Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, prisustvovao godišnjici otvaranja Memorijalnog centra Potočari
POTOČARI SU NEPROCJENJIVO VAŽNI ZA BUDUĆE GENERACIJE
Autor: B.net
Objavljeno: 20. September 2017. 19:09:03


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je prisustvovao obilježavanju četrnaeste godišnjice zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Podsjećamo, 20. septembra 2003. godine bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton zvanično je otvorio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Do danas je u Memorijalnom centru ukopano 6.575 žrtava genocida.

Salkić je, zajedno sa predstavnicima podrinjskih udruženja žrtava genocida, muftijom tuzlanskim Vahidom ef. Fazlovićem, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, te predstavnicima vlasti u Srebrenici, odao počast žrtvama genocida.-Memorijalni centar u Potočarima ima neprocjenjivu važnost za sadašnjost, ali i za budućnost, za buduće generacije naše djece, koje trebaju zauvijek da njeguju sjećanje na žrtve genocida nad Bošnjacima „zaštićene zone UN-a“. Potočari, ovi bijeli nišani, suze preživjelih i broj ukopanih, svakodnevno nas opominju da je naša velika obaveza da konstantno tragamo za kostima ubijenih u genocidu. Moramo tragati, koristiti sve dozvoljene puteve, kako bi pronašli naše najmilije i ovdje ih dostojanstveno ukopali. I ovaj današnji datum koristimo da pozovemo komšije i sve one koji znaju gdje se nalaze grobnice da nam to kažu, jer samo tako će se distancirati od zločinaca koji su zločine činili u njihovo ime.

Isto tako, svi moramo dati svoj doprinos da istina i pravda pobijede, a da počinioci zločina budu kažnjeni. Pozivamo nadležne da brže procesuiraju zločince i tragaju za ubijenim, svjedoke da svjedoče, a one koji skrivaju zločince i zločine, da to prestanu raditi. Jer, onaj ko krije grobnicu, ko krije odgovorne i zločince, on je saučesnik u zločinu, izjavio je potpredsjednik Salkić, navodeći da je u narednom periodu potrebno uložiti još veće napore da cjelokupan kompleks Memorijalnog centra bude završen što je prije moguće.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: