Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Okončani radovi na izgradnji vogošćanskog Trga žrtava genocida u Srebrenici
VOGOŠĆNI NAJBOLJE RAZUMIJU KROZ ŠTA SU TOKOM MINULOG RATA PROŠLI NAŠI SUGRAĐNI IZ PODRINJA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 03. September 2017. 17:09:27

Trg žrtava genocida u Srebrenici

To će, također, biti mjesto okupljanja naših sugrađana, mjesto dostojno žrtve onih koji su tokom minulog rata, u temelje nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine, ugradili svoje živote. Na tom reprezentativnom Trgu bit će svi potrebni sadržaji za mlade, ali i najstarije sugrađane. Jednostavno. Svi putevi vodit će ka ovom reprezentativnom mjestu sa jednom modernom pozornicom za izvođene različitih kulturno-zabavnih i drugih sadržaja. On će kao jedna prelijepa razglednica, na najbolji način, prezentovati Općinu Vogošća.


Ovogodišnji tradicionalni Bajramski koncert, u organizaciji Općine Vogošća, održat će se u ponedjeljak, 4.septembra ove godine na platou ispred Sportske dvorane „Amel Bečković“ u Vogošći sa početkom u 18 sati. U sklopu ove manifestacije svečano će, kao jedinstveni simbol i podsjetnik na teška vremena stradanja ljudi, biti otvoren i „Trg žrtava genocida u Srebrenici“ koji je izgrađen na ovom prostoru. Njegova gradnja koštala je oko 700.000 konvertibilnih maraka, a osim Općine Vogošća, investitori projekta su bili i Ministarstvo finansija Federacije BiH te Direkcija za puteve i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.


EDIN SMAJIĆ: Vogošćanski „Trg žrtava genocida u Srebrenici“, osim spomenika sjećanju na zlo koje nam se desilo bit će mjesto koje će u duhu nas Bosanaca i Hercegovaca okupljati djecu, mlade i sve naraštaje, mjesto gdje ćemo se družiti i činiti dobr djela. Nama ne treba mjesto na koje ćemo samo određenog dana u godini doći, položiti cvijeće...


- Želja nam je bila da na platou ispred Sportske dvorane „Amel Bečković“ napravimo nešto vrijedno i dostojanstveno, a što će nas uvijek podsjećati da je u našoj zemlji Bosni i Hercegovini, tokom odbrambeno-oslobodilčkog rata 1992.-1995.godin izvršen genocid, kaže Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća. Licemjerna međunarodna zajednica nije mogla zaobići to, kao druge dijelove naše zemlje, a da ne prizna kako je u Srebrenici izvršen genocid. I mi u Vogošći smo prošli slične torture koje se mogu okarakterisati kao genocid te, ako iko može razumjeti kroz šta su sve prošli naši sugrađani iz Podrinja, iz naše Srebrence, onda smo to mi vogošćani. Vogošćanski „Trg žrtava genocida u Srebrenici“, osim spomenika sjećanju na zlo koje nam se desilo bit će mjesto koje će u duhu nas Bosanaca i Hercegovaca okupljati djecu, mlade i sve naraštaje, mjesto gdje ćemo se družiti i činiti dobr djela. Nama ne treba mjesto na koje ćemo samo određenog dana u godini doći, položiti cvijeće... nama treba mjesto gdje će se naši sugrađani, od najmlađih do njihovih nana i deda, svakodnevno okupljati, družiti i zadovoljavati svoje potrebe u nizu sadržaja izgrađenih na Trgu kao što u fontana, dječije igralište, moderan fitnes centar...


Trg Civilnih žrtava rata


Kad su u pitanju Trgovi Općina Vogošća je do sada vrlo malo imala nečeg urbanog, nečeg modernijeg u infrastrukturi. Razlog tome je bio vazaln odnos političara koji su obnašali vlast, a koji su sve blagodeti i novce Vogošće radije ulagali u Ciglane, Breku, Mojmilo... Otuda danas imamo potrebu da kroz različite projekte komunalne i društvene infrastrukture, uređenja zgrada i okoliša dođemo do osnovnih civilizacijskih obilježja kao što su Trgovi koji ukrašavaju neka mjesta i po kojima se ona prepoznavaju. Da smo na dobrom putu pokazala je gradnja parka uz licu Akifa efendije Biservića. Uz vrlo mala ulaganja dobili smo mjesto koje je živnulo u svakom pogledu i postalo prostor okupljanja, odmora i zabave naših građana. Rasvjeta, klupe za odmor, fontana... samo su neki od uređenih sadržaja. Potekla je inicijativa da ovo mjesto dobije ime „Trg civilnih žrtava rata“ jer se na ovom prostor nalze i Spomen obilježja civlnim žrtvama rata i ubijenim logorašima Vogošće. „Trg žrtava genocida u Srbrenici“ ispred Sportske dvorane oživio je i prije svečanog otvaranja, a kad bude i zvanično stavljen u funkcij bit će, uistinu, mjesto kojem će se vogošćani diviti i na kojem će, sa svojom djecom, provoditi slobodno vrijeme.


Građani razgledaju maketu buduceg rjesenja Trga branilaca Vogosce


Ovo nisu jedini prjekti ovakvog tipa?
-Ne. Na osnovu idejnog radi se glavni projekat Centralnog vogošćanskog trga - „Trga branilaca Vogošće“ na platou ispred Upravne zgrade Javne ustanove KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“. To će, također, biti mjesto okupljanja naših sugrađana, mjesto dostojno žrtve onih koji su tokom minulog rata, u temelje nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine, ugradili svoje živote. Na tom reprezentativnom Trgu bit će svi potrebni sadržaji za mlade, ali i najstarije sugrađane. Jednostavno. Svi putevi vodit će ka ovom reprezentativnom mjestu sa jednom modernom pozornicom za izvođene različitih kulturno-zabavnih i drugih sadržaja. On će kao jedna prelijepa razglednica, na najbolji način, prezentovati Općinu Vogošća.
Naravno, razmišljamo da dio centralne ulice Jošanička, po okončanju radova vezani za brzu saobraćajnicu koja će nas spajati sa glavnim gradom naše zemlje, pretvorimo u pješačku zonu.


Trg branilaca Vogosce uskoro u novom ruhu 2Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» LJEPOTICA U MUŠKIM VODAMA
31. July 2018 17:00
» KAD OSVANEŠ SAM
02. July 2018 01:29
» „CHAMPION CUP 2018“
12. June 2018 21:07
» BEZ VJERE NEMA NI LJUBAVI
09. June 2018 22:14
» METALAC U BOKSERSKIM VODAMA
31. May 2018 19:53
» MUZIKA JE MOJ HOBI
31. May 2018 18:28