Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoreno pismo dr. Husein ef. Kavazoviću, reisu-l-ulemi IZ u BiH
VAREŠKI SDP-OVCI JAVNO LINČUJU I PRIJETE GLAVNOM IMAMU SADŽID EF. RAMIĆU
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 27. September 2017. 15:09:19


U povodu javnog linča koji vode vijećnici SDP-a prema Sadžid ef. Ramiću, predsjedniku Medžlisa Islamske zajednice u Varešu (MIZ), otvoreno pismo Reisu-l-ulemi IZ u BiH je uputila Varešanka i publicistkinja Elmedina Muftić. Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani reis efendija,
Imam potrebu da vam se obratim kao Reisu-l-ulemi IZ u BiH, ujedno čovjeku koji predstavlja vrhovni autoritet nama koji svjedočimo i praktikujemo vjeru islam. Kao vjernica, želim da sa vama podjelim osjećaj povrijeđenosti kojem sam kao Bošnjakinja, muslimanka i čovjek izložena, odnosno čemu su izloženi vjernici – Bošnjaci u Varešu.

Naime, Sadžid ef. Ramić, glavni imam MIZ Vareš, izložen je javnom linču, kojeg vode vijećnici SDP-a, sa raznim poltronima i ulizicama čija životna opredjeljenost se zasniva na temeljima mržnje prema svemu islamskom, tako da je i ef. Ramić ostao nepošteđen. Razlog verbalnih napada koji u sebi zadrže i elemente prijetnji jeste što je greškom u protokolu Načelnik Općine Vareš, Zdravko Marošević, vraćen iz džamije u selu Mijakovići, sa tradicionalnog godišnjeg mevluda, gdje je po protokolu trebao da primi zahvalnicu za donaciju općinskih sredstava za rekonstrukciju pomenute džamije na svečanom ručku, a ne u džamiji.

Da pojasnim, samovoljom pojedinih članova džematskog odbora mimo znanja Glavnog imama načelnik Marošević je doveden da priznanje primi u džamiji, što smatramo da se kosi i sa vjerskim odredbama, jer se zna kakav čovjek treba biti da bi ušao u džamiju, da nije dovoljno samo izuti cipele, nego gusulom i abdestom očistiti tijelo. Naravno, Načelnik je priznanje primio kako je bilo i predviđeno protokolom na svečanom ručku, - ne u džamiji! Ali poslije toga kreće hajka na Sadžida ef., koja se ogleda kroz prijetnje i javno vrijeđanje njegove ličnosti; psovanju njegove porodice, nazivajući ga lopovom, pozivajući da ga se treba "utelefit"; "protjerat" itd.Sve ovo vam pišem iz razloga što smatram da je ovaj javni linč na Glavnog imama udar na sve nas članove IZ kako u Varešu, tako i na cijeloj teritoriji BiH. Imam je institucija koja predstavlja sve nas članove IZ, tako da je udar na imama udar na zajednicu, na vjerska osjećanja Bošnjaka muslimana. Ponižavanje i vrijeđanje imama smatram ličnom uvredom i udarom na vjerski identitet. Naime, ti dušebrižnici koji sav raskoš svoje krize identiteta, sluganstva, ulizičluka, poltronstva rasipaju po društvenim mrežama pišući uvrede i prijetnje se pozivaju da je ovaj nesporazum u protokolu poziv na vjersku netrpeljivost, što se graniči sa naučnom fantastikom, a u stvari su oni ti koji šire vjersku i nacionalnu mržnju, koji dovode u pitanje fizičku sigurnost imama Sadžida ef. Ramića i njegove porodice.

Svjedoci smo da se ovih dana i fizički napada na imame, podmetanje požara u kući imama u Kiseljaku, s toga vam se i obraćam, da u skladu sa vašim ovlastima kao Reisu-l-ulema i vrhovni poglavar blagovremeno reagirate i stanete u zaštitu imama MIZ u Varešu, te tako zaštitite i sve nas koji se osjećamo ugroženim, povrijeđenim i smatramo da je napad na imama napad na sve nas članove IZ, napisala je u pismu Elmedina Muftić.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora:
» TROVANJE UMA
23. October 2018 18:03
» MLADI, MI I BOSNA
09. October 2018 15:34
» POLITIČKA MAFIJA
06. September 2018 17:01
» NE HALALIM TI, BOŠNJAČE!!!
01. July 2018 15:35
» DUŠMANI BOSNE I BOŠNJAKA
21. June 2018 21:01