Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HRVATSKA STRANKA BIH: HDZ SE VADI IZ BLATA U KOJE JE UPAO ZBOG IDEJE O ETNIČKIM IZBORNIM JEDINICAMA
Autor: NAP
Objavljeno: 24. September 2017. 14:09:29


Iz Hrvatske stranke BiH smatraju kako je vrh HDZ BiH odustao od izmjena Izbornog zakona BiH po modelu kako su prvobitno predložili iz ove stranke jer su svjesni, smatraju iz HS BiH, da HDZ-ove „besmislene i nehumane prijedloge ne bi podržala većina u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Zbog toga, smatraju iz Hrvatske stranke BiH, HDZ sada želi elegantno izaći iz blata i izbjeći daljnje osude javnosti, prebacivajući lopticu na druge stranke".

HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH prvobitno je bio takav da se član hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH bira iz onih sredina u kojima Hrvati čine većinsko stanovništvo, dok bi se bošnjački član u Predsjedništvo birao iz sredina gdje su Bošnjaci većina. Takav prijedlog ocijenjen je kao diskriminirajući i nedopustiv za modernu Evropu.

Jedan od ponuđenih modela izbora članova Predsjedništva BiH o kojem se govori u psoljednje vrijeme je i taj da se članovi Predsjedništva biraju u Parlamentu BiH.

Iz HS BiH smatraju da je zbog straha da u razumnom roku neće doći do promjena Izbornoga zakona i da možda neće ponovno biti izabran za hrvatskoga člana Predsjedništva direktnim putem, lider HDZ BiH Dragan Čović je ponudio partnerima iz SDA spremnost za dogovor oko izbora članova Predsjedništva BiH u državnom Parlamentu.

„Hrvatska stranka je još prije nekoliko mjeseci izašla u javnost sa prijedlogom da se svi članovi Predsjedništva BiH biraju u oba doma Parlamenta BiH, što je otprilike bio i prijedlog bivšega Evropskog povjerenika za proširenje Stefana Filea koji je mjesecima nesebično, ali nažalost neuspješno, pomagao ovdašnjim vođena da promijene famozni Izborni zakon. Tada su nadobudni čelnici HDZ BiH robusno odbacili takav model biranja članova Predsjedništva BiH jer su već bili zakoračili u suludu i neprevodivu avanturu omeđivanja etničkih izbornih jedinica u kojima su prekrižili veliki broj Hrvata u Bosni i RS. Hrvatska stranka bi pozdravila iskrene pregovore svih vođa parlamentarnih stranaka oko izbora članova Predsjedništva BiH ali i oko otklanjanja osporenih odredbi u Izbornom zakonu oko izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, međutim bojimo se da svojim neslužbenim prijedlogom oko modela izbora članova Predsjedništva BiH u Parlamentu BiH, vrh HDZ, opet svjestan da bošnjačke stranke neće prihvatiti njihov prijedlog koji ne tretira i srpskoga člana Predsjedništva BiH, želi samo elegantno izaći iz blata i izbjeći daljnje osude javnosti zbog svojih, srećom propalih, izmjena Izbornoga zakona i prebaciti lopticu na druge stranke“, navod iz HS BiH.

„Izvan svake sumnje u HDZ BiH je zavladala panika zbog mogućnosti, pa i nekih najava, da bi ljevica ponovno mogla krenuti u trku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH“, zaključuju iz HS BiH, prenosi NAP.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora: