Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, posjetio Osnovu školu „1. mart“ u Vrbanjcima kod Kotor Varoša
SALKIĆ U VRBANCIMA: OVA DJECA SU PRIMJER BORBE ZA PRAVA I VRIJEDNOSTI BOŠNJAKA U RS-U
Autor: B.net
Objavljeno: 19. September 2017. 16:09:22


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u ponedjeljak je, 18. septembra 2017. godine, zajedno sa saradnicima posjetio Osnovnu školu „1. mart“ u Vrbanjcima kod Kotor Varoša, u kojoj se izvodi instruktivna nastava za 60 bošnjačkih učenika.

Zbog kršenja osnovnih ljudskih prava u entitetu RS i onemogućavanja bošnjačkoj djeci da izučavaju bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, 2014. godine je uvedena instruktivna nastava u Vrbanjcima, koja je izvodi po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona.

Potpredsjednik Salkić je tokom posjete održao sastanak sa predstavnicima škole i članovima Savjeta roditelja, čija djeca pohađaju ovu školu.-Bošnjačka djeca širom bh. entiteta RS i ove školske godine su suočena sa kršenjem osnovnih prava. Ovakav stepen diskriminacije nije zabilježen u civilizovanoj Evropi još od Drugog svjetskog rata. Zbog toga, i ove godine djeca u Vrbanjcima i u Konjević Polju, prinuđena su na alternativne načine školovanja, kako bi se izborili za Ustavom zagarantovana prava. Dok škole koje smo mi gradili zjape prazne ili su namijenjene samo srpskoj djeci, bošnjačka djeca pohađaju nastavu u teškim uslovima boreći se za svoja prava. Naša borba i borba ove djece, najbolje oslikava stanje u bolesnom društvu bh. entiteta RS, u kojem se prava Bošnjaka i Hrvata skoro da nikako ne poštuju, te se provodi sistemska diskriminacija.Djeca i njihovi roditelji u Vrbanjcima nisu sami. Uz njih je sav civilizovani svijet. Zato sam uvjeren da ćemo se, koristeći sve dozvoljene mehanizme, na kraju izboriti za naša prava, koja uključuju izučavanje bosanskog jezika, kojim govori više od polovine stanovnika Bosne i Hercegovine. Mi se nikada nećemo umoriti u borbi za prava naše djece. Pozivam nadležne da učine sve kako bi se riješili problemi u mjestima širom Bosne i Hercegovine, gdje postoji diskriminacija i ugrožavanje prava druge djece.Obzirom da entitetska vlast svjesno ne želi da riješi naše probleme i ovu posjetu još jednom koristim da pozovem međunarodnu zajednicu, međunarodne institucije i organizacije koje se bore za ljudska prava, da odlučno reaguju i zaustave očiglednu diskriminaciju u entitetu RS. I OSCE i OHR imaju veliku odgovornost, jer se ugrožavaju prava povratnika i provođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, ali i udara na obrazovni sistem, ali i na temeljne vrijednosti u obrazovanju koje su stvaranje desetljećima, kazao je potpredsjednik Salkić.

Tokom posjete ovoj školi, potpredsjednik je učenicima prvoh i drugog razreda poklonio ruksake, a svim učenicima u školi je podijelio slatkiše. Zajedno sa potpredsjednikom Salkićem, u školi je boravio i Sevlid Hurtić, vlasnik Izdavačke kuće NAM, koji već četvrtu godinu zaredom djeci u ovoj školi donira besplatne udžbenike.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: