Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

USTAVNI SUD BIH DONIO ODLUKU - ODBIJENA APELACIJA PRAVOBRANILAŠTVA RS VOJNA IMOVINA SE MOŽE KNJIžITI NA DRŽAVU BIH – MAP SE MOŽE AKTIVIRATI
Autor: B.net
Objavljeno: 16. August 2017. 14:08:21


Ustavni sud BiH je upravo donio Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS. Da podsjetimo građane BiH da je Pravobranilaštvo RS u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Odluka Apelacionog vijeća BiH je konačna i izvršna. Ovo je tačka na ''I'' za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, moguće je svu vojnu – državnu imovinu knjižiti na njenog stvarnog vlasnika – državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružnih snaga BiH.

Očekujemo da će Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga hitno obavijesti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH.
Na ovaj način ispunjen je i posljednji Talinski uvjet iz 2009. godine. Podsjećamo da se u Talinu gospodin Haris Silajdžić kao član Predsjedništva BiH uspio izboriti za aktivaciju MAP-a, a da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno.

Takođe podsjećamo da je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo, te stoga očekujemo da će se u ovaj proces knjiženja vojne – državne imovine aktivno uključiti svi izvršni organi iz RS-a (Vlada RS-a sa ministarstvima, Geodetski zavod RS-a itd.), piše u saopćenju koje potpisao Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.Ostali prilozi:
» DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
B.net | 19. July 2018 15:16
Ostali prilozi istog autora: