Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ustaško-četničko komadanje Bosne
TOKIĆ: ČOVIć NEMA LEGITIMITET DA PREGOVARA O GRANICAMA NA DRINI
Autor: Fena
Objavljeno: 18. October 2017. 03:10:02


Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić, povodom jučerašnjih razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, izjavio je "da politika koju vodi Čović u posljednjih nekoliko mjeseci i bliska saradnja sa secesionističkom politikom Dodikove oligarhije nedvojbeno mu oduzima legitimitet da pregovara o granicama na Drini sa Srbijom, posebno oko eventualnog ustupanja nekih teritorija, pa i Općine Rudo, susjednoj Srbiji".

- Hidrocentrale na Drini a koje se nalaze na teritoriji BiH pripadaju našoj državi i ne mogu i neće biti predmetom pregovora s aktuelnom Vladom Srbije. Zloupotrebljavajući funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH a bez podrške apsolutne većine stanovništva BiH, posjeta i razgovori Čovića i Vučića su očigledno u funkciji ambicija režima iz Beograda i Zagreba da sinhroniziranim aktivnostima reafirmišu realizaciju dogovora Tuđman - Milošević o podjeli BiH.
U postojećoj konstalaciji međunarodnih odnosa u Evropi i svijetu ovakvi razgovori su više u funkciji destabilizacije regiona, vraćanja na retrogradne politike prošlosti a manje u funkciji stabilnosti i mira i uključenja zemalja zapadnog Balkana u euroatlantske i europske integracije - ističe Tokić.

Istovremeno Bošnjački pokret najoštrije osuđuje podaničku, prosrpsku izjavu Čovića "kako BiH neće priznati Kosovo" jer sasvim je sigurno da je takav stav potpuno suprostavljen političkom raspoloženju većina građana države BiH.

- Građani BiH i sve demokratski orjentisane strukture društva svjesni su činjenice da treba ući u proces priznavanja države Kosova jer su to učinile skoro sve demokratske zemlje Europe i svijeta - navodi se u saopćenju Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.Ostali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora: