Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

1. novembra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu
SEAD ZUBANOVIĆ PROMVIŠE SOJU NOVU KNJIGU "LAGALI SU NAS"
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 30. October 2017. 18:10:24

I ova Zubanovićeva knjiga bit će dočekana „na nož“ dežurnih kritičara


Prvog novembra ove godine, u „Bošnjačkom institutu-Fondacija Adla Zulfikarpašića“ u Sarajevu, sa početkom u 19 sati održat će se promocija knjige „Lagali su nas“, autora Seada Zubanvića, neumornog autora za kojeg kažu da je prvi pisac bošnjačke alternativne povijesti. O ovom literarnom djelu, edukativnog karaktera, pored autora govorit će Elmedina Muftić, kolumnista Portala „Bošnjaci.net“ i publicista i filmski autor Avdo Huseinović čije je Udruženje „Pravda“ iz Sarajeva izdalo ovo vrijedno djelo. U muzičkom dijelu programa nastupit će kantautor Eldin Huseinbegović i hor „Hazreti Hamza“.


SEAD ZUBANOVIĆ: Bošnjačka inteligencija ne živi za svoj narod, niti živi sa svojim narodom, ona samo živi od svog naroda!
-Sveobuhatnom analizom onoga što se vijekovima kroz historiju, kulturu, tradiciju, odnosno njihovu krivu interpretaciju servira Bošnjacima kao njihovo naslijeđe, a u suštini je historijska podvala koju je ovaj narod do sada jedanaest puta platio genecidom, Sead Zubanović je još jednom potvrdio da je čovjek koji vidi ono što gleda, čuje ono što sluša, razumije ono što čita i, iznad svega, donosi ispravan sud o pojavama, stvarima, vremenu i svijetu oko sebe, naznačila je, između ostalog Elmedina Muftić, recenzent ovog djela.

Autor, vrlo uvjerljivo u ovom djelu govori o tome zašto i kako je ubijen Mak Dizdar, te kako je on svoju ljubav prema pravdi, Bosni, bosanskom jeziku i Bošnjacima, platio najvećom mogućom cijenom. Svojim životom. Također, govori o tome da je Aleksa Šantić, velikosrpski agitator i plagijator. Po njemu, postojala u trojica Aleksa Šantića. Prvog je iskoristila i zloupotrijebia Srbija, drugog vole i danas, u svom neznanju, prevareni Bošnjaci, a treći je onaj stvarni-nesretni pjesnik, plagijator i psihički bolesnik. Nadalje, autor govori da se onda, ako je od riječi „sevdah“ izveden naziv za narodnu bosansku pjesmu, ona treba zvati „sevdahlinka“, te da ovu riječ pravilno može izgovoriti samo narod kome ova pjesma zaista i pripada. Sead Zubanović oslikava stanje u kom su se nalazili „Njegoševi bosanski crnogorski Srbi“, a i zemlja koju je Njegoš predstavljao izjavom samog vladike: „Ja sam vladar među varvarima, a varvarin među vladarima“. Dešavanja kroz „Despića kuću“, autor ilustruje slikovitom narodnom riječju „kupleraj“. Evropski rečeno „Bordel“, a u prijevodu „Javna kuća“. Naravno, osvrnuo se i na one koji su izmišljali laži o tome kako su Tuci silovali srpske kćeri, a isti su u isto vrijme po pravoslavnim hramovima silovali, a i danas siluju, srpske sinove.

Nesumnjivo, i ova Zubanovićeva knjiga bit će dočekana „na nož“ dežurnih kritičara koji će sve činiti da opravdaju svoje zablude u kojima su, u vremenu iza, bili izlagani i prihvataili kao istinu.

-Takvi se, uistinu, boje istine, kaže Sead Zubanovć. A istina je da bošnjački narod, za razliku od komšija, ima intelektualce koji nisu njegova avangarda. Bošnjačka inteligencija ne živi za svoj narod, niti živi sa svojim narodom, ona samo živi od svog naroda! A zašto je to tako, široka je tema. Priznati da je od danas nešto crno, a pedeset godina se tvrdilo da je bijelo, nije lahko. To podrazumijeva priznanje vlastitog sljepila i neznanja. Za mnoge i gubitak pozicije.

Inače, Sead Zubanović rođen je 1955. godine u Sarajevu. Autor je knjige proze i poezije „On, Ti, ja“ koja odiše vjerom u Jednog i „Ko je bio Meša Selimović“ u kojoj, između ostalog, razotkriva najveću velikosrpsku podvalu Bošnjacima vezan za to ko je stvarni autor romana „Derviš i smrt“, te zašto su Bošnjaci ovaj antimuslimanski roman prihvatili kao knjigu svog identiteta. Intenzivno se bavi istraživačkom publicistikom. Autor je stihova pjesama koje su pjevale brojne estradne zvijezde te nekoliko ilahija i kasida.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora:
» MI SE PRIJETNJI NE BOJIMO
23. April 2018 14:48
» KO JE KO U BOSNI I HERCEGOVINI
21. March 2018 17:18
» DUNJALUK JE ISKUŠENJA RUŽA
23. February 2018 14:09
» NASMIJ SE I ZA POJAS ZADJENI
23. January 2018 15:50
» NE SMIJEMO GLAVE SAGINJATI
29. December 2017 23:16
» PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE ČITAOCE
23. December 2017 16:01
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
16. December 2017 14:53