Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZETBEGOVIĆ: REZOLUCIJA NSRS BEZ PRAVNIH POSLJEDICA
Autor: AA
Objavljeno: 18. October 2017. 20:10:06


Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS koju je usvojila Narodna skupština RS u krnjem sastavu, bez zastupnika opozicije i koalicije "Domovina", predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva bh. entiteta RS, saopćeno je danas iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

"Rezolucija ne može imati nikakve pravne posljedice, jer vanjska politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta. To je isključiva nadležnost državnih organa", poručeno je u saopćenju uz podsjećanje da je Predsjedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opredjeljenje za pristupanje NATO-u, te podnijelo formalni zahtjev za pristupanje MAP-u.

Kako je saopćeno, članom 84. Zakona o odbrani BiH, donesenim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrđeno je da će "Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a".

"Jasno euroatlantsko opredjeljenje, aktiviranje MAP-a i nastavak puta ka članstvu u NATO-u šalje poruku da je BiH siguran prostor za investicije. Ovakvi stavovi rukovodstva eniteta RS, koje je pod očiglednim stranim utjecajem, pokušavaju BiH ostaviti na sigurnosnoj vjetrometini i šalju lošu poruku potencijalnim investitorima. Stoga je ova rezolucija u suprotnosti sa interesima svih građana BiH. Donošenjem ovakve rezolucije rukovodstvo entiteta RS nastavlja sa provođenjem destruktivne, secesionističke i destabilizirajuće politike, koja pravi probleme ne samo Bosni i Hercegovini, nego će imati i posljedice po regiju, ali i cijelu Evropu", istaknuto je u saopćenju.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
07. October 2018 19:37
» KAMPANJA JE AGRESIVNA I SIROVA
26. September 2018 14:30