Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reisu-l-ulema (1993. – 2012.) dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa
PISMO JEVREJIMA U IZRAELU: SVETI MIR, A NE SVETI RAT, ZAJEDNIČKA SUDBINA SA PALESTINCIMA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 24. July 2017. 13:07:50
U povodu ponovne eskalacije nasilja i nasilnog pokušaja otimanja jednog od tri sveta mjesta muslimana, kompleksa Mesdžidu-l-Aqsa u Al Qudsu / Jerusalemu, te postavljanja nadzornih kamera, sprječavanja klanjanja i ponižavanja vjernika Palestinaca, što je prouzrokovalo više žrtava, tim povodom pismom se Jevrejima obratio Reisu-l-ulema (1993. – 2012.) dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa. Pismo prenosimo u cjelosti:


DR. MUSTAFA CERIĆ: Jevreji i Palestinci, shvatite da je Sveti mir, a ne Sveti rat, vaša zajednička sudbina. Da li ste ikad pomislili kako Sveti Jerusalem izgleda u učima drugih, koji nisu ibrahimovske tradicije? Ja ću vam reći: Izgleda prokleto, a ne sveto! Izgleda krvavo, a ne svjetlo! Izgleda sramno, a ne ponosno! Izgleda barbarski, a ne civilizacijski! Nemojte reći da su kamenice Palestinaca opasnije od izraelskih tenkova i bombi. Ali, morate znati i ovo, da je u povijesti bilo jačih vojski nego što je izraelska vojska, ali nije mogla pobijediti volju naroda, nad kojim se nepravda čini i nasilje provodi. Zar Hitlerova vojska nije bila najjača? Zar japanska vojska nije izgledala nepobjediva! Zar Staljinov Sovjetski savez nije proglašavan vječnim? Zar južnoafrički apartheid nije izgledao nesalomljiv? Zar Jugoslovenska narodna armija nije bila treća najveća vojska u Europi? Gdje su i kako su završile sve te vojske? Završile su na otpadu povijesti.


DR. MUSTAFA CERIĆ: Svjedočim pred cijelim svijetom da ste vi, Jevreji, bili prvi u svijetu koji ste prepoznali opasnost srpskog Genocida protiv nas Bošnjaka u Bosni. Prvi ste digli svoj glas i uradili ste sve što je bilo u vašoj moći da to cijeli svijet prepozna. Mi Bošnjaci vam zbog toga ostajemo vječni dužnici, kao što su Sefardi dužnici nama za spas od Španske inkvizicije 1492. god. To je najbolji dokaz da se isplati kad preci urade neko dobro djelo od kojeg njihovi potomci imaju korist. Ali, isto tako je i kad preci urade neko zlo drugome, njihovi potomci zbog toga poslije pate.
Poštovani prijatelji,
možda će vas iznenaditi ovo moje pismo, a možda i neće. Možda vam ovo pismo ništa ne znači, a može biti i da će vam nešto značiti. Sve ovisi o vama, ali i o meni. Vi, ako ste spremni da čujete šta ću vam reći, bit će vam važno ovo pismo, a ja, ako sam spreman da vam kažem sve što mislim o vama, bit će mi važno da sam učinio što sam mogao za sveti mir u Svetoj zemlji.
Mnogo je Jevreja, posebno rabina, izvan Izraela, koje poznajem i s kojima sam, mogu reći, prijatelj. Oni su uvijek bili spremni da me saslušaju, a ja sam uvijek bio spreman da im kažem sve što mislim. Branio sam pred njima osnovna ljudska prava Palestinaca na život, vjeru, slobodu, imetak i čast, ali sam pažljivo slušao i njihovu odbranu prava Izraela na opstanak i sigurnost. Osim susreta sa izraelskim ambasadorom u mom kabinetu Reisu-l-uleme i mog poznanstva s rabinom Alonom, nisam imao priliku družiti se s Jevrejima iz Izraela. Nisam posjetio ni Tell Aviv, ni Ramallah, ni Gazu, ni Jerusalem, iako sam imao poziva da to učinim. Ni kad bijah blizu iz Ammana nisam posjetio džamiju Mesdžidu-l-Aqsa u Jerusalemu. Nisam mogao podnijeti da me izraelska policija gleda i pregleda do kože i ispod kože da bih ušao u sveti hram Al-Aqsa, gdje je posljedni Allahov Poslanik Muhammed klanjao dva rjekata s prethodnim Allahovim vjerovjesnicima i odakle je uzdignut do Melekuta da vidi sve što je Ibrahim Alejhisselam vidio prije njega i više od toga do Sidretu-l-munteha.

Popštovani prijatelji,
priznajem, nisam bio svjestan grozote zločina Holokausta protiv Jevreja, kao takvih, sve dok se meni, mom bošnjačkom narodu, kao takvom, nije dogodio Genocid u Bosni. Nisam znao koliko je bilo važno jevrejskim žrtvama Holokausta da baš ja u svojstvu bosanskog Reisu-l-uleme posjetim Auschwiz 2011. god., da tu na licu mjsta održim govor suosjećanja s žrtvama te da upozorim svijet da "oni koji negirju Holokaust, spremni su opet počiniti isto", - kažem nisam to znao koliko je to važno sve dok njujorški rabin Arthur Shneier nije održao važan govor suosjećanja s žrtvama Genocida u Potočarima 2012. godine, kad je sa svojom suprugom Elizabetom položio cvijeć te rekao:
"Ja tugujem sa vama, čujem vaš krik i vašu bol. Želim da znate da niste sami... I sam poznajem bol koju osjećate, jer sam preživio Holokaust."


Srebrenica 11. jula 2012.: Rabin Arthur Shneier i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u Memorijalnom centru žrtava genocida u Potočarima


Dakako, "Sarajevska Hagada" je najuvjerljiviji dokaz međusobnog poštivanja jevrejskih Sefarada i muslimanskih Bošnjaka još od 1492. god. Bila mi je čast da u septembru 2012. god. uručim primjerak "Sarajevske Hagade" Odedu Wieneru, generalnom direktoru Izraelskog rabinata.

Poštovani prijatelji,
Sve gore navedeno i još mnogo drugog što znamo i što ne znamo u našim povijesno-muslimansko-jevrejskim dobro-ljudskim i civilizacijsko-kulturnim odnosima, kao rijetko koji narodi u historiji - kažem, sve to obavezuje me da vas Jevreje u Izraelu pozovem da shvatite da to što radite Palestincima u Svetoj zemlji ibrahimovskoj nije ni ljudski, ni pravo, ni ispravno, ni moralno, ni civilizacijski, ni kulturno. Muslimani, posebno vaši rođaci po ocu Ibrahimu Palestinci, nisu i ne mogu biti antisemiti zato što su i sami Semiti. Također, muslimani u najširem smislu nisu ni na koji način odgovorni za Holokaust. Oni koji su eventualno surađivali s Hitlerom, uključujući i one koji su naivno pošli za Palestinskim muftijom El-Husejnom, mi ih ne podržavamo, već ih osuđujemo. Kao što osuđujemo i to što vi danas radite Palestincima, posebno to što radite oko džamije Mesdžidu-l-Aqsa. Vi znate da su muslimani širom svijeta ogorčeni zbog toga. Vi znate da muslimani neće nikad odustati od Mesdžidu-l-Aqsa, kao prve Kible muslimana i trećeg svetog hrama nakon Mekke i Medine. Zbog toga meni nikad nije jasno zašto to radite muslimanima, koji su prema vama, Jevrejima, uglavnom bili korektni. Vi znate da vas muslimani ne mrze zato što ste Jevreji, ali osuđuju vaš nekorektan odnos prema Palestincima, koji zaslužuju poštovanje cijeloga svijeta zbog svoje dugogodišnje nadljudske upornosti da vrate svoja izgubljena prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

Poštovani prijatelji,
Osobno sam s vama i dušom i tijelom protiv antisemitizma. Možete mi vjerovati da svaki antisemitski ispad je ispad protiv mene i mog osobnog mira. Osobno sam svjedok vaše solidarnosti sa nama u odbrani protiv islamofobije. Svjedočim pred cijelim svijetom da ste vi, Jevreji, bili prvi u svijetu koji ste prepoznali opasnost srpskog Genocida protiv nas Bošnjak u Bosni. Prvi ste digli svoj glas i uradili ste sve što je bilo u vašoj moći da to cijeli svijet prepozna. Mi Bošnjaci vam zbog toga ostajemo vječni dužnici, kao što su Sefardi dužnici nama za spas od Španske inkvizicije 1492. god. To je najbolji dokaz da se isplati kad preci urade neko dobro djelo, od kojeg njihovi potomci imaju korist. Ali, isto tako i kad preci urade neko zlo drugome, njihovi potomci zbog toga poslije pate.Poštovani prijatelji,
Ni sutrašnja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a neće ništa riješiti. Sve će ostati isto kao i prije ako vi u Svetoj zemlji, Jevreji i Palestinci, ne shvatite da je Sveti mir, a ne Sveti rat, vaša zajednička sudbina. Da li ste ikad pomislili kako Sveti Jerusalem izgleda u učima drugih, koji nisu ibrahimovske tradicije? Ja ću vam reći: Izgleda prokleto, a ne sveto! Izgleda krvavo, a ne svjetlo! Izgleda sramno, a ne ponosno! Izgleda barbarski, a ne civilizacijski! Nemojte reći da su kamenice Palestinaca opasnije od izraelskih tenkova i bombi. Ali, morate znati i ovo, da je u povijesti bilo jačih vojski nego što je izraelska vojska, ali nije mogla pobijediti volju naroda, nad kojim se nepravda čini i nasilje provodi. Zar Hitlerova vojska nije bila najjača? Zar japanska vojska nije izgledala nepobjediva! Zar Staljinov Sovjetski savez nije proglašavan vječnim? Zar Južnoafrički apartheid nije izgledao nesalomljiv? Zar Jugoslovenska narodna armija nije bila treća najveća vojska u Europi? Gdje su i kako su završile sve te vojske? Završile su na otpadu povijesti.

Poštovani prijatelji,
Na kraju ovoga pisma hoću da vam kažem samo jednu prijateljsku poruku:
- I izraelska (naj)moćmija vojska u Svetoj zemlji završit će neslavno ako ne shvati i ne prihvati da Palestinci imaju pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast, kao vaši najbliži rođaci, kao i to da Palestici shvate i prihvate da je Izrael njihov susjed s kojim, kao muslimani, treba i mogu da žive u miru i sigurnosti...

وَإِنْ أَحَدٌ مِنَ الْمُشْرِكِينَ اسْتَجَارَكَ فَأَجِرْهُ حَتَّىٰ يَسْمَعَ كَلَامَ اللَّهِ ثُمَّ أَبْلِغْهُ مَأْمَنَهُ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَعْلَمُونَ
- A ako te neko ko nije tvoje vjere upita da bude tvoj komšija, prihvati ga za komšiju tako da može da te čuje i razumije. Osiguraj da uz tebe i kod tebe ima mir i sigurnost, jer to je narod koji o tebi misli da si ti uzrok nemira i nesigurnosti! (Kur'an, 9:6).Ostali prilozi:
» MILORADE, SAV GRUNT NOSAŠ NA CIPELAMA!
B.net | 21. September 2018 15:42
» HUMANITARNA VEČER U AMBASADI BIH U OSLU
Fena | 21. September 2018 15:33
» DžAFEROVIĆ: SNAŽNA SDA JE SNAŽNA BIH
B.net | 19. September 2018 05:23
» AKADEMIK DR. CERIĆ: INZKO VIŠE VOLI SVOJ ZLATNI POLOŽAJ U SVILI I KADIFI, NEGO BOSANSKU DRŽAVU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. September 2018 03:51
» U PLAVU OTVOREN DNEVNI BORAVAK ZA STARE OSOBE
Vijesti | 18. September 2018 17:32
Ostali prilozi istog autora:
» BRAVO BAKIRE - TAKO TO TREBA!
22. September 2018 13:21
» GLADAN STOMAK I GLADNA DUŠA
20. September 2018 16:30
» BIH - IZBORI 2018.
17. September 2018 13:18
» JASNA PORUKA SENATORA WICKERA
14. September 2018 20:46
» ANA BRNABIĆ, SRAM TE BILO!
12. September 2018 13:23
» NOVA HIDŽRETSKA 1440. GODINA
11. September 2018 15:43
» NUR BEJTULLAHA
31. August 2018 15:18
» HADŽ - JEDNAKOST SVIH
23. August 2018 15:25
» KRIZA (NE)ČISTE PAMETI
05. August 2018 06:26
» RIJEČ JE O GENOCIDU
11. July 2018 13:40