Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Radosna vijest dana
IZGRADNJU UPRAVNE ZGRADE RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI NA KOVAČIMA DOVRŠIT ĆE TURSKI VAKUF, AKO BOG DA!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 25. October 2017. 18:10:28

Danas je potpisan ugovor o dovršetku Upravne zgrade Rijaseta


Sretan sam i zadovoljan zato što sam pozvan danas (Muharrem 28, 1439/Oktobar 25, 2017) da prisustvovujem potpisivanju protokola između Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Sretan sam što vidim da će se moj san o izgradnji reprezentativnog sjedišta reisu-l-uleme i vrhovnog muftije u Bošnjaka ipak ostvariti, ako Bog da.

Zadovoljan sam, ili bit ću zadovoljan, ako sadašnja administracija Rijaseta IZ-e na čelu sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem ništa ne bude mijenjala u projektu, kojeg je uradio jedan od najvećih bosanskih projektanata Zlatko Ugljen.

Posebno ću biti zadovoljan ako ostane, kako je u originalnom projektu zamišljeno, mandatna rezidencija reisu-l-uleme. A to znači da reisu-l-ulema, ma ko bio, ima gdje mandatno stanovati u Sarajevu, bez da bude ovisan o ičijoj pomoći a time i da od početka svog mandata ne bude ikome dužan. Ideja o mandatnoj rezidenciji rodila se u meni kad sam pod granatama u maju 1993. god. ušao u Sarajevo da preuzmem mandat naubu-reisa ("vršliac dužnosti reisu-l-uleme u ratnim uvjetima") i shvatio da ne postoji upravni ili administrativni centar Rijaseta Islamske zajednice, kao najviše i najvažnije islamske duhovne institucije ne samo u Bosni, već i na Balkanu.

Zgrada u kojoj je dotada bio smješten kabinet reisu-l-uleme (ulica: Save Kovačevića # Reisa Džemaludina Čauševića) nije bila adekvatna. Zbog toga je odlučeno da se kabinet reisu-l-uleme preseli u harem Careve džamije, koji je još uvijek tu.

Maketa Upravne zgrade Rijaseta


Naravno, ni to nije bio niti je sada adekvatano mjesto za tako važnu duhovnu instituciju u Bošnjaka. Stoga, mogu reći da sam gotovo cijeli moj mandat reisu-l-uleme proveo tragajući za adekvatnim sjedištem za reisu-l-ulemu i Rijaset Islamske zajednice. Razumljivo, nisam nailazio na razumijevanje tadašnje vlasti zato što je vlast imala druge prioritete na umu. Tako je to bilo beznadno sve dok me jednoga dana 2007. god. nije posjetio Fahrudin Radočić, koji je imao namjeru da podigne jednu džamiju u Sarajevo. Lijepo sam ga saslušao, a onda mu kazao da Sarajevo ima dosta džamija, ali da nema adekvatno sjedište Rijaseta Islamske zajednice i reisu-l-uleme, kao što to imaju obje crkve u našem glavnom gradu. Predložio sam Radončiću da umjesto džamije pokuša okupiti ugledne i jake privdnike pa da se podigne sjedišete Islamske zajednice u Sarajevu sa mandatnom rezidencijom reisu-l-uleme.

Radončić nije ni trenutka oklijevao, već je velikodušno prihvatio ideju i obećao da će snositi troškove prijektne dokumentacije. Ubrzo smo kontaktirali i arhitektu Zlatka Ugljena, poznatog po projekciji visočke džamije, za što je 1983. god. dobio Aga Khanovu nagradu za islamsku inovativnu arhitekturu. Gosp. Ugljen je prihvatio nesvkidašnji izazov bez oklijevanja te uz Radončićevo ispunjavanje obećanja da će finansirati njegov projektni rad, mogli smo ozbiljno računati da će ideja o izgradnji upravne zgrade Rijaseta biti ostvariva, ako Bog da.

U međuvremenu, osam privrednka, koje je Radočić okupio da podrže ovaj prijekat uputili su pismo namjere Rijasetu, u kojem su izrazili molbu da im Rijaset dopusti da pokrenu podizanje reprezentativnog sjedišta Rijaseta u glavnom gradu naše zemlje.

Zbog osjećaja moralne dužnosti da se zna prava i puna istina, ovdje navodim privdernike, čija imena treba upisati kao inicijatore za izgradnju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na Kovačima sa mandatnom rezidencijom reisu-l-uleme. Njihova imena su:

Fahrudin Radončić (Avaz),
Edin Arslanagić (Bosnalijek),
Muhamed Granov (Mitex),
Nedim Čaušević (Teloptic),
Nihad Imamović (ASA/PREVENT),
Senad Orman (Orman),
Selver Oruč (Robot Commerce),
Redžo Bekto (Bekto Precisa).


Maketa Upravne zgrade Rijaseta


Bez obzira šta ko mislio, ali moja je moralna dužnost da se ovim ljudima zahvalim, jer bez njih, posebno bez odlučnosti, hrabrosti i financijske spremnosti Fahrudina Radočića, vjerovatnio ova ideja ne bi imala nikakvog izgleda za uspjeh.
No, moju posebnu zahvalnost dugujem tadašnjem načelniku Starog Grada Mustafi Resiću, koji je sve učinio da se pravno-imovinska pitanja na Kovačima riješe u rekordnom roku.

I sve je izgledalo tako obećavajuće dok se neki sarajevski mediji nisu pobunili, očito nagovoreni iz određenih krugova iz Islamske zajednice, protiv izgradnje upravne zgrade Rijaseta i rezidencije reisu-l-uleme na Kovačima. Kampanja koju su vodili ti sarajevski mediji bila je toliko zlonamjerna da je to bilo za ne izdržat. Većinu privrednika to nije omelo da ispune svoja data obećanja, ali neki su ipak morali odustati. Moram kazati da Fahrudin Radočić nije ni u jednoim trenutku odustao od svojih obećanja, kao najveći donator za izgradnju upravne zgrade Islamske zajednice na Kovačima.

Vidjevši da je financiranje izgradnje upravne zgrade od bosanskih privrednika bilo došlo u pitanje, potražio sam donaciju od Libije, tačnije od mog dugogodišnjeg prijatelja dr. Ahmeda Šerifa, koji je tada bio genralni sekretar Svjetske libijske da'we. Zahvaljujući toj libijskoj donaciji, uspjeli smo završiti prvu fazu projekta. U Libiji se u međuvremenu dogodila revolucija, pa i obećanje da se zgrada završi time je propalo.


Polaganje kamena temeljca Upravne zgrade Rijaseta na dan, 17. septembar 2008.


Nakon toga sam potražio donaciju od Emira Kuvajta, koji je izrazio spremnsot da dovrši izgradnju započetog projekta. U međuvremenu se završio moj mandat reisu-l-uleme. Ne znam šta je poslije bilo sa kuvajtskom sprenošću da financira dovršetak projekta. U jednom trenutku skoro sam bio izgubio nadu da će ovaj značajni projekat Islamske zajednice biti dovršeno u mandatu ove administracije Rijaseta, ali sam se danas uvjerio da ovaj prijekat ima svoju nafaku zahvaljujući Republici Turskoj. Dakako, hvala Turskoj za ovaj gest, kojem je jako pridonio direktor Vakufske direkcije Hafiz Senaid Zaimović.

Hvala Allahu Svevišnjem na svim blagodatima!

Sretan sam danas i zadovoljan što vidim da će, ako Bog da, naša Islamska zajednica nakon više od jednog stoljeća konačno dobiti svoju vlastitu hižu i što će reisu-l-ulema, ako nešto ne promjene, imati svoju mandatnu rezidenciju, gdje će moći primati svoje uzvanike na čast i ugled svoje vjere i svog naroda.

Nadam se da je sada svima jasno da ideja o izgradni upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nije bila ideja o Cerićevoj palati. Hvala Bogu!

Moje čestitke i pohvale Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine na ovom generacijskom poduhvatu da se dovrši izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima, u koju, vjerovatno, ja neću nikad zakoračiti. Ali, o tome nekom drugom prilikom!

Ispod su linkovi o kratkom historijatu izgradnje uprave Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na Kovačima.

POLOŽEN KAMEM TEMELJAC ZA SJEDIŠTE RIJASETA

Generacijski Projekat I

Generacijski Projekat II

Generacijski Projekat III

Generacijski ProjekatOstali prilozi:
» SELĀM JĀ RESŪLALLAH, TVOJE IME JE ZUVIJEK SLAVNO, NAŠE IME DANAS NIJE SLAVNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2018 14:32
» SAUDIJSKI ISLAM
Dr. Džemal Abdussettar | 18. November 2018 04:11
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
» ALBANCI ZA SADA ŽELE DA ŽIVE U VIŠE SVOJIH SUVERENIH DRŽAVA
Ibrahim Husejnović | 28. October 2018 11:43
» STAV ŠIZOFRENIJE HAMZE RIDŽALA U "STAVU" FILIPA MURSELA BEGOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2018 13:53
» MOSTAR JE VIŠE OD GRADA, A SLOGA MUSLIMANA U MOSTARU JE VAŽNIJA O SUJETE POJEDINCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2018 14:44
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
Eset Muračević | 22. October 2018 21:51
Ostali prilozi istog autora:
» ONA, ANA BRNABIĆ, PINK PANTER
16. November 2018 15:19