Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

LJEVICA VEĆ IZGUBILA IZBORE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 10. September 2017. 20:09:33

Što više bude blokova i stranaka na ljevici to će nacinalne stranke duže ostajati u vlasti. Treba li uopšte ići na izbore ili...? Iako su izbori tek naredne godine, svojim usitnjvanjem, ljevica pokazuje kako je i prije njih već izgubila.


Sudeći po trenunom stanju na političkoj sceni, nacionalne stranke u Bosni i Hercegovini ne trebaju se plašiti kako će naredne godine izgubiti izbore. Naprotiv. Još čvršće će ostati da sjede u udobnim foteljama. Na ruku im ide trenutno stanje na poltičkoj sceni u kojojem oni koju su donedavno, u različitm kombinacijama, sa nacionalnim strankama dijelili vlast, „zbijaju“ redove kao bi ih skinuli sa vlasti. Međutim to zbijanje redova ljevice sve više liči na njeno usitnjavanje, usitnjavanje koje ide na ruku nacionalnim strankama. Umjesto da se u jedan blok okupe svi oni nezadovoljnici radom aktuelne vlasti, glasovi birača će se podijeliti na više grupacija lijevog bloka. Neki od njih jesu zajednički nastup SDP-a BiH i Demokratske fronte, Građanskog saveza i Liberala BiH i Nezavisnog bloka... Prema trenutnom raspoloženju svaka od ovih grupacija želi biti lider ljevice te očekuje da se oni drugi i one druge grupacije priklonje njima što se, zasigurno, neće dogoditi. Do početka izbora bit će još „ljutih“ protivnika aktuelne vlasti. Glasovi koje dobije svak od ovih grupacija neće biti biti dovoljni da razvežu čvorove zastava nacionalnih stranaka. Čvorove koji će ih još više učvrstiti i do daljnjeg ostaviti na vlasti.

Što više bude blokova i stranaka na ljevici to će nacinalne stranke duže ostajati u vlasti. Treba li uopšte ići na izbore ili...? Iako su izbori tek naredne godine, svojim usitnjvanjem, ljevica pokazuje kako je i prije njih već izgubila.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora:
» BOLESNO ZDRAVSTVO TREBA LIJEČITI
01. October 2018 20:00
» ZASIJALA SEVDAH DUŠA
11. September 2018 15:34
» LJEPOTICA U MUŠKIM VODAMA
31. July 2018 17:00
» KAD OSVANEŠ SAM
02. July 2018 01:29
» „CHAMPION CUP 2018“
12. June 2018 21:07
» BEZ VJERE NEMA NI LJUBAVI
09. June 2018 22:14