Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pakistan: Sialkota, provincija Pendžab (Punjab)
U UTORAK SE OTVARA ŠKOLSKI CENTAR "ALIJA IZETBEGOVIĆ" U PAKISTANU
Autor: Fena
Objavljeno: 16. July 2017. 15:07:13


Školski centar koji nosi naziv po prvom predsjedavajućem Predsjedništva nezavisne Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću bit će svečano otvoren u utorak, 18. jula, u blizini grada Sialkota u pakistanskoj provinciji Pendžab (Punjab). Kako saznaje Fena, brojne zvanice iz javnog i političkog života Islamske Republike Pakistan kao i predstavnici diplomatskog kora najavili su svoj dolazak.
Predsjednik RBiH Aliji Izetbegović (1925. - 2003.)
Školski centar "Alija Izetbegović" nalazi se u ruralnoj oblasti Pendžaba nedaleko od granice sa Indijom. Radi se o osnovnoj školi sa kapacitetom od 300 učenika. Školski centar sastoji se od tri objekta. U prvom se nalazi 12 učionica, u drugom je smještena administracija dok su u posljednjem, trećem, smješteni laboratoriji za informatiku, biologiju i fiziku. Također, prostorije su opremljene pametnim pločama (smart boards) te na taj način osposobljene za učenje na daljinu (e-Learning). Tako će učenici imati priliku da u realnom vremenu komuniciraju sa predavačima u Karačiju. Drugi modul namijenjen je za trening na daljinu, predviđen za starije osobe koji će po sistemu večernje škole pratiti nastavu engleskog jezika i ostalih korisnih kurseva, na istom principu kao i polaznici prvog modula.Školski centar "Alija Izetbegović" sadržat će i zdravstveni segment zasnovan na principu “tele-medicine”. Princip rada je da pacijent objasni svoj problem osobi koja je prošla trening na zdravstvenom modulu. Podaci se pohranjuju u sistem nakon čega sistem daje dijagnozu bolesti kao i recepte za eventualne lijekove.

Centar koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva BiH uvezan je koridorima a otvoreni sportski poligon se nalazi iza objekta sa učionicama.Ambasador BiH u IR Pakistan Nedim Makarević, čiji je ovo idejni i izvedbeni projekat, istakao je bratske i prijateljske veze koje gaje narodi dvije države.

- BiH je željela pokloniti Pakistanu nešto što je trajna vrijednost i kao malu zahvalu za sve ono što je Pakistan i njegov narod uradio za BiH - rekao je u izjavi za Fenu ambasador Makarević.

Izgradnja centra je počela u januaru 2016. a okončana u julu 2017. Za izgradnju ovog centra nisu ni po kojem osnovu koristena bilo kakva sredstva iz budžeta BiH nego su u potpunosti obezbijeđena privatnim kanalima ambasadora Makarevića.
Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora: