Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Beograd
DODIK REKAO VUČIĆU: SRBI I HRVATI SU UGROŽENI OD BOŠNJAKA, KATALONIJA - "ZANIMLJIV SLUČAJ"
Autor: AA
Objavljeno: 29. October 2017. 15:10:55


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će do kraja godine biti ustanovljena granica između Srbije i Bosne i Hercegovine, ljavlja Anadolu Agency.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom u Beogradu, rekao da je komisija iz Srbije počela da radi na utvrđivanju granica između dveju država.

Vučić je rekao da je sa Dodikom razgovarao o deklaraciji za očuvanje srpskog kulturnog identiteta, dok je Dodik je kazao da bi polovinom novembra trebalo da bude završen prvi nacrt tog dokumenta.

"Nastavljamo da radimo na deklaraciji. To je dokument koji bi ukazao na potrebu očuvanja srpskog nacionalnog identiteta", rekao je Dodik.

Vučić je kazao da je zamolio Dodika "da svojim autoritetom" učini sve što može da Bosna i Hercegovina ubrza svoj evropski put.

On je dodao da će Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpsku i da je zainteresovana za izgradnju autoputeva i povezivanje sa Bosnom i Hercegovinom.

"Mi smo zainteresovani i za autoput koji bi išao preko Višegrada. Srbija je za to zainteresovana, jer bismo time uspeli da spojimo Srbe sa Sarajevom, ali i Bošnjake iz Srbije sa Sarajevom, ali i sa Beogradom", rekao je Vučić.

Dva naroda trpe marginalizaciju Bošnjaka

Dodik je rekao da razumije i podržava ulogu koju Vučić i Srbija "igraju po pitanju stabilnosti i bezbednosti u regionu" i da je upoznao Vučića sa sve gorom unutrašnjom situacijom u Bosni i Hercegovini i time da su Srbi i Hrvati ugroženi.

"Dva naroda trpe marginalizaciju Bošnjaka i međunarodnih faktora, koji podržavaju bošnjačku ideju o unitarnoj državi", rekao je Dodik i dodao da je situacija opterećena problemima.

Dodik je dodao da je Bosna i Hercegovina teško održiva zemlja, jer domaći akteri nikada nisu imali priliku da naprave "bazični dogovor", već da su to radili stranci.

"Na diplomatskom nivou traži se razgovor u Bosni i Hercegovini. Taj dijalog je nemoguć, jer je sve u rukama međunarodnog faktora. Važno mi je da javnost zna, da smo u pokušaju da napravimo održive institucije bili suočeni sa međunarodnim faktorom, koji je protiv srpskih interesa", rekao je Dodik i dodao da on želi dijalog, ali nije spreman da napusti nijedan svoj bazični stav.

On je dodao da je od Vučića zatražio da zajedno načine napor kako bi Visoki predstavnik napisao izvještaj i dostavio ga potpisnicima i garantima Dejtonskog sporazuma.

Vučić je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, da želi dobre odnose sa tom susjednom zemljom, ali da voli RS.

Srbija neće učestvovati u stvaranju Vojske Kosova

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može da učestvuje u stvaranju Vojske Kosova.

"Srbija ne može da učestvuje u stvaranju kosovske vojske. Vidio sam kako su neki pokušali da nas ubijede kako je to moguće. O tome razgovaraju predstavnici Srpske liste, ali ne vidim da je to moguće", rekao je Vučić.

Vučić: Kosovo duplo gore od Katalonije

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da je slučaj Kosova duplo gori od Katalonije i da zna da je svakom Srbinu teško "bučno licemjerje o poštovanju teritorijalnog integriteta" Španije.

On je ocijenio da je razlika između slučaja Katalonije i Kosova to što je u Kataloniji "protivpravno, ali u skladu sa načelom prava na samoopredjeljenje" nekakav referendum proveden, dok to na Kosovu nije bio slučaj.

"U Kataloniji je mir, a ovdje ste došli do toga jer ste provodili agresiju nad jednom suverenom zemljom", rekao je Vučić.

Dodik: Katalonija je "zanimljiv slučaj"

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas da je, kao čovjek, zainteresovan da se u Španiji, po pitanju Katalonije, održi mir.

On je kazao da situaciju po pitanju Katalonije vidi kao "zanimljiv slučaj".

"Zanimljiv slučaj. Neko se trese zbog toga, ja sam miran. Neki su rekli da na Kosovu može i da se to nigdje neće desiti, a sad kad je mečka zaigrala na njihovim vratima, ne znaju šta će... Tu se vidi nedosljednost, na jednom mjestu može, na drugom ne može, na trećem će opet moći", rekao je Dodik.Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora: