Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Nakon presude komandantu Srebrenice Naseru Oriću
ZAŠTO JE DODIK FRUSTRIRAN? ZAŠTO GA ČOVIĆ BAŠ DANAS TJEŠI? ZAŠTO JE VUČIĆ BLAŽI?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 09. October 2017. 12:10:17

DR. MUSTAFA CERIĆ: Memoranduma 2 beogradskog SANU. Možda to i jest tačno da su Srbi najveći gubitnici ili sradalnici, ali nisu drugi krivi za srpske gubitke i srpska stradanja, najmanje Bošnjaci, već su krivi oni koji su Srbe nahuškali da krenu u osvajačke ratove do Genocida nad Bošnjacima. Na to bi Vučić trebao danas da podsjeti Srbe ne bi li se otrijeznili od nacionalističkog i agresivnog pijanstva, koji ih već dugo drži u nesvjesnom i bijesnom stanju pa nisu u stanju da priznaju grijeg Genocida na Bošnjacima, da se izvinu i da se zavjetuju pred Bogom i svijetom da to nikad i nikome neće više učiniti na Balkanu.


Milorad Dodik nije danas ni frustriran ni bijesan zbog žarke želje za istinom i pravdom za žrtve zločina ma čije da su i ma koje da su. Dodik je danas frustriran i bijesan zato što mu se omaklo da ispuni plan Memoranduma 2 beogradskog SANU:

- Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja.

Dodik je prvu kvotu Memoranduma 2 ispunio. Ponašao se pokajnički dok je trebalo. Dok je mu je to otvaralo vrata u međunarodnoj zajednici i dok su u njega Bošnjaci gledali kao u nekog normalnog srpskog političara. A onda kad je to potrošio, Dodik se latio druge kvote plana, a to je izjednačavanje srpske krivice za rat i zločin, posebno nad Bošnjacima u Bosni, posebno u Srebrenici, jer je takozvana "RS" jedini trofej neuspjelih srpskih ratnih pohada krajem dvadesetog stoljeća. Svi ostali pohodi (Svovenija, Hrvatska, Kosovo, a u posljednje vrijeme: Crna Gora i Makedona) su propali. Memorandumi 1 beogradskog SANU, kao i Memorandum 2 svugdje doživljavaju sramni poraz, osim, na prvi pogled, u Bosni i to baš zahvaljujući Dodiku, koji se natječe sa Vučićem u tome ko je prvi u Srba.

Zbog toga, Vučić nije tako žestok, kao Dodik, u osudi oslobađajuće presude Naseru Oriću. Vučić danas poziva Srbe da budu mirni, da ne kukaju, da ne budu frustrirani, ali ih ipak podsjeća da su baš oni, Srbi, bili najveće žrtve na Balkanu u procesu raspada bivše Jugoslavije. To je, naravno, poznata srpska mantra, koja se u zadnje vrijeme ponavlja kao izraz duha Memoranduma 2 beogradskog SANU. Možda to i jest tačno da su Srbi najveći gubitnici ili sradalnici, ali nisu drugi krivi za srpske gubitke i srpska stradanja, najmanje Bošnjaci, već su krivi oni koji su Srbe nahuškali da krenu u osvajačke ratove do Genocida nad Bošnjacima. Na to bi Vučić trebao danas da podsjeti Srbe ne bi li se otrijeznili od nacionalističkog i agresivnog pijanstva, koji ih već dugo drži u nesvjesnom i bijesnom stanju pa nisu u stanju da priznaju grijeg Genocida na Bošnjacima, da se izvinu i da se zavjetuju pred Bogom i svijetom da to nikad i nikome neće više učiniti na Balkanu.


DODIK FRUSTRIRAN I ŽESTOK, VUČIĆ PROTIV KUKANJA, ČOVIĆ TJEŠI JEDNOG A MOŽDA I OBOJICU

Dodik je frustriran današnjom oslobađajućom presudom Naseru Oriću, jer mu nije pošlo za rukom da ispuni očekivanja njegovih mentora iz SANU, a to je da Bošnjaci ne smiju da se osjećaju moralno nadmoćni zbog srpskog genocida... Zato treba po svaku cijenu, makar i lažno, optužiti bilo kojeg Bošnjaka za zločin na Srbima, posebno u i oko Srebrenice...


Rekoh, Vučić nije bijesan kao Dodik zato što se Vučić raduje svakom Dodikovom promašaju u ispunjavanju Memoranduma 2 beogradskog SANU. Dodik time gubi poziciju najsrbskijeg Srbina. Vučić ne dâ nikome ispred sebe, makar to bio i Dodik, koji je zasad najveća konkurencija, da ne kažemo najveća opasnost za Vučića, jer može da otme srpsku stvar od Vučića i uzme je u ime beogradskog SANU u svoje ruke i to baš preko Bosne. Obojaca, i Vučić i Dodik, vuku korijene iz Bosne i zato je njihova međusobna borba tako zanimljava i tako žestoka. Dodik je mislio da će mu neki Bošnjaci pomoći da se Nasera Orića nepravedno osudi, ali sad vidi da laž ima kratke noge i kod Bošnjaka, posebno onih koji svoju izdaju vjere i nacije pretvaraju u vrlinu. Ali, prodane duše u Bošnjaka brzo se ispare, jer ih Bog i narod preziru.

Nije cinizam, ali Milorad Dodik je Bosanac i zato je za žaljenje, jer u Bosni provodi samo ono što je zacrtao beogradski SANU. Dodik ne voli Bosnu. To je čista patologija, koja je neizlječiva zato što onaj koji mrzi svoj rodni kraj, nije u stanju da voli drugoga. Dakle, Dodik je frustriran današnjom oslobađajućom presudom Naseru Oriću, jer mu nije pošlo za rukom da ispuni očekivanja njegovih mentora iz SANU, a to je da Bošnjaci ne smiju da se osjećaju moralno nadmoćni zbog srpskog genocida... Zato treba po svaku cijenu, makar i lažno, optužiti bilo kojeg Bošnjaka za zločin na Srbima, posebno u i oko Srebrenice... Danas se to nije dogodilo zato što se zločin nad Srbima nije dogodio u i oko Srebrenice... U i oko Srebrenice dogodio se srpski genocide nad Bošnjacima, kojeg Srbima valja priznati, pokajati se i javno se zavjetovati pred Bogom i svijetom ("Urbi et Orbi ") da to više nikad neće ponoviti nikome i nigdje na Balkanu...


Nakon oslobađajuće presude: Orić i majke Srebrenice


I Čović je danas za žaljenje zato što kao bosanski komšija sa zapadne strane neće moći utješiti Dodika, ali hoće mu danas biti pri ruci u trenucima njegove žalosti što ne može da ispuni očekivanja njegovih mentora iz vajnog beogradskog SANU. Dodik i Čović se niučemu ne slažu osim u razbijanju Bosne i omalovažabvanju Bošnjaka.

Pa ipak, ima nada za bolje dane!
Danas je istina i pravda pobijedila!
Naser Orić je oslobođen!
Srebrenica danas lakše diše!
Bosna danas lakše podnosi svoju brigu za svoju djecu, za svoje duhovno blago i za svoj moralni ugled!

Hvala Allahu Svevišnjem na blagodati volje za slobodom!
Na bragodati volje za voljom!
Na blagodati volje za životom!Ostali prilozi:
» NUSMIR MUHAREMOVIĆ, GLUMAC JE ČOVJEK
Said Šteta | 08. August 2018 14:49
» HADŽI HUSEJN EFENDIJA HOJKURIĆ
Hamzalija Hojkurić | 06. August 2018 01:11
» SENAD KOBILIĆ - BRANIK JE PAO IZ SNAJPERSKOG HICA
Ajša Čišija | 26. July 2018 21:53
» KO JE NAMA HATIDŽA MEHMEDOVIĆ?
Enver Alić | 24. July 2018 21:49
» KAKO VASIĆEVE I DODIKOVE PRIMITIVNE PORUKE MIJENJAJU BOŠNJAKE/BOSANCE - NABOLJE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. July 2018 11:50
» JEDNA SI JEDINA – BOSNA I HERCEGOVINA!
Haris Halilović | 03. July 2018 14:55
» ŠVICARSKA: RAMAZAN KAO INSPIRACIJA ZA ČINJENJE DOBRA
Mensud Alićušić | 17. June 2018 12:24
» SA NESTRPLJENJEM ČEKAM TVOJ NOVI POVRATAK
Remzija Mujabašić | 15. June 2018 22:02
» RAMAZAN POSTAJE MUSLIMANSKI SVJETSKI "BRAND"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2018 20:21
» KADERSKA DOVA - OČITOVANJE VJERE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. June 2018 15:25
Ostali prilozi istog autora:
» KRIZA (NE)ČISTE PAMETI
05. August 2018 06:26
» RIJEČ JE O GENOCIDU
11. July 2018 13:40
» MI, NASER ORIĆ I ONI
04. June 2018 20:23
» DAN POSLIJE KANDIDATURE
27. May 2018 15:04