Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Savjetodavno vijeće Rogingya zajednice u Myanmaru, optužilo je vladu te zemlje za saučesništvo u etničkom čišćenju i zločin protiv čovječnosti nad muslimanima Arakana
PREDSTAVNICI ROHINGYA: MYANMARSKE VLASTI SAUČESNICI U ETNIČKOM ČIŠĆENJU NAD MUSLIMANIMA ARAKANA
Autor: AA
Objavljeno: 10. August 2017. 13:08:29


Savjetodavno vijeće Rogingya zajednice u Myanmaru, optužilo je vladu te zemlje za saučesništvo u etničkom čišćenju i zločin protiv čovječnosti nad muslimanima Arakana, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Vijeća je veoma zabrinjavajućim ocijenjeno odbacivanje optužbi myanmarskih vlasti optuženih za masakr nad civilima i zločin protiv čovječnosti. Radi se o optužbama vezanim za događaje u novembru prošle godine kada su vlasti Myanmara izvele niz vojnih operacija na području Arakana, naseljenog manjinskom zajednicom Rohingya.

Vijeće je saopćilo kako je vladina komisija odbacila sve navode o kršenju ljudskih prava, iako su sve optužbe temeljene na čvrstim dokazima. Prema saopćenju Vijeća, takav postupak myanmarskih vlasti nije iznenađujući, ali jeste razočaravajući.

"Ovaj postupak vlasti je neutemeljen i samo može nanijeti štetu Vladi Myanmara", stoji u saopćenju Savjetodavnog vijeća Rohingya zajednice u kojem je izražena bojazan da bi odbacivanje svih optužbi moglo otvoriti vrata za novo nasilje nad članovima te manjinske zajednice.

U saopćenju Vijeća je poručeno i kako "konstantno poricanje zločina ima veoma ozbiljne posljedice jer kod pripadnika myanmarskih snaga sigurnosti stvara osjećaj slobode činjenja zločina bez straha od bilo kakve kazne".

Savjetodavno vijeće Rogingya zajednice zatražilo je od Vlade Myanmara da odobri istragu nezavisne komisije Ujedinjenih nacija (UN) koja bi se bavila istraživanjem kršenja ljudskih prava civilia, pripadnika Rohingya manjinske zajednice, prvensvteno na području Arakana.

Direktor Organizacije Human Rights Watch (HRW) za Aziju Phil Robertson je u izjavi za AA kazao da rezultati istrage koje je objavio zamjenik myanmarskog predsjednika i bivši vođa puča Myint Swe, nemaju nikakvog uticaja na međunarodnu javnost.

"To sasvim sigurno nije pošten i korektan izvještaj", rekao je Robertson i dodao da je takav izvještaj imao za cilj "oprati myanmarske oružane snage".

Muslimanska manjinska zajednica prošle godine u novembru je podvrgnuta sistematskom nasilju u operacijama myanmarskih snaga sigurnosti nakon napada u kojima je ubijeno devet policajaca. Zbog vojnih operacija i nasilja kojima su bili izloženi, svoje domove je napustilo oko 90 hiljada arakanskih muslimana.

UN je formirao komisiju za istragu kršenja ljudskih prava ali je Vlada Myanmara onemogućila njihov odlazak na područje Arakana.

Komisija je potom izradila izvještaj na osnovu svjedočenja preživjelih Rohingya, pobjeglih u Tajland. U izvještaju je objavljeno da su oružane snage Myanmara u regiji Arakana izvršile etničko čišćenje te počinile zločin protiv čovječnosti.

Predsjednik Myanmara Htin Kyaw je prošle godine u decembru imenovao komisiju od 13 članova koja je nakon osmomjesečnog rada, 7. augusta ove godine objavila izvještaj. Prema izvještaju komisije u kojoj nije bio niti jedan strani posmatrač, navedeno je da u arakanu nije vršeno etničko čišćenje, genocid ili zločin protiv čovječnosti.

Savjetodavno vijeće Rogingya zajednice u Myanmaru ovaj izvještaj nije prihvatilo i zatražilo je međunarodnu istragu uz čelništvo UN-a.Ostali prilozi:
» DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
B.net | 19. July 2018 15:16
Ostali prilozi istog autora: