Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Istanbulu otvorena izložba karikatura Meholjića
ARHITEKTA I KARIKATURISTA ŠUKRIJA MEHOLJIĆ: BIH SMATRAM VELIKOM SREBRENICOM
Autor: AA
Objavljeno: 11. July 2017. 13:07:52


Srebrenički arhitekta i karikaturista Šukrija Meholjić izjavio je da je Srebrenica postala grad duhova i da bi volio da ima neku moć pa da tom gradiću vrati njegov nekadašnji sjaj i kulturno naslijeđe, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, danas je u Istanbulu otvorena izložba karikatura Meholjića, Srebreničanina koji je svojevremeno bio glavni arhitekta za urbanizam u Srebrenici, a na izbjegličkoj adresi u Norveškoj umjetničkim izričajem pronosi glas istine o stravičnim zločinima koji su se dogodili u Srebrenici.

“Ja uvijek reagujem na pokušaje iskrivljivanja istine i do sada sam u svim značajnim novinama u Norveškoj objavljivao članke o zločincima, genocidu ili sudskim procesima. Stalno mi je ta tema. Bosnu i Hecegovinu smatram velikom Srebrenicom, jer je Srebrenica simbol stradanja Bošnjaka, ali bilo je tih malih Srebrenica mnogo u cijeloj zemlji, od Prijedora do Višegrada“, kazao je Meholjić.

Ističući kako za svoje članke i karikature nikada nije naplaćivao, Meholjić je kazao kako taj svoj rad smatra ličnom obavezom u borbi za istinu, a dodao je da je i sredstva od dvije zbirke karikatura donirao kao stipendije djeci srebreničkih šehida.

Meholjić je također kazao da mu je jedini cilj da se ne iskrivi istina i da se nikada ne zaboravi genocid i stradanje ljudi u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Komentirajući današnji izgled Srebrenice, Meholjić je kazao kako su agresori porušili sve po čemu je Srebrenica nekada bila poznata.

“U Srebrenici se dešavaju nelogične stvari kada je riječ o obnovi. To je grad duhova u kojem ima nešto obnovljenih fasada, ali iza tih zidova ne živi niko. Iz svih porodica su pobijeni neki članovi, a preživjeli su morali pobjeći i etablirali su se u mjestima u koja su otišli“, kazao je Meholjić.

Meholjićeva izložba u Istanbulu bit će otvorena i sutra, a u organizaciji je pomogla općina Bayrampasa.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: