se održati u ponedjeljak, 10. jula 2017. u 14:00 sati, u Bošnjačkom institutu, u sali u zgradi biblioteke na 4. spratu.

“Kako opisati Srebrenicu – knjiga je koja ostavlja da njezino naslovno i glavno pitanje nema konačnoga odgovora, nego da odsjeva pred našim očima kao spomen i opomena. Ona je vrijedan putokaz kako se osobno suočiti s toposom koji neće određivati samo budućnost svih koji su na bilo koji način vezani za Srebrenicu – nevinih i vinih, žrtava i zločinaca, indiferentnih i profitera – nego je univerzalni antropološki fenomen, pitanje odgovornosti čovjeka kao čovjeka.”
prof. dr. fra Ivan Šarčević (Franjevačka provincija Bosna Srebrena)

“Nit koja se provlači kroz sve Halilovićeve tekstove o Srebrenici je – poštovanje. Poštovanje prema temi, razumijevanje ljudske cijene i obima, uvid u dubinu gubitka koji je pretrpjela zajednica kojoj Halilović pripada. To je poštovanje nekoga ko je kada piše u stanju prizvati imena, likove, zanimanja, hobije – s lakoćom koja je donekle šokantna, kao da ih uzima za ruku i dovodi pred čitaoca – drugim riječima, pokazati ljudsku dimenziju i ljudsko lice anonimnih posmrtnih ostataka za kojima se još uvijek traga po pustopoljinama istočne Bosne. Jer, u to nema sumnje, oni su njegova jedina domovina.”
dr. Emir Suljagić (Internacionalni Univerzitet u Sarajevu)Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: