Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pisma Majki Srebrenice i predsjednice Hrvatske
GRABAR-KITAROVIĆ MAJKAMA SREBRENICE: POŠTUJEM VAŠU ŽRTVU I NASTOJANJE DA ČUVATE I PROMIČETE ISTINU O GENOCIDU U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 08. September 2017. 17:09:08


Gospođo Kolinda, pozivamo Vas, kao majke Srebrenice,
da prestanete nanositi štetu nama u BiH

Zbog sve učestalijih nedržavničkih istupa predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović optužujući Bošnjake i pripisujući im ekstremizam i radiklizam, ali i huškajući islamofobe sa zvaničnih državnih pozicija Austrije, Češke… da targetiraju Bosnu i Hercegovinu na putu ka Europskoj uniji i Bošnjake kao preživjele žrtve genocida. Udruženja preživjelih žrtava genocida na čelu sa Majkama Srebrenice, uputili su pismo predsjednici Hrvatske izražavajući razočarenje i koju su optužili za islamofobiju.
- Izražavaju razočarenje zbog vaših izjava o BiH kao najvećoj prijetnji u regiji i nestabilnoj zemlji te hiljadama potencijalnih terorista. Pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i "islamska prijetnja Evropi'" neodoljivo podsjećaju na period koji je prethodio agresiji na BiH, piše u pismu.
- Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. I sami znate da smo vas nekad smatrale i oslovljavale "Kraljicom Balkana" i u vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile - navodi se u pismu. Ističu da se takvim neistinitim izjavama pravi ogromna šteta BiH i njenom evropskom putu, "jer šta će Evropi zemlja sa potencijalnih 10.000 terorista?!" - Time ste obeshrabrili investicije u ovoj zemlji, tjerate turiste iz BiH, a najveću štetu nanosite odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH. Vaše izjave su vjerovatno potaknule i druge europske zvaničnike da ponavljaju neistine i islamofobične teze o BiH i Bošnjacima. Smatramo da su Vaša retorika i Vaša nimalo prijateljska politika koju u posljednje vrijeme vodite prema BiH i Bošnjacima u dobroj mjeri inspirisale vlasnika kafane iz Kiseljaka Miljenka Goluba. Ako ste već poslali obavještajne službe u BiH da vas izvještavaju o nekakvim islamskim ektsremistima, baš nam je čudno da ne znate da je pomenuti kafandžija 5. augusta u noćnim satima napao Jasminu Kurt i njenu maloljetnu kćerku samo zato što je muslimanka i što je nosila mahramu na glavi, i to u prisustvu njenog muža ratnog vojnog invalida - stoji u otvorenom pismu.
Smatraju da predsjednica Hrvatske svojom politikom pravi atmosferu u kojoj će ovakvi slučajevi postati svakodnevnica te je pozvali da prestane "nanositi štetu BiH".
- Gospođo Kolinda, pozivamo Vas, kao majke Srebrenice, da prestanete nanositi štetu nama u BiH jer od prvog susjeda i prijateljske zemlje ničim to nismo zaslužili. Nemojte ponovo prizivati zlo kojem smo svi svjedočili ‘90-tih godina prošlog stoljeća. Sljedeći put prije nego što olahko date izjavu sjetite se naše dobrodošlice i poštovanja koje smo Vam iskazali u Srebrenici. Uprkos svemu, pozivamo Vas da nas ponovo posjetite, da zajedno obiđemo BiH i da se sami uvjerite da naša zemlja i naš narod nisu nikome nikakva prijetnja, - navodi se u pismu koje su potpisali predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe, Porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, Žrtava i svjedoka genocida Sarajevo, Demobilisanih boraca učesnika Marša smrti - juli 95 Podrinje - Ilidža, Porodica i prijatelja nestalih Bošnjaka "Naše sjećanje" Bratunac, Udruženje žena Podrinje - Ilidža i Udruženja građana Srebreničke majke.

Bosnu i Hercegovinu i njezine građane
ne doživljavam kao prijetnju Hrvatskoj


Predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović odgovorila je na pismo koje prenosimo u cijelosti:Poštovane i drage majke Srebrenice i supotpisnici otvorenog pisma,
Iako ga nisam osobno primila, u medijima sam pročitala vaše otvoreno pismo. Neovisno o tome hoće li mi i kada prispjeti, želim vam zahvaliti na iskreno iznesenim osjećajima i mislima. Ako, naime, postoje bilo kakve nedoumice koje bi mogle naštetiti odnosima naših dviju država i naroda kojima pripadamo, onda je iskrena komunikacija najbolji put da se one otklone.
Vi znate koliko poštujem vašu žrtvu i vaše nastojanje da čuvate i promičete istinu o genocidu u Srebrenici. Jer to jest zločin koji u punoj mjeri ima značajke genocidnosti. Bila sam s vama prije dvije godine na komemoraciji u Srebrenici te sam kao majka i žena osjetila tugu i bol koju nosite. I moj hrvatski narod, prošao je slične strahote i mnoge hrvatske majke govorile su mi, kao što ste mi i vi govorile, o svojoj boli. A ta je bol ista na svim meridijanima svijeta.
Moje poštovanje izraženo vama i vašim nevino stradalim bližnjima ujedno je i poštovanje predsjednice Republike Hrvatske koje sam izrazila u ime svoje države i svojega, hrvatskog naroda. Budući da ste naglasile kako ste me, u najboljoj namjeri, smatrale i oslovljavale „kraljicom Balkana“, dužna sam odmah istaknuti kako se nikada nisam takvom doživljavala, nego sam samo i jedino predsjednica Republike Hrvatske. Ništa više i ništa manje od toga.
Moja je prva dužnost štititi državne interese Republike Hrvatske i nacionalne interese hrvatskoga naroda i svih hrvatskih građana. No, isto tako, imam dužnost graditi mir i odnose suradnje i prijateljstva sa svim državama, prije svega susjednima. Nema zemlje s kojom je potrebnije izgrađivati takve odnose od Bosne i Hercegovine. Možda nema država u svijetu koje su upućenije jedne na drugu; povijesno, gospodarski, prometno, kulturno, kao naše dvije države. Osim toga, Bosna i Hercegovina država je i domovina i hrvatskoga naroda. Moja briga o njegovoj dobrobiti, na koju sam obvezana i svojom dužnošću i svojim osjećajima, ali i slovom Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, dio je želje za dobrobiti svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjeru i naciju. Želim da Bosna i Hercegovina ostvari sve svoje razvojne potencijale i tome sam, kao predsjednica vama najbliže države i članice Europske unije, spremna pružiti svu daljnju moguću potporu. Bosna i Hercegovina nije imala, nema i neće imati većeg zagovornika svoga europskog puta od Republike Hrvatske.
Naglašavam i svoje iskreno poštovanje prema islamu, kako zbog njegovih načela, tako i zbog osobnog iskustva. Isto tako, iznimno cijenim doprinos hrvatskih državljana islamske vjere u Domovinskom ratu. Spominjući to, želim podsjetiti da je upravo zahvaljujući ishodu toga rata spriječeno moguće ponavljanje sličnog stradanja u Bihaću. Stoga, ako sam upozoravala na opasnosti od ekstremizma koji jest ili bi mogao biti nadahnut iskrivljenim tumačenjima vjere koju doživljavam kao vjeru mira i ljubavi prema bližnjemu, nikada nisam spominjala islam, Bošnjake ili Bosnu i Hercegovinu kao one koji bi mogli biti njegovim izvorima ili poticateljima. Stoga ne smatram da su moje riječi mogle potaknuti niti su potaknule bilo kakav i bilo koji incident koji se mogao dogoditi u odnosu na pripadnike islamske vjere. Svaki iskaz netrpeljivosti ili čin iz mržnje prema bilo komu, od koga god dolazio, osuđujem.
Iz svega ovoga posve je jasno da Bosnu i Hercegovinu i njezine građane ne doživljavam kao prijetnju Hrvatskoj. Stoga mi je potpuno neprihvatljivo da se moje političko djelovanje na bilo koji način uspoređuje s „takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije (...) u periodu (...) koji je prethodio agresiji na BiH“. No uvjerena sam da dijelite moje mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća prijetnja miru u svijetu i zajedničkim civilizacijskim vrijednostima te nam je zajednička dužnost sprječavati sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti.

Hvala vam na pozivu u posjet Bosni i Hercegovini. Bit će mi osobito drago budem li ponovno imala prigodu susresti se i s vama, piše u pismu Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.Ostali prilozi:
» DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
B.net | 19. July 2018 15:16
Ostali prilozi istog autora:
» ZADUŽENJE U IZBORNE SVRHE
21. July 2018 12:57