Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

Den Haag
ZLIKOVAC RATKO MLADIĆ TRAŽI ODGODU IZRICANJA PRESUDE
Autor: BIRN
Objavljeno: 01. November 2017. 14:11:27


Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je od Haškog tribunala da odgodi izricanje presude, koje je zakazano za 22. novembar, dok optuženog ne pregleda tim srbijanskih ljekara.

Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) da presuda bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a bude odgođena i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo da li je Mladić uopšte zdravstveno sposoban za suđenje.

Branioci su zatražili da Mladića pregledaju srbijanski ljekari – neurolog i kardiolog – u sedmici koja počinje 13. novembra, a da se presuda odgodi dok oni ne napišu nalaz.

“Medicinski nalazi pokazuju ozbiljnu opasnost od oboljenja koja bi onemogućila Mladićevu sposobnost da učestvuje u postupku, odnosno da učešće u postupku dalje narušava njegovo zdravlje, do te mjere da se rizikuje i smrt”, stoji u podnesku.

Odbrana u podnesku ponavlja da Tribunalov sekretarijat i pritvorska jedinica “odbijaju da sarađuju” te da im dostave svu medicinsku dokumentaciju.

Sekretarijat Tribunala saopštio je prošlog mjeseca da je, nasuprot tvrdnjama Odbrane, optuženom dostavio cjelokupnu medicinsku dokumentaciju o Mladićevoj bolesti i liječenju kojem je podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Haagu.

Mladićevi advokati su naveli da je ovo “neistina”.

Odbrana je nedavno tražila da Mladić bude pušten na privremenu slobodu u Rusiju, tvrdeći da je u Haagu liječen na neadekvatan način. Sudsko vijeće je taj zahtjev odbilo, zaključivši da je Mladić u Haagu liječen na ispravan način i u skladu s medicinskim standardima. Glavni razlog za odbijanje bilo je uvjerenje sudija da, uprkos garancijama ruskih vlasti, nije sigurno da bi se Mladić vratio s privremene slobode, budući da je do hapšenja 16 godina bio u bjekstvu.

Branioci su nagovijestili da će zatražiti da Mladić bude pušten na liječenje u Srbiju, pošto su od vlasti u Beogradu zatražili i dobili državnu garanciju za privremeno oslobađanje.

Mladić je prije hapšenja krajem maja 2011. godine preživio tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu “Bronovo” na ispitivanja i lakše intervencije. U junu 2013. godine, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu “spasili život” i “izvukli ga iz groba”.

Po Odbrani, međutim, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a usljed rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko liječenje.

Mladić u pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Suđenje je počelo 2012., a presuda je zakazana za 22. novembar ove godine.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: