Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Udruženje “Kali Sara - Romski informativni centar“
U OKVIRU INSTITUCIJA BIH JOŠ UVIJEK SE NE DAJE ZNAČAJ SVJETSKOM DANU ROMSKOG JEZIKA
Autor: B.net
Objavljeno: 03. November 2017. 14:11:11


Država Bosna i Hercegovina je 2016. godine finansiranjem projekta romske organizacije „Bolja Budućnost“ iz Tuzle u povodu obilježavanja 5. novembra, Svjetskog dana romskog jezika, ozvaničila ovaj datum u svom kalendaru značajnih datuma, ali do sada ovom datumu nije dala poseban akcenat kako bi ga obilježila u okviru institucija Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz udruženja “Kali Sara - Romski informativni centar“.

Podsjećamo, na međunarodnoj konferenciji održanoj u Zagrebu 5. novembra 2008. godine, od strane predstavnika Roma iz 17 zemalja svijeta, usvojena je i potpisana Povelja o proglašenju 5. novembra za Svjetski dan romskog jezika. “Kali Sara - Romski informativni centar“ Sarajevo kao učesnik konferencije istu prihvata i potpisuje.

Također na Međunarodnoj konferenciji održanoj u Zagrebu, 5. novembra 2009. godine, donijeta je Deklaracija kojom se 5. novembar proglašava Svjetskim danom romskog jezika. “Kali Sara-Romski informativni centar“ Sarajevo kao učesnik konferencije prihvata i potpisuje i ovu deklaraciju.

To je zapravo bio dodatni vjetar u leđa da “Kali Sara-Romski informativni centar“ 2010. godine u Sarajevu organizuje Regionalnu konferenciju na temu „Standardizacija romskog jezika za zemlje bivše Jugoslavije“, a potom 2012. godine, štampa knjigu „Standardizacija romskog jezika“. Treba naglasiti da su na standardizaciji romskog jezika učestvovali eminentni stručnjaci iz oblasti kulture, historije i romskog jezika sa prostora ex-Jugoslavije na čelu sa prof. dr. Rajkom Đurićem.

Opća Skupština UNESCO-a je 7. novembra 2015. godine prihvatila 5. novembar kao Svjetski dan romskog jezika.

Prilikom održavanja Druge godišnje konferencije o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, 22. i 23. marta 2016. u Mostaru, predstavnici udruženja „Kali Sara-Romski informativni centar“ pred Zajedničkom komisijom oba Doma Parlamentarne Skupštine BiH, izložili su prijedlog da Bosna i Hercegovina usvoji 8. april kao Međunarodni dan Roma, 2. august kao dan obilježavanja Samudaripe/stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu i 5. novembar, te iste uvrsti u Državni kalendar značajnih datuma.

Zaključkom br. 21 sa pomenute sjednice usvojeno je sljedeće:

„Zajednička komisija za ljudska prava zadužuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da osigura sredstva za provođenje Akcionog plana za obrazovanje Roma iz budžeta BiH te da u programu obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava 8. april predvidi kao Međunarodni dan Roma u BiH, 2. august kao Dan sjećanja na stradanje Roma u holokaustu i 5. novembar kao Svjetski dan romskog jezika“.Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10