Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DURAKOVIĆ: I NAKON 22 GODINE BORIMO SE PROTIV NEGIRANJA GENOCIDA
Autor: AA
Objavljeno: 11. July 2017. 13:07:11


Bivši načelnik opštine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković kazao je da i danas, 22 godine od počinjenog genocida u Srebrenici, traje borba protiv posljednje faze, a to je negiranje genocida koji se, kako je kazao, nikada neće i ne smije zaboraviti, javlja Anadolu Agency (AA).

"Imao sam već priliku govoriti na ovaj sveti dan. Imao sam mogućnost da pošaljem poruke mira, tolerancije i opomene ovdje iz Srebrenice. Imam čast da kao čovjek mogu govoriti sa ovog mjesta. Uvjeren sam da su riječi koje ovdje izgovorim najvažnije riječi koje ću izgovoriti za svog života", kazao je Duraković na početku svog obraćanja na komemoraciji povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Podsjetio je da je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji donio niz presuda za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici u julu 1995.

"U novembru 2017. očekujemo presudu rantom zločincu Ratku Mladiću, a zatim i konačnu presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Čekamo i brojne presude u predmetima koji se procesuiraju pred Sudom BiH", rekao je Duraković.

Kako je kazao, žrtvu i zločin u Srebrenici "ne odvajamo od genocida i ubijanja Bošnjačkog naroda, nevinih civila, građana BiH od Prijedora do Trebinja, od Ahmića, Stoca do Bijeljine".

Dodao je da danas u Srebrenici opominju i sjećaju se žrtava logora, opsade Sarajeva, ubijenih na Tuzlanskoj kapiji, hiljade žena žrtava silovanja i mnogih ubijenih Bošnjaka u Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Foči, Višegradu, Rogatici i Bijeljini.

"Potočari i put preko šume su samo tačke u vremenu i prostoru gdje je zločinačka namjera doživjela svoju punu provedbu i vrhunac, gdje se logistički i operativno nedvosmisleno potvrdilo da je paradržavni sistem Republike Srpske zločin genocida počinio planski i smišljeno kao dio ratne strategije. Jasna je i trajna činjenica da ubice naše djece, roditelja, djedova i nana, braće i sestara nisu neodgovorni pojedinci, već čvrsto organizirana politička i vojna struktura svjesna posljedica svojih nedjela", rekao je Duraković.

Istakao je da su među borcima za pravdu oni koji su pokrenuli pravne bitke u Holandiji, hrabri svjedoci koji su ključ utvrđivanja činjenica, međunarodni i domaći historičari, advokati i neustrašive majke Srebrenice.

"Svi se mi svojim snagama borimo protiv posljednje faze genocida koji zločinci nastavljaju da provode i 22 godine kasnije, a to je negiranje genocida. Negiranje stravičnog zločina takođe zahtijeva organiziran pristup zločinaca. Želim poručiti da nećemo posustati, genocid nećemo i ne smijemo nikada zaboraviti", poručio je Duraković.

Istakao je da da se u istočnoj Bosni i Hercegovini ponovo rađaju djeca, nova generacija povratnika koji beru maline, kupe svoja sijena, polažu ispite na fakultetima i vrijedno rade da pošalju poruku da od svoje zemlje ne odustaju.

"Ako odustanemo od povratka, ako odustanemo od naših domova, odustajemo od naše domovine i gazimo žrtvu onih koje danas ukopavamo. Bosna i Hercegovina se brani ovdje", poručio je Duraković.

Dodao je da više od 1.100 nestalih Bošnjaka iz Srebrenice još uvijek nije pronađeno te je pozvao sve one koji znaju gdje su masovne grobnice da jave Institutu za nestale osobe, kao i sve domaće i međunarodne institucije da daju podršku radu tog Instituta i Međunarodne komisije za nestale osobe.

"Ta podrška je ključna u ovom trenutku, da bi nakon 22 godine bolnog čekanja porodice mogle ukopati svoje voljene na dostojanstven i ljudski način. Nećemo biti ušutkani, nećemo se predati, nećemo otići i nećemo odustati. Pamtimo žrtve genocida, proučimo fatihe, pred nama su godine izazova u kojima moramo uraditi sve kako se našoj djeci i unucima ne bi dogodilo ono što se dogodilo nama u julu 1995. godine", poručio je Duraković.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
» NASTAVAK RADOVA NA PRVOJ DŽAMIJI U GRACU
Emir Serdarević | 16. June 2018 22:08
Ostali prilozi istog autora:
» ŽENSKA DŽAMIJA
11. June 2018 18:02