Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Priština: Saopćenje "Kosovo za Sandžak"
VLASTI U SRBIJI I NOVOM PAZARU DA STRUČNO PRISTUPE EKSPERTIZI DNK-A I UTVRDE IDENTITET ŽRTAVA NA HADŽETU
Autor: B.net
Objavljeno: 16. July 2017. 16:07:13


Nakon pronalaska ljudskih posmrtnih ostataka na Hadžetu, Novi Pazar, na planiranom lokalitetu za izgradnju zgrade Hitne pomoći u Novom Pazaru i ekspertize koja se vodi prikupljavanjem ostatka kostiju, zbog sumnje da se radi o masovnoj grobnici Bošnjaka i Albanaca strijeljanih od 1944. - 1946.god., tim povodom NVO "Kosovo za Sandžak" oglasila se saopćenjem za javnost u kojem piše:

Višegodišnji angažman bošnjačkih institucija i pojedinaca Novog Pazaru, u istraživanju i pružanju velikog broja činjenica oko masovnih strijeljanja i ubistava Bošnjaka i Albanaca u Novom Pazaru i drugih gradova u Sandžaku, tačnije u oblasti sada dobro poznatoj široj javnosti i albanskom narodu u periodu uspostavljanja srpsko-komunističke vlasti od 1944. do 1946. godine. Pronalaženje kostiju na mjestu masovnog strijeljanja dobijaja epilog, nudeći pravo da ovo nije izolovan slučaj, nego da se u širem dijelu ovog lokaliteta tj. zone nalazi masovna grobnica, koju treba temeljito i profesionalno ispitati.

Ovo iskopavanje i prikljupivanje kostiju se radi na vrlo primitivan, i na neprofesionalan način, zato i tražimo da se radovi na lokalitetu grobnice odmah prekinu. Neprihvatljivo je da se nastavi sa ovim načinom rada, jer se tokom uklanjanja odnosno skupljanja kostiju je moguće doći do toga da se neki od ostataka ne mogu pronaći i da se mogu oštetiti.

Tražimo od vlasti u Srbiji i Novom Pazaru da stručno pristupe ekspertizi DNK-a da bi se utvrdio tačan identitet osoba čiji su ostaci pronađeni, koji će biti predani porodicama nastradalih da bi ih dostojanstveno pokopali i u skladu sa vjerskim obredima.

Porodice nevinih žrtava bošnjačkog i albanskog naroda imaju pravo da otkriju istinu i pronalaženje posmrtnih ostataka svih onih koji su planski pobijeni i strijeljani na Hadžetu u Novom Pazaru, piše u saopćenju NVO "Kosovo za Sandžak", koje je potpisao predsjednik Ismet Azizi.




Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: