Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TURSKA: ALIJI IZETBEGOVIĆU POSTHUMNO DODIJELJENA "NAGRADA MIRA KADESH"
Autor: trt.net
Objavljeno: 29. September 2017. 14:09:09
Sjeverni turski grad Corum ovih dana je domaćin Međunarodnog simpozijuma o miru, jednakosti i bratstvu Kadesh, koji organizuje Univerzitet Hetit, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.Prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću posthumno je dodijeljena "Nagrada mira Kadesh" u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Sjeverni turski grad Corum ovih dana je domaćin Međunarodnog simpozijuma o miru, jednakosti i bratstvu Kadesh, koji organizuje Univerzitet Hetit, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

U sklopu simpozijuma odlučeno je da se "Nagrada mira Kadesh" posthumno dodijeli prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću, a nagradu je ambasadoru BiH u Ankari Bakiru Sadoviću predao premijer Republike Turske Binali Yildirim.

Premijer Binali Yildirim je u svom obraćanju u Corumu osvrnuo na noć 15. jula, kada je teroristička organizacija FETO pokušala izvesti vojni udar, kao i na građane koji su to spriječili.

"Ne zaboravimo da su te noći na ulicama bili i Arapi, i Bošnjaci, i Albanci, i Zaze, Čerkezi... Narod je u toj noći cijelom svijetu pokazao šta su jedinstvo, bratstvo i zajedništvo", rekao je Yildirim.

Osvrnuo se i na "Nagradu mira Kadesh", koja je posthumno dodijeljena Aliji Izetbegoviću, te naglasio kako je vrlo značajno da lik i djelo Alije Izetbegovića nisu zaboravljeni.

"Alija Izetbegović bio je mudrac koji je u teškim uslovima na Balkanu, u Bosni i Hercegovini, osigurao mir, sam je za to platio cijenu, ali nije dozvolio da tu cijenu plati i njegov narod", rekao je Yildirim.

U sklopu simpozijuma prisutni su imali priliku pogledati i video-poruku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: