Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MAJKE SREBRENICE OBILAZE NAJVEćA STRATIšTA BOšNJAKA
Autor: Fena
Objavljeno: 13. July 2017. 13:07:05


Članice Udruženja Srebreničke majke u saradnji s ostalim udruženjima preživjelih žrtava genocida danas, u okviru obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica“, posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.

Majke i žene Srebrenice jutros su posjetile "Bijelu kuću" u Potočarima, u koju su dovođeni i ubijani zarobljeni bošnjački muškarci, a potom će nastaviti s obilaskom stratišta, među kojima je Zemljoradnička zadruga u selu Kravica, gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske (RS) u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile više od 1.000 Bošnjaka.

- U Konjević-Polju ćemo na igralištu položiti cvijeće, a onda se vraćamo u Kravicu. Posjetit ćemo mjesto ubijanja u Pilici, Orahovici, Petkovcu, Branjevu, Orahovcu, Kozluku i Novoj Kasabi. Policija nas prati i nadam se da će današnji događaj proći bez incidenata - izjavila je Feni predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić.

Poručuje da žrtve genocida neće vidjeti pomirenje dok svi ne priznaju genocid u Srebrenici, ratni zločinci se ne nađu pred licem pravde, a porodice ne pronađu svoje najmilije.

Obilazak stratišta ubijenih Bošnjaka organiziran je dva dana nakon komemorativnog skupa u Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari, gdje je ove godine smiraj našla 71 identificirana žrtva genocida.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: