Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Iz pera bosanskog Srbina
LUKAVSTVO I DISKRIMINACIJA SRBA, U MOSTARU, KRAJA NEMA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 18. October 2017. 18:10:51

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Nikakvo čudo nije, samo za neupućene, da je grad Mostar već godinama „grad slučaj“, grad beznadležnih građana bez svojih demokratskih prava, pristupa izbornome procesu i biranja svoje gradske vlasti, od Gradswkoga vijeća do Gradonačelnika, te uticaja na sveukupnu kadrovsku politiku svih institucija u gradu.


„Čovjek traga za rijekom istine, ali često nailazi na izvor laži“ / Moro /
Što bi često naši stari govorili, „u laži su kratke noge“, ali, evo mene, kao živi istinski svjedok, mnogih neprijatnih događanja u našem gradu Mostaru.
U post dejtonskom periodu, od 1996. godine, birani vijećnik Gradskog viječa, u dva saziva, te predsjednik / podpredsjednik Gradskoga vijeća u mandatnom periodu, 2000-2004. godina, upravo kada je Visoki predstavnik, gospodin Pedy Ešdaun nametnuo Statut gradu Mostaru, živi i neposredni sam svjedok bahatog, siledžijskog i ignorantskog ponašanja, tzv. hadezeovaca ili čimbenika, ove nacionalističke stranke, kao njihovih vijećnika u Gradskom vijeću, u Kantonalnoj skupštini, kao i općenito, njihovih čelnika na svim pozicijama izvršne vlasti, u gradskim institucijama.

Posljedice takvog ponašanja, je višegodišnja agonija stanja u gradu, od Dejtona do današnjih dana, sa prisutnim efektima prisile, majorizacije, diskriminacije i drugih vidova „mirnodobske“ agresije na stanovništvo i građane, nehrvate, u ovome gradu. Svakako su ovo recidivi. Ideološkog scenarija agresorske politike u proteklom periodu, od strane HDZ-a, hrvatskih bojovnika, shodno direktivama iz Zagreba i njihovog „oca nacije“, Franje Tuđmana.

Nikakvo čudo nije, samo za neupućene, da je grad Mostar već godinama „grad slučaj“, grad beznadležnih građana bez svojih demokratskih prava, pristupa izbornome procesu i biranja svoje gradske vlasti, od Gradswkoga vijeća do Gradonačelnika, te uticaja na sveukupnu kadrovsku politiku svih institucija u gradu.

Kada se traže krivci za ovakvo stanje i neprimjerenu situaciju, često se čine i namjerne greške u procjenama aktera krivnje, ali se bez dlake na jeziku, isključivo i istinito osvrćem na moj iskaz, upravo, reći „Bobu da je bob, a popu da je pop“, što je i narodna, mudra i istinska. Glavni krivac je svakako, ova nacionalističko-ustaška stranka HDZ, sa podrškom međunarodne zajednice.

Naime, ista ova međunarodna zajednica je upravo išla na mlin ovoj stranci, sve im je popuštala i odobravala, što su oni maksimalno i koristili. Od perioda Hansa Košnika, preko ostalih Visokih predstavnika, do Pedija Ešdauna, koji je nametnuo Srtatut, postrojio vatrogasce i obavjestio svjetsku javnost, da je stvorio „jedinstveni Mostar“. Nažalost, nije to bio nikakav proces stvaranja takvoga grada, jer svako dalje djelovanje, insistiranje i nadzor međunarodne zajednice, u sprovođenju i ovoga Statuta, ma kakav bio, dobar ili loš, išlo se linijom manjeg otpora i sve u korist HDZ-a i njegovih struktura. Ovakva situacija se nastavila i do posljednjeg Visokog predstavnika, Valentina Incka, koji, apsolutno ništa korisno nije uradio za ovaj grad.

Često se pojedinci ili razne stranačke strukture opozicije u gradu Mostaru, okome i kritikuju ulogu i djelovanje u negativnom kontekstu, stranke SDA, međutim zaboravljaju, da su svi Bošnjaci u ovome gradu preživjeli neviđenu tragetiju i krvavu sudbinu u borbi za život i goli opstanak na ovim prostorima, od dvostrukog agresora, ali ponajviše, upravo od ovih svojih susjeda .Progoni, logori, mučenja i ubistva, bila je njihova gorka sudbina, te konačno protjerivanje u treće zemlje i stvaranje današnje dijaspore, sa pljačkanjem imovine od privrednih firmi, do lične imovine, kuća, stanova, zemljišta i mnogo čega drugoga. Ukoliko je, zaista, stranka SDA i bila krovna ili najača stranka u Bošnjaka, u Mostaru, onda im se ne smije, nikako pripisivati sva odgovornost i stavljanjem u isti nivo sa strankom HDZ-a
Mnogo toga bi se moglo napisati za istoriju ovoga podneblja, u vremenu i prostoru, od strane nas živih sudionika i svjedoka, vjerujem da će to vrijeme iza nas i učiniti svoje.
Međutim, osvrćući se ovih dana, upravo, na cirkusne predstave u gradu, sa ulogom HDZ-a, njihovog Poglavnika Dragana Čovića, kada je u pitanju njihova uloga rješavanja statusa konstitutivnosti građana Srba u Kantonu i gradu, kako drugačije i nazvati ove predstave, već javnom cirkusijadom.

Da nam naša stvarnost, bude još crnja, u duhu mostarskih srpskih crnjaka, prije par dana Skupština Kantona i parlamentarci , kod Hrvata, oba HDZ-a, apsolutno su bili protiv izglasavanja konstitutivnosti Srba, da bi već sutradan, Vladika Grigorije, ljubio se i dogovarao, sa velikim, lukavim „ latinom „Draganom Čovićem, u Trebinju, o rješavanju statusa Srba u Mostaru.



Lukavi i prepredeni „latin“, lažni je i dokazani „tapkaroš po ramenima“ svoga guslara iz Laktaša, Milorada Dodika, u namjeri, da ga uskoro i primi u sospstvenu akademiju, tzv. samoproglašenu i njegovu nominaciju, Dragana Čovića. Ova dva „jastreba“ već odavno, pjevaju svoje nacionalističke pjesme, uz gusle i orgulje, sa pokvarenim strunama, veličajući na taj način i svoje genocidne tvorevine Republiku Srpsku i očekujući i moguće vaskrnuće i fantazirajuće, Herceg Bosne.

O konstitutivnosti Srba Hrvati neće doći na sjednicu Skupštine HNŽ-a Hrvati najavili da neće doći na sjednicu Skupštine HNŽ-a na kojoj bi se trebalo razgovarati o konstitutivnosti Srba. –
Hrvati, zaista, nisu došli na sjednicu skupštine. Ova, vanredna sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, na kojoj je trebalo da se raspravlja o konstitutivnosti Srba u ovom kantonu, prekinuta je u utorak, zbog nedostatka kvoruma.


Zgrada skupštine i očekivanja svojih susjeda, delegata HDZ-a

Na drugoj strani, njihov poglavnik, orguljaš i čelnik HDZ-a, „lukavi latin“ Dragan Čović, koristeći , upravo, svoje dokazano „lukavstvo“ poput lisice, obilazi u Trebinju, Vladiku Grigorija, u Banja Luci, svoga jarana i guslara , Milorada Dodika, te u Beogradu, predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.te kako obmanjuju javnost.

Obmanjujući uveliko i neposredno i našu javnost, svima njima, obećava da će rješiti srpsko pitanje u Mostaru, ali „lukava lija“ laže li laže.



Nažalost, niti Grigorije, niti Dodik, a i Vučić, nisu dobro učili i naučili nedavnu našu istoriju ili historija, perioda drugog svjetskog rata, kao i „Oluje“ i mnogih ustaških stratišta i njihovog odnosa i ponašanja, prema srpskome narodu, te i ovom prilikom slušaju lažna obećanja i uvjerenja, dokazanog nacionaliste i „čistokrvnog“ Hrvata, ugroženog sa svojim pajdašem, guslarom, u jedinoj nam državi, Bosni i Hercegovini.


Čović se u Beogradu požalio Vučiću: “U BiH ne može dominirati samo jedan narod”


Predsjedavajući Predstavništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović, izjavio je danas u Beogradu da u BiH još nije zaživjela pravna država jer pravosudne institucije nisu nezavisne. Bolje i za njega lično, jer je poodavno trebao obući zatvorsku odoru, poradi svojih grijeha i malverzacija u finansijskim transakcijama, što je vješto i prikrio, te uspio, da se validna sudska dokumentacija ispari u neviđenom obliku.

Nadati se, da će pajdaši, guslari i orguljaši, uz pomoć Božijih sluga, Vladike Grigorija i ostalih „dodikovaca“ sa „mentorima“ iz Beograda i Zagreba, uskoro rješiti i srpsko pitanje, u smislu konstitutivnosti, ali ravnopravnosti, vjerujem da je upitno na ovim prostorima.



Ostali prilozi:
» DA LI JE VRIJEME ZA KATARZU NA OVIM PROSTORIMA?
Mr. Milan Jovičić | 22. November 2017 18:39
» DOŽIVOTNA ROBIJA ZA KUKAVICU SA ĐENERALSKIM ČINOVIMA
Elmedina Muftić | 22. November 2017 14:34
» FILIPOVIĆ MURSEL BEGOVIĆ, KAO "POSLANI" DA ŠIRI FESAD U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2017 18:08
» ALIJA ISAKOVIĆ - BRZO ZABORAVLJENI ISTINSKI VELIKAN U BOŠNJAKA
Prof. dr. Jusuf Mulić | 21. November 2017 16:34
» SANDŽAK IZMEĐU BOSNE I SRBIJE
Dr. Admir Muratović | 20. November 2017 13:46
» TAKO TO RADE AGENTI KOS-A POPUT MUSLIMOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. November 2017 23:18
» ZAŠTO NAS „RAK“ VODI U INFORMATIVNI MRAK
Sead Zubanović | 16. November 2017 19:16
» HISTERIJA POLITIKANATA
Mr. Milan Jovičić | 15. November 2017 17:03
» SPIN VELIKO-SRPSKE BRATIJE
Elmedina Muftić | 15. November 2017 14:52
» SANDŽAK, OD OKUPIRANE TERITORIJE, DO PREKOGRANIČNE EUROREGIJE
Dr. Rizvan Halilović | 15. November 2017 02:32
» SRAM TE BILO, DODIK!
Ajša Čišija | 15. November 2017 02:14
» BOŠNJAČKI GLOBALNI PRIORITETI (I DIO)
Džebrail Bajramović | 13. November 2017 21:12
» GDJE IZLAPIŠE JUBILEJI KOSOVSKE BITKE?
Mehmed Meša Delić | 13. November 2017 01:08
» I NAKON GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA PASJI ODNOS SRBA
Elmedina Muftić | 12. November 2017 17:05
» PUT ZA NIGDJE
Admir F. Beganović | 12. November 2017 15:15
» VELIKOSRPSKE ZABLUDE ILI ZAMJENA TEZA
Mr. Milan Jovičić | 10. November 2017 17:12
» MOJ UMMETE - GDJE SMO SADA MI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2017 13:16
» HERCEGOVAČKI PUTEVI NEPRAVDE
Avdo Huseinović | 09. November 2017 16:28
» BOSNA, BOŠNJACI, BOSANSKI JEZIK I BOSANČICA
Prof. dr. Jusuf Mulić | 08. November 2017 20:28
Ostali prilozi istog autora:
» HISTERIJA POLITIKANATA
15. November 2017 17:03
» DOBRI LJUDI DANAŠNJICE
03. October 2017 21:44
» MOSTARSKA RAJA SE BUDI
29. September 2017 13:38
» AH, PUSTI DODIKOVI SNOVI
25. September 2017 16:21
» SJEĆAJMO SE NAŠEG GENIJA FIŠERA
22. September 2017 03:05
» ISTINOM UZ BOŽIJU POMOĆ
05. September 2017 16:57
» BASNA U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI
02. September 2017 16:46
» ZAR I TI SINE BRUTE?
29. August 2017 21:37