Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Bošnjaci.Net došli do skandalosnog pisma (su)vlasnika 'nesuđenih' plavskih Mini hidroelektrana
KAKO VLASNIK „NORMAL COMPANY“ ŽARKO BURIĆ UCJENJUJE PREDSJEDNIKA MZ PRNJAVOR U PLAVU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. September 2017. 17:09:11


Već duže vrijeme su javna negodovanja i protesti građana Plava zbog postupka Vlade Crne Gore u sprezi sa vladajućim strukturama u pomenutom gradu, koji su maltene u tajnosti vodili rasprave, bez znanja i saglasnosti građana dali koncesije da na rijekama izgrade Mini hidroeleketrane (mHE), od kojih će plavski kraj i mještani samo imati štetu dok vlasnici veliku financijsku dobit.

Rijeke i njene pritoke koje protiču preko imanja, odnosno kroz sela pa i sam grad Plava, od izuzetne su važnosti za cijeli ovaj kraj. Mještani ovog živopisnog mjesta na obali Plavskog jezera ističu da izgradnjom Mini hidroeleketrana na plavskim rijekama dovode u pitanje njihov opstanak; preciznije – ugrozit će izvore - pijaće podzemne vode time i ljudski, životinjski i biljni faktor, ali i samo Plavsko jezero koje pored rijeke Ljuče koja su ulijeva u njega bit ustvari čine i podzemne izvorske vode.

Prema saznanju Bošnjaci.Net u Plavu i Murini su formirani protestni odbori, koji su na zajedničkom protestnom mitingu građana ovog ljeta, istakli da zbog ugružavanja života na tim prostorima neće dozvoliti izgradnju Mini hidroeleketrana. Murinjani su složno već stopirali radove na rijekama, odnosno mjestima gdje su predvidjeli izgradnju Mini hidroeleketrana, dok na mirnom protestu u Komarači nadomak Plava, za sada su spriječili izvođenje radova. Saznajemo da su suvlasnici Mini hidroeleketrana podigli krivične prijave protiv učesnika protesta zbog navodnog „ometanja radova“. U međuvremenu nisu stali na tome, već raznim ucijenama i potkupljivanjima pokušavaju zavaditi mještane između sebe, u najvećem slučaju među rodbninu ubaciti nepovjerenje, trgovati sa mještanima sela, nudeći im poslove, naravno privremenog karaktera, ali samo s namjerom da smire situaciju i nastave sa svojim radovima i krenu u pogon iskorišćavanja voda ovog kraja, proizvodnje i prodaje struje... Ovo najbolje potvrđuje pismo do kojeg su došli Bošnjaci.Net, koje je vlasnik „Normal Company“ Žarko Burićuputio Admiru Kolašincu, predsjedniku MZ Prnjavor. Pismo kao dokay ekskluzivno objavljujemo u originalu, kako bi se javnost uvjerila o kakvim se ucjenama radi.

Gospodin Burić odgovara na pismo Kolašinca, koje je prema našem saznanju, poslao bez znanja članova Odbora Mjesne zajednice Prnjavor, ali i bez znanja i konsultacija sa građanima i članovima Protestnog odbora u Plavu. U pismu Burić piše Kolašincu, koje sve zaspolen kao izvođač radova i proizvođač iz MZ Prnjavor, navodeći imena koji već rade i o planovima zapošljavanja, koji bi uskoro navodno trebali početi raditi.

Burić 'izvještava' Kolašinca da su pomenuti radnici primljeni „našom dobrom voljom“, uz suglasnost investitora i izvođača radova, piše u pismu!

O organizatorima i protestima koji su bili u Plavu, Burić naglašava da su „trenutni i da su nastali ubiranjem jeftinih političkih poena određenih ljudi“.Po Burićevim riječima da se tumačiti za organizatore protesta nije u pitanju ugrožavanje pijaćih voda kao ključnog faktora za cijeli ovaj kraj, već „ubrianje jeftinih političkih poena određenih ljudi“. Reklo bi se politički faktor umjesto ljudskog, ali da nije baš tako najbolje govore riječi Burića koje je napisao u nastavku pisma, gdje prijetećim tonom i ucjenama piše Kolašincu. Burić, vlasnik „Normal Company“ ističe „ukoliko se priključite protestima razmislićemo da li ćemo pomenute ljude zadržati kao naše radnike ili ćemo potražiti druge“. Ovo govori o ozbiljnosti investitora i vlasnika firime koji svojim već uposlenim rednicima prijeti preko drugih ili trećih lica, na koji način će biti otpušteni, te da u pomenutoj firmi stručnost nije toliko bitna koliko im je bitno da zbog nekoliko zaposlenih pojedinaca cijelo selo mora biti lojalno, pa makar na štetu cijelog sela i kraja. Samo neka cvjeta biznis „crnogorskoj elektromafiji“, naravno uz pomoć državnih i opštinskih organa.

Ipak na mještanima je kako svih sela tako i cijelog Plava da spriječe bahat odnos pojedinaca iz općinskih vlasti u Plavu kao i Vlade Crne Gore, koji radi svojih biznis tajkuna imaju namjeru zatrijeti tragove plavskom narodu i ovom prirodnom dragulju.

Kako saznaju Bošnjaci.Net vlasnik „Normal Company“ Žarko Burić je blizak prijatelj „doživotnog premijera“ Mila Đukanovića, koji "državnim carstvom" upravlja iz sjene.
Kažu, opet će na prijestolje, ali kad, ne znamo!

Prijatelji bi da opustoše i ovo prirodnih ljepota Plava što je ostalo: Milo i ŽarkoOstali prilozi:
» RIJEČ O TRADICIJI I KULTURI
Suvad Hotić | 13. February 2018 18:47
» PRIJATELJU AHMEDU ZA RAHMET I OPROŠTAJ
Zijad Bećirević | 11. February 2018 14:50
» OD UČENJA EZANA DO ŠERIJATSKOG VJENČANJA
Fadil M. Kardović, prof. | 06. February 2018 20:20
» NEKA TI JE VJEČNI RAHMET MAJKO LEJLIJO
Said Šteta | 05. February 2018 16:25
» BATONOVI MUHABETI BOŠNJACI JUČER, DANAS, SUTRA
Said Šteta | 24. January 2018 14:19
» OBILJEŽENA 76. GODIŠNJICA IGMANSKOG MARŠA
Eset Muračević | 22. January 2018 00:14
» BOŠNJAČKI BUNAR HAJRATI U AFRIČKIM ZEMLJAMA
B.net | 24. December 2017 02:11
» PLAV JUNAČKI DANAS
Ibrahim Husejnović | 18. December 2017 15:43
» IZBORI U PETNJICI: BDZ U CG „ZA ŽIVOT U BIHORU“ ULIVA NADU
Dženad Hodžić | 23. November 2017 16:54
» KUDA IDE SAUDIJSKI REŽIM?
| 20. November 2017 20:53
Ostali prilozi istog autora: