Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju
PRAVDA JE DOŠLA ZAHVALJUJUĆI HAŠKOM TRIBUNALU
Autor: AA
Objavljeno: 11. July 2017. 13:07:02


Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, tokom komemoracije na 22. godišnjicu genocida u Srebrenici poručio je da je pravda došla zahvaljujući Haškom tribunalu na kojem je utvrđeno šta se dešavalo u julu 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Agius je naglasio da je za njega obraćanje na ovogodišnjoj komemoraciji više nego emotivan trenutak, jer se posljednji put obraća kao predsjednik MKSJ-a, nakon što je četvrt stoljeća služio pravdi.

“Pred vama danas stojim ponosan što mogu reći da bez Haškog tribunala i njegovih aktivnosti u proteklih 25 godina, po mom mišljenju, ovo mjesto ne bi izgledao, kao što izgleda danas. Vjerovatno mnoge od žrtava bi i dalje bile u neobilježenim i nepronađenim masovnim grobnicama. Kada sam prvi puta došao ovdje 2001. nije bilo Memorijalnog centra, samo napuštena Srebrenica i ova betonska konstrukcija, ovdje u Potočarima, koja je svjedočila strašnim zločinima. Nasuprot tog betona mogli ste ćuti glasove očajnih preživjelih koji su zahtijevali pravdu i ona je došla“, kazao je Agius i nastavio:

“Pravda je došla presudom MKSJ-a, jer je prvi put potvrđeno šta se desilo jula 1995. godine. Presudama Haškog tribunala je utvrđeno da su dječaci i muškarci odvajani od žena i djece, da su neki od zatvorenika hladnokrvno lišeni života, da je bilo slučajeva zlostavljanja žena. U svojim presudama je Tribunal utvrdio da je veliki broj muškaraca i dječaka koji su pobjegli iz Srebrenice, na putu da se domogne slobodne teritorije, hvatan na tom putu i hladnokrvno ubijan u šumi.“

On je dodao da su bačeni u masovne grobnice, koje su kasnije izmještane u sekundarne i tercijalne, sve dok nisu pronađene.

“Počinioci užasnih zločina znali su da ono što rade nije ispravno i uradili su sve sve da sakriju zločine, da sakriju svoju sramotu, a istina kao i ulje će vremenom kad-tad isplivati na površinu. I istina jeste isplivala na površinu, pošla je prvo iz Haškog tribunala, koji je u cijelom nizu predmeta utvrdio da je stanovništvo ovih područja bilo žrtva genocida“, istakao je Agius.

Predsjednik MKSJ-a, koji se zatvara u decembru ove godine, rekao je da je još uvijek veliki broj onih koji negiraju i relativiziraju dešavanja i tragedije iz jula 1995. godine. Dodao je da ima tri poruke, jednu za one koji misle da će profitirati negiranjem genocida u Srebrenici, za preživjele porodice žrtava i stanovništvo BiH, te treća za bh. političke lidere.

“Izvrtanje istorije i poricanje predstavlja namjeran napad na istinu. Razumijevanje prošlosti je ključno za shvatanje pojedinaca, za njihovo shvatanje društva i postizanje zajedničkih ciljeva. Genocid u Srebrenici se ne može porediti sa bilo kojim drugim zločinom prije njega. Dokumentovan je u cijelom nizu presuda više međunarodnih sudova, uključujući naučno potkrepljene najmanje detalje tog zločina. Vi koji negirate nikada nećete uspjeti u naporima da sakrijete pravu prirodu genocida. Vaša djeca, vaši unuci će jednog dana shvatiti da istina o dešavanjima na ovim prostorima ne leži na mjestima gdje je izvrtana“, kazao je Agius, i dodao da će se kada otkriju pravu istinu zapitati “šta ste im još krili“.

Preživjelim porodicama žrtava Agius je poručio da mu je žao da oni koji negiraju genocid i dalje slamaju njihova srca.

“Uvjeravam vas da je vrlo često negiranje i poricanje namjerno usmjereno da psihološki, da kulturološki slomi vašu populaciju i isto tako sprečava napredak ove zemlje, tako što ne daju da rane zacijele uz pokušaje da se ponovo rasplamsaju stare strasti. To je zamka i u nju nemojte upasti. Istorija, vrijeme, međunarodna zajednica su na vašoj strani, na strani istine. Vi morate biti lideri u pomirenju, i kada se pomirenje postigne, zakopajte mržnju koja vas s vremena na vrijeme može obuzeti. Siguran sam da hiljade onih koji počivaju ovdje imaju istu nadu za građane ove zemlje da se više nikada neće međusobno ubijati“, smatra Agius.

On se na kraju obratio bh. političkim liderima pred kojima je, prema Agiusovom mišljenju, “težak herkulovski zadatak vođenja i upravljanja ovom zemljom“. Kazao je da je teško postići ravnotežu kada su sjećanja još uvijek svježa, ali da vjeruje da se kroz osiguranje pravde može napredovati, te je ponovio da “bez pravde mira nema“. Istakao je da BiH samo tako može naprijed.Ostali prilozi:
» KAMPANJA JE AGRESIVNA I SIROVA
AA | 26. September 2018 14:30
» GRADITI MIR KORAK PO KORAK
BIRN | 25. September 2018 14:50
» BIH JE TALENTIRANA NACIJA OPĆENITO, U SPORTU POSEBNO
Haris Hojkurić | 04. September 2018 03:00
» LJEPOTICA U MUŠKIM VODAMA
Eset Muračević | 31. July 2018 17:00
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
07. October 2018 19:37
» KAMPANJA JE AGRESIVNA I SIROVA
26. September 2018 14:30