Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Prijedlog zakona je nazvao bosanskohercegovačkom, evropskom i civilizacijskom razdjelnicom
DENIS BEĆIROVIĆ: U EVROPU NE MOŽEMO SA RATNIM ZLOČINCIMA NA LISTAMA
Autor: AA
Objavljeno: 20. September 2017. 15:09:35

DENIS BEĆIROVIĆ: Ovaj zakon o zabrani kandidovanja ratnim zločincima bit će usvojen ili u parlamentarnim klupama ili ga mora donijeti visoki predstavnik u BiH koji mora izaći iz faze političke hibernacije.


Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, predlagač prijedloga zakona o dopuni izbornog zakona BiH kojim se predviđa zabrana kandidovanja osuđenim za ratne zločine, poručio je tokom sjednice Predstavničkog doma PSBiH da "mi u Evropu ne možemo sa ratnim zločincima", javlja Anadolu Agency (AA).

Prijedlog zakona je nazvao bosanskohercegovačkom, evropskom i civilizacijskom razdjelnicom.

"Mi u Evropu ne možemo sa ratnim zločincima, zato je ovaj zakon evropski zakon, počiva na evropskom iskustvu, principijelan je i preventivan. Ljudi, zar je normalno da se u državi BiH ne može za Predsjedništvo kandidovati humanista kao što je Bogić Bogičević, a da se može kandidovati pravosnažno osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik", rekao je Bećirović.

To je, prema njegovim riječima, i apsurdno i nedopustivo i, kako je rekaom, mora se mijenjati.

"Nikada neću odustati od te borbe ovdje u Parlamentu. Ovaj zakon o zabrani kandidovanja ratnim zločincima bit će usvojen ili u parlamentarnim klupama ili ga mora donijeti visoki predstavnik u BiH koji mora izaći iz faze političke hibernacije. Ne možemo nikako u Evropu sa ratnim zločincima na listama i javnim funkcijama. Ovo nije zakon koji je uperen ni protiv jednog naroda, ovo je principijelan zakon i zato očekujem da ćemo ga definitivno usvojiti ili u parlamentarnim klupama ili uz pomoć Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma", pojasnio je Bećirović.

Drugo važno pitanje o kojem će, kako je kazao, danas govoriti je i zabrana negiranja genocida, kroz izmjene Krivičnog zakona BiH čiji je prijedlog takođe na dnevnom redu sjednice.

"Tu treba razlučiti dvije stvari. Sada je svima jasno da se dogodio genocid, postoje međunarodne presude i kada je već tako, jasno je da nam treba i zakon pomoću kojeg ćemo zabraniti negiranje, poricanje i omalovažavanje žrtava genocida", poručio je Bećirović.

Mišljenja je da je i ovdje riječ o civilizacijskoj obavezi i Bećirović očekuje da bude opća većina i za ovaj zakon.

"Moram reći da nijedan od ova dva zakona neće biti danas oboren u parlamentarnoj proceduri", dodao je Bećirović.

Tokom rasprave u vezi sa prijedlogom zakona o dopuni Izbornog zakona BiH poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević negirala je da su ove izmjene u skladu sa evropskim standardima.

Prema njenim riječima, Evropski sud za ljudska prava, u slučaju usvajanja ovih izmjena, mogao bi donijeti nove presude koje bi BiH donijele nove probleme kakvi sada postoje u slučaju presude u predmetu „Sejdić i Finci“.

U toku je jednosatna pauza na zasjedanju Predstavničkog doma PSBiH nakon koje će biti nastavljena rasprava.Ostali prilozi:
» DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
B.net | 19. July 2018 15:16
Ostali prilozi istog autora: