Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ANKARA: Obilježavanje 14. godišnjice od smrti Alije Izetbegović održan u Kongresnom centru Bestepe
PRIZNANJE ALIJI IZETBEGOVIĆU I NJEGOVOJ BORBI JE PRIZNANJE SVIM LJUDIMA KOJI SU BILI UZ NJEGA
Autor: AA
Objavljeno: 23. October 2017. 16:10:45


Turska Bosnu i Hercegovinu nesebično, kao nikada ranije, pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture i izgradnji boljih odnosa, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na programu obilježavanja 14. godišnjice od smrti Alije Izetbegović, koji je održan danas u Kongresnom centru Bestepe, u Ankari, gdje je premijerno predstavljena i serija nedavno snimana o životu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine.

Izetbegović se zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj supruzi Emini Erdogan, što čuvaju sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića, istakavši da je priznanje njemu i njegovoj borbi priznanje svim ljudima koji su bili uz njega.


Erdogan: Evropa umrla u Bosni, sahranjena u Siriji


ANKARA (AA) - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je Evropa umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).
Povodom obilježavanja 14. godišnjice smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića u kongresnom centru Bastepe u kompleksu Predsjedničke palate u Ankari održan je prigodan skup na kojem je promovirana i igrana serija o životu Alije Izetbegovića.
Prisutnima se obratio turski predsjednik Erdogan koji je istakao da su svi ljudi na zemlji smrtnici koji putuju, ali da neki iza sebe ostavljaju važnu ostavštinu i poruke koje trebaju služiti kao primjer ljudima te je dodao da je Alija Izetbegović bio jedan od takvih ljudi.
Erdogan je za Aliju Izetbegovića kazao da je to bio borac za slobodu i pravo i da je u polovici srca nosio BiH, a u drugoj polovici cijeli islamski svijet od Maroka do Indonezije i od Turske do Alžira. Dodao je da mu je čast da u narodnom kompleksu primi prijatelje koji se s velikim poštovanjem sjećaju Alije kao kralja mudrih.
“Alija Izetbegović nije bio samo političar ili mislilac ili pak čovjek za akciju. Rahmetli Alija je bio sve to zajedno. Bio je i mnogo više od toga. U ratu je bio hrabri borac, u porodici nježan muž i otac, prijateljima je bio veliki oslonac, bio je mudri lider koji je svoj narod odveo u nezavisnost“, kazao je Erdogan.
Turski predsjednik Erdogan kazao je da se Alije, između ostalog, sjeća po porukama da u borbi pobjeđuju oni koji su spremni na smrt i da ne treba trčati za osvetom, ali da treba tražiti pravdu i ne zaboravljati ono što se dogodilo.
“Alije se sjećamo po njegovoj glasnoj poruci da robovi biti nećemo. Sjećamo ga se po poruci da se Bošnjaci trebaju osjećati slobodnim u svojoj zemlji, da se samo Allaha boje, budu ponosni, radni i da govore samo istinu. Tog velikana se sjećamo i po poruci koju je napisao neposredno prije smrti i u kojoj je poručio čovjeku da stoji uspravno jer se stojeći pod zvijezdama ne treba glava poginjati. Poručio nam je da stojimo uspravno i ponosno jer će na kraju sve i ovaj svijet iskusiti smrt“, kazao je Erdogan.
Erdogan se tom prilikom prisjetio i posljednjeg susreta sa Izetbegovićem koji su imali neposredno prije njegove smrti.
“Neposredno prije Alijine smrti, vraćao sam se iz Beča i saznao da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo i odmah sam pilotu rekao da sleti u Sarajevo. Sjećam se, kad sam došao, u bolnici je bio i moj brat Bakir. Alija me primio za ruku i rekao mi da čuvam njegovu Bosnu. Bilo je tu i važnih političkih i strateških oporuka, ali nije ni mjesto ni prilika da ih govorim. Činimo sve i činit ćemo da Alijin amanet ispunimo i da zajedno sa našom tamošnjom braćom razvijamo Bosnu“, poručio je Erdogan.
Podsjetivši kako je Alija Izetbegović s ponosom isticao da je evropski musliman, Erdogan je kazao da Izetbegović nikada nije podlegao pritiscima i emocijama, već da je uvijek ulagao maksimalne napore za izgradnju mira, stabilnosti i budućnosti BiH. Dodao je da se tako ponašao i na čelu svog naroda u ratu i za pregovaračkim stolom u Daytonu.
“Kada je sporazum iz Daytona u pitanju, sjećam se da je rekao da je morao to prihvatiti i sada je Bosna iz tri dijela. Ja kao političar znam kakve sve probleme to donosi. Nadam se da će sporazum iz Daytona biti stavljen na stol i da će što prije biti prevaziđeni problemi koji tamo postoje“, kazao je Erdogan.
Oštro kritikujući lidere Zapada zbog pasivnog odnosa prema zločinima u svijetu, Erdogan je kazao da se žrtve i mjesto zločina mijenjaju, ali da sa pozornice te zločine nijemo posmatraju uvijek isti imperijalisti.
"Evropa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji. Mrtva tijela nevine djece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost, u posljednjih sedam godina evropske vrijednosti srušili su njihovi nositelji, uništivši ih jednu po jednu", rekao je Erdogan.
Predsjednik Turske također je kazao je da Turska nije ovisna o Evropi, već da je Evropa ta kojoj je Turska prijeka potreba.
“Od evropskih lidera očekujemo da po strani ostave napade na Tursku i da se dozovu razumu. Huškanje ksenofobije nikome dobro ne donosi. Nigdje neće stići ono koji preko antiislamizma žele doći do vlasti. Bez Turske Evropa će stići u samoću, beznadežnost i unutrašnje sukobe. Htjeli oni to vidjeti ili ne, Turska i njeno punopravno članstvo u Evropskoj uniji je recept rješenja rastućih i kroničnih problema Evrope“, poručio je Erdogan.
On je na kraju poručio da Turska nije, niti će ikada biti bilo čija igračka, već da je to narod koji je, baš kao i narodi Bosne, svoju historiju pisao krvlju i slobodu branio sahranjujući mlade sinove, šehide.


"Vrijedan je taj čovjek čuvanja sjećanja na njega. Ja sam gledao njegovu borbu izbliza. On je prošao kroz dva rata i dva zatvora – osam godina ratova, devet godina zatvora. Nijednog dana ga nisu puštali iz zatvora, puštali su ubice, silovatelje, ali političke zatvorenike nikada nisu pustili na jedan vikend da se odmore. Priznanje njemu i njegovoj borbi je priznanje svim ljudima koji su bili uz njega. Svim onima koji su ostavili svoje živote u kazamatima komunističkim ili u blatnjavim rovovima tokom rata i agresije na BiH. Ta borba je rezultirala time da je u BiH sačuvan islam, da je sačuvan bošnjački narod, da se on vratio svom identitetu, svojoj vjeri, kulturi, da je obnovljena državnost BiH nakon 450 godina, da smo ponovo napravili vojsku, da nismo izgubili rat koji smo po svakoj vojnoj logici trebali izgubiti. Ako bi se danas vojni stručnjaci udubili i razmotrili taj odnos snaga onih koji su nas napali i nas koji smo se branili, mi ti taj rat nikako nismo mogli dobiti, mi smo morali izgubiti taj rat", rekao je Izetbegović.

Kako je kazao Alija izetbegović se uvijek nosio sa silama koje su izgledale daleko nadmoćnije od njega i "koje ga nikada nisu porazile"."Maločas je rečeno da Bog upravlja istorijom. Naravno, Bog upravlja svime, svakim listom. Koji otpadne s drveta, ali, preko ljudskih ruku, umova, srca. Oni su planirali da nikad ne izađe iz zatvora. To je bio njihov plan. Božiji plan je bio drugačiji. Nakon sedme godine on je bio njihov predsjednik i šef, svim tim tajnim službama, svim tim tužiocima, sudijama", podsjetio je Izetbegović.

Govoreći o odnosima između Turske i BiH, Izetbegović je kazao da su Turci uvijek bili prijatlji BiH i pomagali su joj koliko su mogli.

"Ali, u nekim dijelovima historije su bili tako zabavljeni svojim problemima da su pomalo zaboravljali na BiH. Ili su bili jako zainteresirani da nam pomognu ali nisu imali snage da to urade. Danas hvala Bogu, Turska država, turski narod, predvođeni našim prijateljem, Recepom Tayyipom Erdoganom su jako zainteresirani za BiH i veoma su snažni i mogu da nam pomognu. Pomažu nas kao nikada u našoj historiji", rekao je Izetbegović.

Istakao je da je bio pored svog oca, Alije Izetbegovića posljednjih sati njegovog života. Tada je, podsjetio je Izetbegović, Alija Izetbegović čuo da mu u posjetu dolazi tadašnji premijer Turske Recep Tayyip Erdogan."Kad je Tayyip došao, on se tako potrudio da ostavi utisak. To je jedan umirući čovjek kome više ne rade bubrezi, da je Tayyip kazao 'hvala Bogu, Alija je bolje, on će da se oporavi'. Nisam mu rekao da nema šanse da se oporavi. Kazao mu je, svjestan da je BiH još uvijek, između sila koje su jače od nje: 'Ostavljam ti emanet da se brineš o BiH, da ne zaboraviš BiH. I naš Tayyip zaista nosi taj emanet. Ova država, Turska, BiH pomaže u svemu u onome što joj treba. Nesebično je pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu koji će nam osigurati stabilnost i sigurnost u BiH, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture, izgradnji boljih odnosa s kojima smo ratovali prije 20 godina, jer nama na Balkanu valja živjeti sa Srbima i Hrvatima i Turska je toga svjesna. Ona nam pomaže da izgradimo nanovo te odnose", rekao je Izetbegović i, na kraju dodao:

"Neki nisu sretni zbog ovako dobre saradnje Turske i BiH. Ali šta im ja mogu, dok je Alijinih sljedbenika i dok je Tayyipovih sljedbenika, dok je nas dvojice i dok je onih koji će doći poslije nas, ti odnosi će biti takvi i ako Bog da jačati".

Skupu, u Ankari, prisustvovao je i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.
Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora: