Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Iz Tužilaštva BiH navode da se prema dostupnim informacijama i dokazima, radi o osobama bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine
ZAVRŠENA EKSHUMACIJA U VLASENICI: PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI 11 ŽRTAVA GENOCIDA, MEĐU NJIMA I DVIJE žENE
Autor: AA
Objavljeno: 15. September 2017. 14:09:14


Na lokalitetu grobnice Potpećine, na području općine Vlasenica završena je ekshumacija, a u proteklih nekoliko dana ekshumirani su posmrtni ostaci 11 žrtava, među kojima se nalaze i posmrtni ostaci dvije žene uz koje su pronađeni dijelovi odjeće i nakit, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva BiH navode da se prema dostupnim informacijama i dokazima, radi o osobama bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine.

Pronađeni posmrtni ostaci su prevezeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava te utvrdio uzrok smrti.

Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji rukovodio je ovlašteni istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH pod nadzorom postupajućeg tužioca, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PS Vlasenica, koji su osiguravali lokaciju i vršili kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: