Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ilidža
OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE FORMIRANJA ČETVRTE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE
Autor: NAP
Objavljeno: 27. July 2017. 15:07:46


Polaganjem cvijeća na centralno spomen-obilježje Ilidža i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža počelo je obilježavanje 25. godišnjice od formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade. Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović rekao je da Četvrta viteška motorizovana brigada nije samo simbol odbrane Hrasnice i Ilidže, već i Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

- I ove godine s posebnim poštovanjem i velikim ponosom obilježavamo ovu značajnu godišnjicu i na taj način pokazujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje prema šehidskim porodicama čiji su najbliži za ovo što imamo danas dali najvrjednije što su imali - rekao je Omerović.

Načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić kazao je da općina Ilidža će i dalje pružati podršku boračkoj populaciji, a naglasio je i važnost obilježavanja godišnjica zbog čuvanja uspomene na herojsku borbu.

- Pozivam Vas da svako od nas uradi ono što je do nas, da se opet okupimo i gdje god možemo obiđemo mjesta i skupove koje podsjećaju na herojsku borbu, da budemo iskreni, budemo korisni i servis onim koji trebaju sad našu pomoć. Budimo složni i ispravimo neke greške koje smo imali jedni prema drugima. Budimo svi učesnici razvoja, razvijajmo privredu, turizam, obrazovanje, ali nikad ne zaboravimo one koji su nam to omogućili - rekao je načelnik Memić.

Na važne zasluge Četvrte viteške brigade podsjetio je Emir Redžović tokom obraćanja na svečanoj sjednici.

- Prošlo je 25 godina od kada smo svi ustali kao jedan protiv vojno nadmoćnijeg neprijatelja i okupatora, braneći svoja ognjišta i slobodu. Slavni put brigade i njenih ratnika i gazija časno je ispisan krvlju i žrtvom. Jedinica je uspjela tokom čitavog rata očuvati slobodne prostore Ilidže, a time i kapije glavnog grada BiH. Teritorija koju je držala na početku rata nije se smanjila ni pedlja, samo je proširena, a jedinica je učestvovala u velikom broju operacija od Ilidže, pa do Krajine - riječi su Emira Redžović, predsjednika Udruženja Četvrta Viteška motorizovana brigada.

Predsjednik Udruženja 4. Viteška motorizovana brigada Emir Redžović pozvao je na prisustvo i ostalim aktivnostima kojima se i ove godine obilježava 25. godišnjica.

Na sjednici Vijeća je posebno bilo dirljivo obraćanje sestre Selme Galešić,djevojke koja je bila teško ranjena i koja je sada u kolicima u Francuskoj, Sanje Galešić. Njihovu majku Jagodu Galešić su kidnapovali iz konvoja pod zaštitom vojnika UN-a 15 . maja 1992. godine, a potom ubili na brutalan način,

- Moja majka je rizikovala svoj život i zbog njene humanosti, njene dužnosti kao medicinske sestre i majčinske ljubavi prema svom djetetu doživjela je takvu sudbinu. Molim vas pomozite nam da dođemo do istine i pravde. Potrebna nam je vaša pomoć da naša majka i ranjenici ne budu zaboravljeni i da naredbodavci budu kažnjeni. Tražimo od nadležnih institucija BiH, prvenstveno državnog tužilaštva koje je otvorilo predmet u ovom slučaju da do kraja izvede cijeli postupak i da se pred lice pravde dovedu zločinci - kroz suze je rekla Sanja Galešić čitajući poruku Selme Galešić, njene sestre.

Uručene su i plakete zaslužnim pojedincima.

Program obilježavanja nastavlja se nizom aktivnosti: svečanom premijerom dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada”, koji govori o ratnom putu brigade u četvrtak u 20 sati u Kongresnoj sali hotela “Hills”, tevhidom i dovom šehidima te parastosom i misom zadušnicom poginulim pripadnicima Armije BiH. Centralna manifestacija je u petak u 20 sati na trgu ispred Doma kulture u Hrasnici.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
» NASTAVAK RADOVA NA PRVOJ DŽAMIJI U GRACU
Emir Serdarević | 16. June 2018 22:08
Ostali prilozi istog autora: