Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Šta sanjaju Bošnjaci
I VUK SIT I SVI SRBI NA BROJU
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 08. August 2017. 16:08:51


Eset MURAČEVIĆ: Nije ovo prvi put da Dodik javno iskaže o čemu sanja. U vrijeme frke oko obilježavanja 9. januara u emisiji „Ćirilica, srbijanske televizije „Haapy“ detaljnije je pojasnio to kako mu niko ne može zabraniti da sanja kako će Srbija uz RS, dio Kosova, dio Hrvatske i Crne Gore biti jedno. Na to njegovo pojašnjenje nikakvih reakcija nije bilo (!!??). Da li je razlog tome što i bošnjački lideri imaju neke svoje snove za čije im ostvarenje Dodikove riječi jesu voda koja pokreće vodenicu na njihovom mlinu.
Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh entiteta na današnjoj (08.08.2017.) press konferenciji u Banja Luci, još jednom, otkrio je dio svog sna vezanog za to da Srbija i RS postanu dio jedne državne zajednice. Zasigurno, mu je vjetar u leđa ka ostvarivanju tog sna dao prekodrinski lider Aleksandar Vučić koji ima namjeru da konačno riješi Kosovsko pitanje, najvjerovatnije time što bi dio teritorije Kosova koja je po njemu amputirana od Srbije nadomirio RS-om. Tako bi slijedom one narodne „I vuk sit i ovce na broju“ konačn bilo „I vuk sit svi Srbi na broju“. Međutim desi li se takvo nešto šta će biti sa onim „...i mirna Bosna“.

Moželi Bosna nakon toga, uistinu, ostati mirna ili će biti bure baruta koje će zapaliti Svijet.

Hoće li biti reakcija na ove Dodikove riječi. Možda. bošnjački lideri međusobno posvađani slijegat će ramenima i čekati šta će međunarodna zajenica reći. Očekivat će da ona uzme mač u ruke i ratuje za nesposobne. Ona to zasigurno neće reči jer, poodavno je pustila dejtonskog duha iz boce krilaticom „U Bosni se sve može mijenjati ukoliko se tri strane međusobno dogovore“ i tako odgvornost za sve skinula sa sebe.

No, šta u Bosni i Hercegvini može biti ukoliko međusobnog dogovora ne bude. Svašta. Takvog dogovora nema a lideri sve, svojim kurčenjem, čine da do dgovora ne dođe. Očitio od toliko velelepnih državnih institucija ne mogu naći pogodnu kafanu za razgovor. No, u kafani u kojoj jedni piju rakiju, drugi vino a treći šerbe ne može doći ni do dogovora oko toga koju bosanskohercegvačku pjesmu da im orkestar svira jer neki bi i note htjeli na srpskom, hrvatskom ili bosanskom...Nije ovo prvi put da Dodik javno iskaže o čemu sanja. U vrijeme frke oko obilježavanja 9. januara u emisiji „Ćirilica, srbijanske televizije „Haapy“ detaljnije je pojasnio to kako mu niko ne može zabraniti da sanja kako će Srbija uz RS, dio Kosova, dio Hrvatske i Crne Gore biti jedno. Na to njegovo pojašnjenje nikakvih reakcija nije bilo (!!??). Da li je razlog tome što i bošnjački lideri imaju neke svoje snove za čije im ostvarenje Dodikove riječi jesu voda koja pokreće vodenicu na njihovom mlinu.

Treći, hrvatski, entitet sve je češća tema.

O čemu sanjaju Bošnjaci teško je znati iz razloga što jedno pričaju a drugo rade. Javno se zalažu za cjelovitu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu a praktično malo rade na tome da ona cjelovita ostane i opstane.

Bog je od nas digao ruke. Učini li to još i međunarodna zajednica džaba će nam biti to što „Narod zna“ ili šta narod hoće. Počne li svako realizovati svoje snove Bosne i Hercegovine ni na mapi neće biti. Država koju većina naroda ne smatra svojm ne može opstat bez obzira koliko se neki uspinjali da je održe u životu. Bosna i Hercegovna danas vegetira samo zbog potreba političkih elita, njihovih fotelja i drugih pozicija. No, takvi je, uprkos jakoj želji za bogaćenjem, ne mogu održati u životu bez ruku, leđa i krvi onih koje su svi izdali, onih koji danas štrajkuju pred Vladom koju su sami izabrali, onih koji rove po kontejnerima tražeći koricu hljeba, onih kojima nadobudni direktorčći Kliničkih i drugih centara uskraćuju pravo na zdravstvenu njegu, oniih kojima u potrazi za poslom otpadoše i ruke i noge, onih koji, nakon 40 godina rada, svojom penzijom ne mogu prehraniti porodice, onih kojima uskraćuju pasoške knjižice kako bi sačuvali ruke koje će za njih glasati...

No, imaju li takvi uopšte želje da ovakvu Bosni i Hercegovinu brane. Dodik zna da nemaju te otuda pušta balone za koje niko ni občnu iglu nema. Ostanu li njegovi baloni u životu Bosne i Hercegovine neće biti.Ostali prilozi:
» VELIKOSRPSKA CIRKUSIJADA NA ULICAMA BANJA LUKE
Mr. Milan Jovičić | 13. January 2018 19:05
» POSLUŠAJ SVOJU SAVJEST
Avdo Metjahić | 12. January 2018 22:23
» (PRED)RATNE PREVARE
Haris Hojkurić | 12. January 2018 20:41
» ZAMRŠENI MEĐUNARODNI ČVOROVI
Aziz Hurem | 12. January 2018 18:02
» DRUGARSKI TRIO
Esad Kopić Osmanović | 12. January 2018 17:17
» BOŽE DRAGI, DARUJ NAM PAMETI, LJUBAVI I SLOGE
Mr. Milan Jovičić | 08. January 2018 00:46
» DEHUMANIZACIJA BOŠNJAKA
Sead Zubanović | 05. January 2018 15:53
» ORGANIZOVANO DEŠAVANJE NARODA
Haris Hojkurić | 01. January 2018 23:23
» MEĐUNARODNI HAŠKI SUD - DAN POSLIJE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. January 2018 01:02
» DRŽAVA, NAROD I GAZIJE
Elmedina Muftić | 28. December 2017 13:57
» SPRDAŠ LI SE TO?
Esmin Frljučkaj | 26. December 2017 01:10
» DA LI SU BIRAČI KRIVCI?
Mr. Milan Jovičić | 24. December 2017 12:42
Ostali prilozi istog autora:
» NE SMIJEMO GLAVE SAGINJATI
29. December 2017 23:16
» PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE ČITAOCE
23. December 2017 16:01
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
16. December 2017 14:53
» NAŠ ZADATAK JE DA BRANIMO BOSNU
08. December 2017 18:27
» VEČER KUR'ANA
06. December 2017 19:45
» BORCIMA TREBA VRATITI DOSTOJANSTVO
28. November 2017 18:42
» DOKTORICA U KNJIŽEVNIM VODAMA
23. November 2017 16:19