Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ja u klin, ti u ploču
RADONČIĆ - SBB I IZETBEGOVIĆ - SDA: SUDAR I OPTUŽIVANJA KOALICIONIH PARTNERA
Objavljeno: 15. August 2017. 14:08:55


Dodik je najveća politička hrana
radikalnom Izetbegoviću


Savez za bolju budućnost (SBB) BiH reagirao je povodom saopćenja SDA u kojem Bakir i Sebija Izetbegović ponavljaju poznate laži o Fahrudinu Radončiću, Saopćenje SBB-a prenosimo u cjelosti: - SBB će podržati smjenu Denisa Zvizdića, zato što ne izvršava obaveze na putu ka EU. Primjerice, sve zemlje regije su Upitnik završile za dva mjeseca, a Zvizdić se i nakon devet mjeseci neuspješno bavi prevođenjem istog. Da je Izetbegović odgovoran lider, sam bi smijenio nekompetentni kadar. Izetbegović mnogo prigovara Radončiću za svjedočenje u Prištini, jer je tamo otkrivena uloga bošnjačke državne mafije u brojnim političkim ubistvima, kao što su Ugljen i Leutar. Izetbegovića brine Radončićeva tužba, a u svom saopćenju Izetbegović uopće ne demantira da želi "fildžan-državicu" i da Radončića pokušava da kompromitira, da bi omogućio kandidaturu svoje supruge Sebije za člana Predsjedništva BiH. Izetbegović, ni nakon 27 godina vlast, nema ni talenta ni pameti da promijeni providnu strategiju. A to je da, one koji kritiziraju njegovu familijarnu vlast, proglašava neprijateljima cijele SDA. To mu, u slučaju SBB-a, neće poći za rukom. Na kraju, Dodik je najveća politička hrana radikalnom Izetbegoviću. Izetbegović mu je u čuvenoj kafani „Barka“ dodao uže za spašavanje. Također, Radončić je sa mjesta ministra sigurnosti BiH smijenjen zajedničkim glasovima SNSD-a i SDA. To politički izdajnik cjelovite BiH, Bakir Izetbegović, svjesno prešućuje i zataškava istinu ko je Dodikov pravi saveznik - piše u saopćenju SBB-a..
SDA: SBB napušta principe na kojima je uspostavljena postojeća koalicija

Glasanje Fahrudina Radončića i Saveza za bolju budućnost protiv Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH i stalne najave da će glasati za smjenu Vijeća ministara pokazuju da SBB napušta principe na kojima je uspostavljena postojeća koalicija, saopćila je danas Stranka demokratske akcije.
- Ako je Radončić napustio principe koalicije i ako će glasati protiv Vijeća ministara BiH onda treba da napusti više od 1.000 pozicija koje je dobio kao član koalicije - navodi se u saopćenju.

Iz SDA navode da je "sada je potpuno jasno da je Dodik u Radončiću pronašao partnera iz poznatih vremena Sejde Bajramovića".

- Također je jasno da koalicija Radončić-Dodik, odnosno SBB-SNSD, funkcionira u punom obimu sa ključnim zadatkom slabljenja i razgradnje institucija BiH, zaustavljanja evropskog i NATO puta BiH i ekonomskog razvoja. O tome najbolje svjedoči već pomenuto glasanje SBB-a i SNSD-a o Izvještaju o Vijeću ministara, kao i koordinirani pokušaji rušenja pravosudnih institucija i OSA-e kao jedne od najvažnijih agencija na nivou države. Također je jasno da je prisna saradnja sa Dodikom koji konstantno osporava državnost BiH, a povratak Bošnjaka proglašava okupacijom Podrinja, samo nastavak sramne uloge koju je Radončić definitivno objelodanio u izjavi na suđenju u Prištini. U toj je izjavi Bošnjake optužio za početak rata, a državni vrh koji je organizirao i vodio odbranu BiH proglasio mafijom - stoji u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA, javlja Fena.Ostali prilozi:
» DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
B.net | 19. July 2018 15:16