Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

HIDŽRA
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 20. September 2017. 21:09:27
Allah s.v.t.a u Kur`anu časnom kaže: „Allah neće promijeniti stanje jednog naroda, dok taj narod ne promijeni sebe“.Elmedina MUFTIĆ: Bošnjaci moraju učiniti Hidžru od zaborava i opraštanja, Hidžru od poslušnosti našim trovačima uma, Hidžru od povijanja kičme pred onima koji žele naš nestanak, Hidžru od poltronstva i ulizičluka pred onima koji imaju vlast, ali su nepravedni vladari, Hidžru od šutnje, koja nam je vijekovima predstavljena kao mudrost, a u suštini ima značenje gluposti i pristanka da se o nama odlučuje kao da nas nema. Bošnjaci moraju učiniti Hidžru od uspavanosti i pristajanja na sve bez pružanja bilo kakve vrste otpora. Učinimo Hidžru od potrebe da jedni drugima podmećemo noge, ujesto da pružamo ruke, Hidžru od nedgovornosti jednih spram drugih, nebrige Bošnjaka za drugog Bošnjaka.
U svemu su znakovi jasni za one koji razuma imaju.
Gospodar Svjetova nam u svemu daje uputu i podsjeća nas na prolaznost ovog Dunjaluka. Prva riječ kojom se Gospodar obratio čovjeku, u vidu objave Poslaniku Muhammedu s.a.v.s. je riječ „uči“, „čitaj“, jer samo učenjem možemo doći do spoznaje, koja je uslov pronalaska staze kojom ćemo stići do konačnog cilja.

Svaki dan koji od Gospodara dobijemo na polkon, jeste mogućnost da spoznamo istinske vrijednosti našeg dolaska na ovaj svijet, naše uloge i zadaće, te prilika da napravimo razliku izmeđe forme i suštine i u konačnici se okrenemo suštini kao bitku, a formi damo značenje objekta, a nikako subjekta.

Svaki događaj u historiji ima snažnu poruku iz koje ummet odnosno oni koji slijede Muhammeda s.a.v.s. treba da uzmu pouku, kako bi na jasnim znakovima izgrađivali sebe, mijenjali svoje stanje nabolje, te zaslužili Allahovu milost.

Iz života Poslanika a.s., koje je Gospodar poslao čovječanstvu da im ukaže na pravi put, da im ukaže na dobro i odvrati ih od zla, uzimaju se najbolje pouke, kako se treba živjeti i djelovati, da bi naši životi dobili puni smisao i opravdali naše postojanje. Kroz historiju ljudskog roda puno je primjera iz kojih se mora uzeti nauk, jedan posebno bitan događaj za ummet je Hidžra, odnosno preseljenje Muhammeda s.a.v.s. i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu.

Naime, u Hidžri je puno znamenja koja su primjenjivana kroz vrijeme do dana današnjeg. Hidžra nije samo preseljenje, odnosno odlazak iz jednog mjesta gdje su muslimani sa svojim Poslanikom a.s. bili proganjani u mjesto gdje su prihvaćeni, nego je apsolutno ostavljanje svega što nije dobro, odlazak od onih koji su ogrezli u kufuru, odlazak od onih koji ne poštuju Boga ni čovjeka, ostavljanje i svojih najbližih koji ne žele da budu pokorni, nego biraju da budu oholi. Poslanik s.a.v.s. sa svojim ashabima je putem Hidžre poslao jasnu poruku čovječanstvu do dana današnjeg, da će Allah s.v.t.a. promijeniti stanje jednog naroda tek onda kad taj narod promijeni sebe, odnosno kad kaže NE! kufuru, koji se ogleda u nepokornosti Allahu, oholim i nepravednim vladarima, kocki, razvratu, nepotizmu, iskorištavanju ljudi, korupciji, lažima, tlačenju drugih i drugačijih, zadovoljnim robovima, povijenim kičmama pred čovjekom umjesto pred Gospodarom. Hidžra Poslanika s.a.v.s. je upravo bila ostavljanje nevjerstva koje se ogledalo kroz navedene anomalije u karatkeru ljudi i građenje sasvim drugačijeg društvenog sistema zasnovanog na moralnim principima, čije uporište i izvor je vjera u Allaha s.v.t.a., a zakon zasnovan na Kur`anu kao uputi i hadisu kao praksi. Muhammed a.s. je dokazao da je Allahova pomoć uz iskrene, da nikad nije na gubitku onaj kome je Allah pomagač, te da je pobjeda zagarantovana onima koji se bore da Istina pobijedi. Također nas je poučio da je ključ pobjede u zajedništvu, čvrsto zbijenim saffovima, čistim nijetovima, koji nisu uslovljeni sa istim mišljenjima, nego prihvatanju razičitih stajališta koja ujedinjena olakšavaju put do pobjede.

Također, primjeri Ebu Bekra r.a. i Alije r.a. koji na poseban način izlažući svoje živote na putu Hidžre daju podršku Muhammedu s.a.v.s. su primjeri koji moraju biti primijenjeni u praksi današnjeg čovjeka, odnosno da se na putu borbe za Istinu i pravdu ne treba dvojiti, nego svim rapoloživim sredstvima stati u odbranu svetinja koje se zovu vjera, porodica, država, nacija ili u jednoj riječi ISTINA.

Bošnjaci kao narod iz Hidžre Allahovog Poslanika, moraju uzeti pouku, te početi mijenjati sebe, kako bi Allah s.v.t.a. promijenio naše stanje. Bošnjaci moraju ostaviti sve ono što ih stoljećima uništava i dovodi do ruba nestanka, koji se ogleda kroz 11 genocida izvršenih nad nama. Mi se moramo okrenuti sebi, svojim vrijednostima, koje su prožete islamom kao vjerom koju potvrđujemo, kulturom i tradicijom koja se ogleda kroz dostojanstvo, čast, humanost, ljepotu, dobročinstvo, uvažavanje drugih i drugačijih, koje smo u naslijeđe od naših časnih predaka dobili. Bošnjaci moraju raditi na jedinstvu koje se ogleda u jačanju nacionalne i državne svijesti, što će rezultirati i jačanjem naših pozicija u odnosu spram drugih. Bošnjaci moraju učiniti Hidžru od zaborava i opraštanja, Hidžru od poslušnosti našim trovačima uma, Hidžru od povijanja kičme pred onima koji žele naš nestanak, Hidžru od poltronstva i ulizičluka pred onima koji imaju vlast, ali su nepravedni vladari, Hidžru od šutnje, koja nam je vijekovima predstavljena kao mudrost, a u suštini ima značenje gluposti i pristanka da se o nama odlučuje kao da nas nema. Bošnjaci moraju učiniti Hidžru od uspavanosti i pristajanja na sve bez pružanja bilo kakve vrste otpora. Učinimo Hidžru od potrebe da jedni drugima podmećemo noge, umjesto da pružamo ruke, Hidžru od nedgovornosti jednih spram drugih, nebrige Bošnjaka za drugog Bošnjaka. Bošnjaci trebaju biti jedni drugima ono što su Ebu Bekr r.a. i Alija r.a. bili Poslaniku s.a.v.s., braća, prijatelji, zaštitnici. Bošnjak svojim prsima mora štititi leđa drugog Bošnjaka, te jedni prema drugima da budemo onakvi kavi su bili ensarije prema muhadžirima, bez da se dijelimo na Sarajlije, Sandžaklije, Karijišnike... Hidžra je ostavljanje mnogoboštva i pobjeda Jednoće Stvoritelja. U Božijem Jedinstvu je simbolika svakog drugog jedinstva.

Hidžra je trajna inspiracija za one koji su razumom obdareni.
Neka je hairli i berićetna Nova 1439. hidžretska godina, u kojoj trebamo dokazati da smo istinski pripadnici ummeta i sljedbenici Muhammeda a.s.. Budimo prvi u dobru, natječimo se u dobru kao što su se natjecali ashabi Poslanika s.a.v.s. Tek onda ćemo moći očekivati da naš put Hidžre bude put spasa i izbavljenja.Ostali prilozi:
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
» PORUKE ZAVNOBIH SU NAŠE TRAJNO OPREDJELJENJE
Bošnjaci.Net | 25. November 2018 03:23
» SELĀM JĀ RESŪLALLAH, TVOJE IME JE ZUVIJEK SLAVNO, NAŠE IME DANAS NIJE SLAVNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2018 14:32
» SAUDIJSKI ISLAM
Dr. Džemal Abdussettar | 18. November 2018 04:11
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
Ostali prilozi istog autora:
» TROVANJE UMA
23. October 2018 18:03
» MLADI, MI I BOSNA
09. October 2018 15:34
» POLITIČKA MAFIJA
06. September 2018 17:01
» NE HALALIM TI, BOŠNJAČE!!!
01. July 2018 15:35
» DUŠMANI BOSNE I BOŠNJAKA
21. June 2018 21:01