Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Nakon presude komandantu Srebrenice Naseru Oriću
ZAŠTO JE DODIK FRUSTRIRAN? ZAŠTO GA ČOVIĆ BAŠ DANAS TJEŠI? ZAŠTO JE VUČIĆ BLAŽI?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 09. October 2017. 12:10:17

DR. MUSTAFA CERIĆ: Memoranduma 2 beogradskog SANU. Možda to i jest tačno da su Srbi najveći gubitnici ili sradalnici, ali nisu drugi krivi za srpske gubitke i srpska stradanja, najmanje Bošnjaci, već su krivi oni koji su Srbe nahuškali da krenu u osvajačke ratove do Genocida nad Bošnjacima. Na to bi Vučić trebao danas da podsjeti Srbe ne bi li se otrijeznili od nacionalističkog i agresivnog pijanstva, koji ih već dugo drži u nesvjesnom i bijesnom stanju pa nisu u stanju da priznaju grijeg Genocida na Bošnjacima, da se izvinu i da se zavjetuju pred Bogom i svijetom da to nikad i nikome neće više učiniti na Balkanu.


Milorad Dodik nije danas ni frustriran ni bijesan zbog žarke želje za istinom i pravdom za žrtve zločina ma čije da su i ma koje da su. Dodik je danas frustriran i bijesan zato što mu se omaklo da ispuni plan Memoranduma 2 beogradskog SANU:

- Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja.

Dodik je prvu kvotu Memoranduma 2 ispunio. Ponašao se pokajnički dok je trebalo. Dok je mu je to otvaralo vrata u međunarodnoj zajednici i dok su u njega Bošnjaci gledali kao u nekog normalnog srpskog političara. A onda kad je to potrošio, Dodik se latio druge kvote plana, a to je izjednačavanje srpske krivice za rat i zločin, posebno nad Bošnjacima u Bosni, posebno u Srebrenici, jer je takozvana "RS" jedini trofej neuspjelih srpskih ratnih pohada krajem dvadesetog stoljeća. Svi ostali pohodi (Svovenija, Hrvatska, Kosovo, a u posljednje vrijeme: Crna Gora i Makedona) su propali. Memorandumi 1 beogradskog SANU, kao i Memorandum 2 svugdje doživljavaju sramni poraz, osim, na prvi pogled, u Bosni i to baš zahvaljujući Dodiku, koji se natječe sa Vučićem u tome ko je prvi u Srba.

Zbog toga, Vučić nije tako žestok, kao Dodik, u osudi oslobađajuće presude Naseru Oriću. Vučić danas poziva Srbe da budu mirni, da ne kukaju, da ne budu frustrirani, ali ih ipak podsjeća da su baš oni, Srbi, bili najveće žrtve na Balkanu u procesu raspada bivše Jugoslavije. To je, naravno, poznata srpska mantra, koja se u zadnje vrijeme ponavlja kao izraz duha Memoranduma 2 beogradskog SANU. Možda to i jest tačno da su Srbi najveći gubitnici ili sradalnici, ali nisu drugi krivi za srpske gubitke i srpska stradanja, najmanje Bošnjaci, već su krivi oni koji su Srbe nahuškali da krenu u osvajačke ratove do Genocida nad Bošnjacima. Na to bi Vučić trebao danas da podsjeti Srbe ne bi li se otrijeznili od nacionalističkog i agresivnog pijanstva, koji ih već dugo drži u nesvjesnom i bijesnom stanju pa nisu u stanju da priznaju grijeg Genocida na Bošnjacima, da se izvinu i da se zavjetuju pred Bogom i svijetom da to nikad i nikome neće više učiniti na Balkanu.


DODIK FRUSTRIRAN I ŽESTOK, VUČIĆ PROTIV KUKANJA, ČOVIĆ TJEŠI JEDNOG A MOŽDA I OBOJICU

Dodik je frustriran današnjom oslobađajućom presudom Naseru Oriću, jer mu nije pošlo za rukom da ispuni očekivanja njegovih mentora iz SANU, a to je da Bošnjaci ne smiju da se osjećaju moralno nadmoćni zbog srpskog genocida... Zato treba po svaku cijenu, makar i lažno, optužiti bilo kojeg Bošnjaka za zločin na Srbima, posebno u i oko Srebrenice...


Rekoh, Vučić nije bijesan kao Dodik zato što se Vučić raduje svakom Dodikovom promašaju u ispunjavanju Memoranduma 2 beogradskog SANU. Dodik time gubi poziciju najsrbskijeg Srbina. Vučić ne dâ nikome ispred sebe, makar to bio i Dodik, koji je zasad najveća konkurencija, da ne kažemo najveća opasnost za Vučića, jer može da otme srpsku stvar od Vučića i uzme je u ime beogradskog SANU u svoje ruke i to baš preko Bosne. Obojaca, i Vučić i Dodik, vuku korijene iz Bosne i zato je njihova međusobna borba tako zanimljava i tako žestoka. Dodik je mislio da će mu neki Bošnjaci pomoći da se Nasera Orića nepravedno osudi, ali sad vidi da laž ima kratke noge i kod Bošnjaka, posebno onih koji svoju izdaju vjere i nacije pretvaraju u vrlinu. Ali, prodane duše u Bošnjaka brzo se ispare, jer ih Bog i narod preziru.

Nije cinizam, ali Milorad Dodik je Bosanac i zato je za žaljenje, jer u Bosni provodi samo ono što je zacrtao beogradski SANU. Dodik ne voli Bosnu. To je čista patologija, koja je neizlječiva zato što onaj koji mrzi svoj rodni kraj, nije u stanju da voli drugoga. Dakle, Dodik je frustriran današnjom oslobađajućom presudom Naseru Oriću, jer mu nije pošlo za rukom da ispuni očekivanja njegovih mentora iz SANU, a to je da Bošnjaci ne smiju da se osjećaju moralno nadmoćni zbog srpskog genocida... Zato treba po svaku cijenu, makar i lažno, optužiti bilo kojeg Bošnjaka za zločin na Srbima, posebno u i oko Srebrenice... Danas se to nije dogodilo zato što se zločin nad Srbima nije dogodio u i oko Srebrenice... U i oko Srebrenice dogodio se srpski genocide nad Bošnjacima, kojeg Srbima valja priznati, pokajati se i javno se zavjetovati pred Bogom i svijetom ("Urbi et Orbi ") da to više nikad neće ponoviti nikome i nigdje na Balkanu...


Nakon oslobađajuće presude: Orić i majke Srebrenice


I Čović je danas za žaljenje zato što kao bosanski komšija sa zapadne strane neće moći utješiti Dodika, ali hoće mu danas biti pri ruci u trenucima njegove žalosti što ne može da ispuni očekivanja njegovih mentora iz vajnog beogradskog SANU. Dodik i Čović se niučemu ne slažu osim u razbijanju Bosne i omalovažabvanju Bošnjaka.

Pa ipak, ima nada za bolje dane!
Danas je istina i pravda pobijedila!
Naser Orić je oslobođen!
Srebrenica danas lakše diše!
Bosna danas lakše podnosi svoju brigu za svoju djecu, za svoje duhovno blago i za svoj moralni ugled!

Hvala Allahu Svevišnjem na blagodati volje za slobodom!
Na bragodati volje za voljom!
Na blagodati volje za životom!Ostali prilozi:
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» GUSINJE NAKON 83 GODINE DOBILO HAFIZA KURA’NA ČASNOG
Bošnjaci.Net | 08. November 2018 14:28
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
» ALBANCI ZA SADA ŽELE DA ŽIVE U VIŠE SVOJIH SUVERENIH DRŽAVA
Ibrahim Husejnović | 28. October 2018 11:43
» STAV ŠIZOFRENIJE HAMZE RIDŽALA U "STAVU" FILIPA MURSELA BEGOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2018 13:53
» MOSTAR JE VIŠE OD GRADA, A SLOGA MUSLIMANA U MOSTARU JE VAŽNIJA O SUJETE POJEDINCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2018 14:44
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
Eset Muračević | 22. October 2018 21:51
Ostali prilozi istog autora:
» POLITIKA KAO DRŽAVA
02. October 2018 21:09
» POLITIKA KAO NACIJA
01. October 2018 19:53