Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Serge Janssen kao pripadnik holandskih mirovnih snaga Ujedinjenih nacija boravio u Srebrenici 1994. godine
PRIPADNIK HOLANDSKIH TRUPA POKLONIO PREDMETE IZ SREBRENICE MUZEJU ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI I GENOCIDA U SARAJEVU
Autor: AA
Objavljeno: 11. August 2017. 13:08:35
Serge Janssen je u muzej došao u društvu Osmana Avdića, s kojim se upoznao tokom boravka u opkoljenoj Srebrenici, a s kojim je prvi put nakon rata stupio u kontakt 2011. godine preko društvenih mrežaSerge Janssen, koji je u prvoj polovini 1994. godine kao pripadnik holandskih mirovnih snaga Ujedinjenih nacija boravio u Srebrenici, danas je poklonio vrijedne predmete, dokument i slike Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Janssen je došao u društvu Osmana Avdića, s kojim se upoznao tokom boravka u opkoljenoj Srebrenici, a s kojim je prvi put nakon rata stupio u kontakt 2011. godine preko društvenih mreža. Avdiće je prošle sedmice muzeju poklonio nekoliko predmeta koji svjedoče o dešavanjima u ratnom periodu. Inače je rođen u opštini Milići, ali je s porodicom izbjegao u Srebrenicu, gdje je živio do njenog pada.

S Janssenom se, kaže, od te 2011. godine viđa redovno, jer nekadašnji "mirovnjak" dva ili tri puta godišnje posjeti BiH. Janssen je Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida poklonio kompletnu uniformu holandskih mirovnih snaga koju je nosio 1994. godine, kao i čizme koje je nosio kada je prvi put stigao u BiH. Među stvarima koje je poklonio je i kopija dokumenta iz 8. maja 1993. godine, koji govori o tome demilitarizaciji Srebrenice i kako se njenim stanovnicima ništa neće dogoditi, a koji su potpisali general Philippe Morion, komandant mirovnih snaga UN-a u BiH, Sefer Halilović, general Armije BiH i haški optuženik Ratko Mladić, general Vojske Republike Srpske, koja će u julu 1995. godine počiniti genocid nad Srebreničanima.

Janssen kaže da se sa Avdićem upoznao u Srebrenici, kada je on bio dječak, a njemu je bila 21 godina. Avdić je živio blizu baze mirovnih snaga u Srebrenici, pa je svakodnevno komunicirao s holandskim vojnicima i s njima razmjenjivao predmete koje su izrađivali za osnovne životne potrepštine.Ostali prilozi:
» DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
B.net | 19. July 2018 15:16
Ostali prilozi istog autora: